MUREXIN HÍRLEVÉL

Friss hírek profi burkolóknak!


Hírleveleinkben rendszeresen értesülhet
környezetbarát technológiákról, legújabb
fejlesztéseinkrõl, gazdaságos rétegrendekről,
és nem utolsó sorban akcióinkról.
Friss hírekkel és nagyszerű ajánlatokkal jelentkezünk hónapról-hónapra.


Kvíz játékunk nyertesei

TISZTA NYÁR


Tiszta nyár az időjárásban és szó szerint tiszta nyár a munkában is! A Murexin tisztí- tószerek környezetkímélő kialakításuknak és gazdaságos felhasználhatóságuknak kö- szönhetően nagy segítséget nyújtanak munka közben. Ne feledkezzen el róluk!

COLO SR 30 Savas tisztító
Savtartalmú, speciális tisztítószer szennyeződések és lerakódások eltávolítására. Speciális korróziógátló hatása miatt géprészek és fém felületek is tisztíthatóak vele. Kül és beltérben szennyeződések eltávolítására szolgál, mint pl. cement, mész, kivirágzások, és egyéb szervetlen szennyeződések.
Hígítás: szennyeződéstől függően, 1 : 20 keverési arányig


COLO AR 30 Alkáli tisztító
Gazdaságos felhasználású, alkáli speciális tisztítószer, erős, szerves szennyeződések eltávolítására. Oxidáció gátló tulajdonságú, így speciális felületekről, mint cinkfelületekről is eltávolítja az oxid réteget. Kül- és beltérben, a COLO AR 30 Alkáli tisztító a felületek aktív összetevők hatékony kombinációjának (tenzidek), valamint oldószermentes környezetbarát összetételének köszönhetően a szerves szennyeződések és lerakódások kiválóan eltávolíthatóak pl. olaj, zsír, kátrány, lazúrok, viasz, különböző ápolószerek.
Anyagszükséglet: 1 liter kb. 10 m²-re elegendő

Colo GR 20 Padlómélytisztító
Mindenféle otthoni és utcai szennyeződés eltávolítására való pH-semleges, enyhe tisztítószer. Gyenge és semleges a környezettel és a bőrrel szemben. Tömény koncentrátum, ezért gazdaságos a felhasználása. Kül- és beltéri felhasználásra, olaj, zsír, korom, stb. eltávolítására. A szokásos felületek napi, rendszeres háztartási takarításához megfelelő.
Hígítás: 1:30-ig, szennyeződéstől függően
Anyagszükséglet: 1 liter kb. 100 m², szennyeződéstől függően

ERY 92 Epoxi fugafátyol eltávolító
Oldószertartalmú, savas tisztító. Tisztítószer az epoxigyanta fátyol eltávolításához, mely a reakciógyanta bázisú fugázóhabarcs munkálatainál kerámia csempén, vagy üvegmozaikon jelenik meg. Alkalmas saválló (akár érdes felületű) természetes kövekhez is.
Kiadósság: kb. 15 m²/l (mázas csempénél)

AP 10 Parketta mélytisztító
Vizes bázisú, környezetkímélő, egyszerűen alkalmazható, nagyon kiadós tisztítószer. Beltérben, alap- és közbenső tisztításhoz parkettáknál és más fapadlóknál, valamint a viaszmaradványok és a makacs szennyeződések eltávolítására.
Anyagszükséglet:
alaptisztításnál: kb. 0,1 - 0,5 liter / 1 liter vízhez,
közbenső tisztításnál: kb. 0,1 - 0,2 liter / 10 liter vízhez

R 500 Tisztítókendő
Átitatott, jól szívó, pamutszálas tisztítókendő. Tökéletesen tisztít, szennyeződésoldó, bőrápoló. Dermatológiailag tesztelt. Kéz és szerszám tisztítására, a még ki nem keményedett PU és MSP ragasztók valamint a kétkomponensű gyanta szennyeződéseknél használható.

Colo AS 50 Alga- és penészstop
Felhasználásra kész, tartós hatású, egyszerű felhasználású, speciális tisztítószer, penész, penészfoltok, gombásodás gyors megszüntetésére alkalmas. Penészesedés, gombásodás megelőzése céljából is ajánlott. Beltérben, fürdőszobában, zuhanyzóban képződött fekete penészfoltok eltávolítására. Kültérben természetes- és műkőből készült terasz-burkolatok tisztítására is alkalmas, megszünteti a falevél, avar okozta elszíneződéseket, foltokat stb. Anyagszükséglet: 500 ml kb. 5 m²

EP V4 Epoxi tisztító
Tisztítószer szerszámokhoz, és munkaeszközökhöz, amellyel a még ki nem keményedett epoxi szennyeződések eltávolíthatóak.

Murexin. Ami tart.


Uniplatte – Egyszerű kialakítás, egyedi lehetőségek


Egy átalakítás vagy felújítás megkezdése előtt sokat töprengünk, hogy lehet úgy megoldani ezeket a munkálatokat, hogy az a lehető legkevesebb porral, szennyeződéssel, törmelékkel és akár idővel járjon, hiszen pl. hiába szellőztetünk, takarjuk le fóliával a nyílásokat, a por a legkisebb utat is megtalálja, hogy megülepedjen. Ha falat kell rakni, falazó illetve vakolóhabarcsot kell keverni, annak ki kell száradnia, ami időt vesz igénybe. Vizes helyiségekbe a gyors és egyszerű gipszkartonokat az anyagukból adódóan nem lehet beépíteni. Látható, hogy számos probléma felmerül egy adott helyiség átalakításánál vagy felújításnál. A megoldás a Murexin Uniplatte lemez! A Murexin Uniplatte építőlemez egy rózsaszín extrudált polisztirol habból és két oldalról egy hordozó réteggel van ellátva, azaz egy erősített speciális habarcsbevonatba ágyazott üvegszövethálóból áll.


Termék tulajdonságok
- vízzáró
- jó hőszigetelő
- fagyálló
- páraáteresztő

Minőségi jellemzők
- nehezen éghető
- öregedésálló
- magasan nyomásállóság
- alaktartó

Felhasználói előnyök
- problémamentesen
szállítható
- könnyű súly
- méretpontos és tervezhető
- csekély szennyeződéssel járHogyan készül?
A Murexin Uniplattét kézifűrész, körfűrész, snitzer, stb segítségével a kívánt méretre kell vágni. Kialakításakor, ha közvetlenül falra kerül, akkor: perem-pont módszer vagy teljes felületen történő ragasztás; ha betonra, esztrichre kerül, akkor: teljes felületen történő ragasztás; fatartóknál pedig a fatartóra történő csavarozás szükséges. A függőlegesen egymás mellé kerülő Uniplatte lemezek széleit a Murexin X-Bond MS-K88 Express speciális ragasztóval kell összeragasztani, hogy az egyes Uniplatte lemezek egymáshoz ragadjanak, szorosan illeszkedjenek. A táblák illesztéseinek lezárásához Murexin GS 10 Öntapadó Üvegfátyol (nedves helyiségekben Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag) alkalmazása szükséges. Ragasztóként Murexin „S”-osztályos ragasztókat lehet alkalmazni pl. Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarcs, Murexin SFK 85 Gyors-flex ragasztóhabarcs, Murexin KTF 55 Trass Flex ragasztóhabarcs, melyek után az FM 60 Prémium fugázó, illetve a Murexin tömítőanyagok pl. Murexin SIL 60, Murexin SIL 50 kerülnek beépítésre.

Hol használjuk?
A Murexin Uniplatte építőlemez egyszerű bedolgozhatóságával változatos, egyedi, sokoldalú kialakítási lehetőségek vannak a fal-és padlófelületek ragasztására száraz és vizes helyiségekben.

A Murexin Uniplatte ideális minden fajta vékonyágyas ragasztással készült kerámia burkolathoz. A kétoldali bevonat növeli a nyomószilárdságot, és megkönnyíti a ragasztó tapadását a felületre. A bevonatnak köszönhetően a csempék, mozaikok és nagyméretű kerámia lapok minden fajtájának vékonyágyas ragasztása megoldható közvetlenül a Murexin Uniplatte felületekre.
A Murexin Uniplatte kül- és beltérben használható fal- és padlófelületek burkolásához száraz- és nedves helyiségekben, fürdőkádak, lefolyócsövek és zuhanytálcák burkolásához, szerkezetek elkészítéséhez (pl. beépített mosdóasztalok, polcok, lépcsőfokok, víztartályok stb.). Válaszfalak kialakításához használható tusolókban, wc-ben, fapadlók befedéséhez, valamint fa tartószerkezetekre. Homlokzatok és lábazatok burkolására, valamint speciális szerkezetek elkészítéséhez. A termék felhasználási területe ráadásul túlmutat a fürdőszobán! Az Uniplatte építőlemez alkalmas akár bitumenes lemezzel szigetelt teraszok felújításához, vagy konyhapultok kialakításához is. A teljesség igénye nélkül néhány ötlet arra, hogy hol használható az Uniplatte építőlemez:
- gyors módszer a teljes fürdőszoba felújításához
- bel- és kültérben kenhető vízszigetelésekkel együtt alkalmazva, pl. Murexin DF 2K Vastagfólia, Murexin 2 KS Folyékonyfólia
- fal- és padlófelületek kialakítása felújításoknál és új építéseknél
- különböző konstrukciók kialakítására, mint pl. épített mosdó „szekrény”, polcok, lépcsők, vízfogó küszöbök, tárolók, íves építmények, stb.
- válaszfalak kialakítására, pl. zuhanyzóknál, WC-nél, stb.
- strangok (lefolyók) eltakarása
- fapadlók valamint favázas szerkezetek burkolására
- épített mosdópult kialakítására
- kád előfalakként-kádtoldóként
- fali kazetták, polcok kialakítására
- épített gőzkabinokhoz
- wellness rendszerek kialakításához
- épített zuhanyzókhoz
- terasz utólagos hőszigetelésére
- bitumenes lemezzel szigetelt teraszok felújításához
- bitumenes szigeteléssel ellátott felületekre
- konyhapultok kialakítására
- könnyűszerkezetes lépcső fokainak kialakítására
- fafödémekhez
- álpadlóként vizes blokkba
- ragalja készítéshez


Murexin. Ami tart.
Épített zuhanyzók


Egyre több magánépítő gondolataiban szerepel építkezéskor vagy felújításkor az épített zuhanyzók építése, kialakítása.

Egy épített zuhanyzónál sok mindenre kell figyelni, de legfontosabb és amit szem előtt kell tartani a víz kérdése. A víz útja kifürkészhetetlen, minden apró repedést, rést, lyukat megtalál és ott adott idő után csak probléma keletkezik.
Keletkezik?
NEM, nem keletkezik és nem is keletkezhet, ha a megfelelő szakember a Murexin termékeit használja az épített zuhanyzók kialakításainál.
Akkor lássuk, milyen Murexin termékek kerülhetnek beépítésre az épített zuhanyzóknál.


PMinden épített zuhanyzónál az egyik legfontosabb a padlóösszefolyó felé a megfelelő lejtés (min. 2%) kialakítása. A lejtés kialakításához az emelt minőségű Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs alkalmazható max. 20 mm rétegvastagságig, vagy a Murexin AM 50 Trass gyors kiegyenlítőhabarcs max. 50 mm rétegvastagságig. A Kiegyenlítőhabarcsok gyors munkálatokat tesznek lehetővé, hiszen 1-6 óra száradási idővel rendelkeznek, valamint könnyen eldolgozható. A lejtéskialakítások mellett akár függőleges felületre is felhordható az egyenetlenségek kiegyenlítésére, ahol lécezhető is.

Miután a megfelelő lejtés kialakítás és falkiegyenlítés megtörtént a Murexin Kiegyenlítőhabarccsal jöhet a kenhető vízszigetelés felhordása a kiszáradt alapfelületre. Javasolt először a függőleges felületeket elkészíteni a kenhető vízszigeteléssel és a csempeburkolat felragasztásával, mert ha az aljzatra is felhordjuk a vízszigetelést, akkor a függőleges felületek burkolásakor könnyen kárt tudunk tenni, azaz átszakíthatjuk a szigetelést, mely későbbi problémákhoz vezethet.
A kenhető vízszigetelések felhordása előtt először a vízszigetelés tényleges tartósságához a Murexin rendszerkiegészítő elemeket kell felhordani a Murexin kenhető vízszigeteléssel együtt.

Murexin rendszerkiegészítő elemek a következők:
Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag a fal- és padlócsatlakozásoknál
Murexin DB 70 külső és belső sarok a pozitív és negatív sarkokhoz
Murexin DZ 35 és DZ 70 Szigetelőmandzsetta a csőátvezetések szigeteléséhez
Murexin Gully szigetelőmandzsetta a lefolyók szigetelésénél
DBS 50 Öntapadó hajlaterősítő szalag a fal- és padlócsatlakozásoknál, valamint pl. zuhanyfolyókákhoz

A Murexin kenhető vízszigetelések oldószermentesek, nem vízáteresztőek, tartósan elasztikusak, valamint hézag- és varratmentesek. Minden kenhető vízszigetelés alá alapozni kell, mert pl. szívóképes alapfelületeknél az alapozás hiánya vagy a nem megfelelő alapozás során a kenhető vízszigetelésben ún. tűszúrások keletkeznek, melyek következtében a kenhető vízszigetelésen keresztülfolyik a víz, tehát nem látja el a védő szerepét. Minden kenhető vízszigetelést két rétegben kell felhordani, hogy meglegyen a megfelelő vastagsága, hogy ki tudja fejteni a funkcióját, illetve hogy a megfelelő fedést biztosítani tudjuk, ha esetleg az első réteg felhordása alatt egy szemmel nem látható részt kihagytunk a felhordás során.


Függőleges felületekhez a Murexin 1 KS folyékonyfólia vagy a cementbázisú Murexin PD 1K Profi Vastagfólia, Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy a Murexin Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia kerülhet felhordásra.

Vízszintes felületeken csak a cementbázisú Murexin PD 1K Profi Vastagfólia, Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy a Murexin Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia alkalmazható.

1KS Folyékonyfólia
Gyorsan száradó (kb. 3 óra), rendkívül kiadós, egykomponensű felhasználásra kész beltéri kenhető szigetelés fürdőszobákba, zuhanyzókba sárga és kék színben a könnyebb ellenőrizhetőség miatt.

Hydro Basic 2K Vastagfólia
Kétkomponensű, hidraulikus kötésű, kül- és beltéri kenhető szigetelés erkélyre és teraszra is.

PD 1K Profi Vastagfólia
Egykomponensű, hidraulikusan kötő, kül- és beltéri kenhető vízszigetelés vizes helyiségekben és teraszokon is valamint medencékhez (2 m-ig).

Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia
Gyorsan keményedő (kb. 3 óra), hidraulikus kötésű a könnyű adalékanyag tartalmának köszönhetően különösen kiadós, egykomponensű, hidraulikusan kötő, kül- és beltéri kenhető vízszigetelés erkélyek, teraszok és medencék (2 m-ig) kialakításánál.

A két réteg kenhető vízszigetelés felhordása és száradása után javasolt ellenőrizni, hogy a kenhető vízszigetelés és a rendszerkiegészítő elemeknél nincsenek-e hiányosságok. Például mindenhol le van-e fedve vízszigeteléssel az alapfelület, vagy a vízszintes és függőleges csatlakozásoknál a sarokképzés megfelelő-e, ugyanis ahol hiányos, ott a víz elfolyhat és károsítja a szerkezetet.

A kenhető vízszigetelések helyett az un. lemezes szigeteléseket is lehet alkalmazni, ilyen termékünk a Murexin AE 100 Szigetelő- és feszültségmentesítő lemez, mely különösen gyors további munkálatokat tesz lehetővé egyenletes rétegvastagság mellett. Méretre szabható, vízzáró és repedésáthidaló. Beépítése Murexin „S” osztályos ragasztóval történik pl. Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarcs, az átlapolásoknál, áthidalásoknál a Murexin PD 1K Profi Vastagfólia vagy a Hydro Basic 2K Vastagfólia szükséges. A beágyazás és az burkolat fektetése ugyanazzal a Murexin „S” osztályos ragasztóval történik.

A tartós eredmény érdekében a vízszigetelést követően Murexin flex ragasztó pl. Murexin KPF 35 Profiflex ragasztóhabrcs, Murexin MFK 45 Mureflex S1 ragasztóhabarcs, Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarcs vagy Murexin EKY 91Univerzális epoxi fehér ragasztó használható.
Fugázáshoz a Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó, Murexin FME 80 Extrém fugázó vagy a Murexin FMY 90 Epoxi fugázó, illetve a cementbázisú fugázóhoz adagolandó Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzió a javasolt a Murexin SIL 50 Természeteskő szilikon használatával.

Amennyiben a fenti leírások és termékek használata betartásra kerülnek, a megrendelők biztosan hosszan élvezik a zuhanyzó által biztosított élvezeteket, annak biztos tudatában, hogy a víz csak a lefolyón keresztül folyik el.

Murexin. Ami tart.
Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs


Az Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs a Jolly Joker, mely egy emelt minőségű gyors javítóanyag, ami mindig jó, ha kéznél van!

Miért is jó ha mindig kéznél van? Mert, a Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs kül- és beltérben, vízszintes és függőleges, valamint 20 mm rétegvastagságig használható padló- és falfűtéssel ellátott felületeknél.

És hol használható?


Például fürdőszoba, konyha felújítási munkálatainál a bontási munkálatok és a sitt elszállítása után az alapvakolatok gyors javítóanyagaként. Egy normál mész-cement bázisú alapvakolatot száradási ideje hivatalosan 14 nap/cm. Ezt a száradási időtartamot kivárni nem minden esetben lehetséges. Ekkor jut mindenki eszébe a vékonyágyazású csemperagasztó. De biztos jó választás egy 1,5-2 cm vastagságban alapvakolat javítására csemperagasztó használata? A Válasz NEM, mert a ragasztó ilyen rétegvastagságban megrogyik, reped, lassan szárad ki és ezáltal a ragasztó és a fugázó szilárdsága csökken, valamint a fuga foltos lesz.

Használható még épített zuhanyzóknál, valamint teraszoknál és erkélyeknél lejtésképzésre is, hiszen 2-20 mm rétegvastagságig lehet felhordani, hiszen aljzatkiegyenlítővel nem lehet lejtést kialakítani.

Javítóhabarcsként pl. lépcsőélekhez, medencékhez felületi javításához is lehet alkalmazni.

Nagy igénybevételnek és terhelhetőségnek kitett helyeknél is javasolt alkalmazni pl. autómosókban, garázsokban lejtéskialakításhoz padlóösszefolyóknál

Nagy lapok burkolását megelőzően a sík felület kialakításához is ajánlott alkalmazni.

A fentiekben leírtak mellett a burkoló számára fontos, hogy a Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs

- erős tapadással rendelkezik
- gyors, 2-4 óra után már burkolható
- vékonyabban húzható, mint egy alapvakolat (2 mm-tól 20 mm)
- lécezhető
- nem igényel cementes előfröccsölést (gúzolás), előnedvesítés után felhordható!


Számtalan helyen alkalmazható még a Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs az egyenetlen fal- és padlófelületek kiegyenlítésére burkolás előtt.

Murexin. Ami tart.
Aljzatkiegyenlítés kültérben


Életünk során lakókörnyezettől függően biztosan előfordul, hogy kültérben egy szép, sík, egyenletes felületet kell kiegyenlíteni.
Ilyenkor könnyen lehet mondani, semmi probléma, készíteni kell egy esztrich vagy egy beton réteget, melyet be kell simítani. Na, de nem ilyen egyszerű ám a történet, hiszen ezekből az anyagokból több cm vastagságban lehet csak a minimum réteget felhordani, de nekünk nem szükséges 3-4 vagy akár 5 cm rétegvastagság, nem beszélve a kemény fizikai munkáról és ezek mellett a kültéri időjárási viszonyoknak is meg kell felelnie.
Ekkor fel lehet tenni a kérdést, hogy van-e olyan anyag, amit pl. pár mm-től akár max. 20 mm rétegvastagságig és viszonylag egyszerűen fel lehet dolgozni kültérben, akár sík, akár lejtett felületen?

Na ugye? Ilyenkor már elkezdünk gondolkodni!


De ne töprengjen tovább ……….a megoldás kéznél van, mely nem más, mint a Murexin Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítő.

És miért pont Kültéri aljzatkiegyenlítő és miért nem a hagyományos kiegyenlítők?
A válasz egyszerű: az anyag összetevőiben lévő lényeges különbségek miatt kell különbséget tenni a kül- vagy beltéri
felhasználhatóságukat tekintve. A Murexin Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítő a kültéri időjárási viszonyoknak tökéletesen megfelel pl. hőmérséklet különbségekből adódó mozgásoknak, a közvetlen napsugárzásnak, párás-nedves körülményeknek.

A tavasz végi, nyár eleji időjárások kedveznek a kültéri munkálatoknak:
- kerti utak,
- járdák,
- teraszok,
- erkélyek

felújításáról van szó, használja nagy biztonságban a szálerősített, kézi és gépi feldolgozásra is alkalmas Murexin Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítőt, mely 3-20 mm rétegvastagságig használható egy munkafolyamatban. Az EN 13813 szerint CT-C25-F6.

Murexin Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítő kül- és beltéri sima felületek készítéséhez alkalmazható különböző burkolatok ragasztása előtt új és régi cementesztrich és beton felületeken, valamint szintképzéshez (lejtést adó felületre) max 3%-ig. A gyárilag megadott vízadagolással beállítható az önterülő vagy állékony konzisztencia, melynek köszönhetően vízszintes és lejtett alapfelületre (pl. terasz, erkély, loggia, téli kertek) is alkalmas.
Különösen ajánlott kültérben kerti utak, járdák, erkélyek és teraszok kis- és közepes vastagságú kiegyenlítésére, mely tökéletes alapot biztosít a rákerülő burkolatok számára.
Természetes alkalmas padlófűtésnél és görgősszék terhelésnél is.
A Murexin Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítő kb. 3 óra után járható, valamint szívóképes felületnél kb. 24 óra után 5 mm-ig és 5 mm felett pedig kb. 48 óra után már burkolható.

A Murexin Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítő csak megfelelő épületszerkezeti vízszigeteléssel ellátott felületekre hordható fel. Az aljzatkiegyenlítő önálló rétegként nem használható, mindig burkolattal kell ellátni, mert különben az aljzatkiegyenlítő károsodik.
A frissen felhordott anyag gyors, hirtelen kiszáradását meg kell akadályozni (pl. huzat), illetve a közvetlen napsugárzástól, széltől, esőtől, fagytól védeni kell.

Profi termékeinket keresse az építőanyag kereskedésekben.

Murexin. Ami tart.
Profi termékek a profi végeredményért…


A Murexin komplett teljes rendszereket kínál a PROFI termékcsaládból.
Mondhatnánk azt is, hogy PROFI elvárásokra, PROFI szakembereknek, PROFI minőségű termékeket, PROFI ár/érték arányban, PROFI munkához. De mit is értünk a PROFI szón?
Természetesen az Ön szaktudását, szakértelmét, tapasztalatát, a munkához való hozzáállását, valamint az adott termék összetételét, feldolgozhatóságát és végeredményként a használhatóságát, minőségét és élettartamát.
De nézzük is, hogy mik lehetnek PROFI termékek a Murexin termékei közül, melyekkel bármikor tudunk dolgozni akár családi házaknál, közintézményeknél vagy akár ipari létesítményeknél is:

PROFI aljzatkiegyenlítőink vékony és vastag PROFI kiegyenlítéshez A PROFI önterülő aljzatkiegyenlítők cementbázisúak, speciális terülésűek, feszültségmentesek, gyors száradásúak, nagyon jól csiszolhatóak és magas szilárdságúak. Feszültségmentességük miatt gyengébb minőségű, kritikus alapfelületekre, illetve magas szilárdsági értékeinek köszönhetően magasabb igénybevételnek kitett felületeknél is alkalmazható. Csiszolásuk során elhanyagolható mennyiségű por keletkezik.
Járhatóak: kb. 2 óra után, burkolhatóak: kb. 18-48 óra után.


Lewell PR 110 Profi aljzatkiegyenlítő egy beltéri sima felületek készítéséhez használható hidegburkolatok ragasztása, melegburkolatok és ragasztott parketták fektetése előtt 1-10 mm rétegvastagságig. PROFI tulajdonságaiból adódóan alkalmazható extra vékony aljzatkiegyenlítésre (1 mm-től), valamint nagy felületek szintkiegyenlítésére.

Lewell PR 330 Profi aljzatkiegyenlítő egy szálerősítéssel rendelkező, sima felületek készítéséhez használható hidegburkolatok ragasztása, melegburkolatok és ragasztott parketták fektetése előtt 3-30 mm rétegvastagságig.
PROFI tulajdonságaiból adódóan különösen alkalmazható extrém egyenetlenségek kiegyenlítésére, valamint nagy felületek szintkiegyenlítésére. Alkalmas extra vastag (30 mm) kiegyenlítésre is egy munkamenetben, egy rétegben.

PROFI kenhető vízszigeteléseink a PROFI vízzáráshoz A PROFI vízszigetelések cementbázisúak, oldószermentesek, nem vízáteresztőek, páraáteresztőek, flexibilisek, egykomponensűek, kül- és beltéri felhasználásúak. A hézag- és varratmentes szigetelések elkészítéséhez használhatóak közvetlenül a kerámia burkolatok alatt falra- és padlóra. Alkalmazhatóak erkélyre, teraszra, fürdőszobába, zuhanyzókba, valamint úszómedencékhez (2 m-ig). Felhordhatóak hengerelve és glettelve is. Az EN 14891 szabvány szerint CM O2P minősítéssel rendelkeznek. CM: Cementalapú folyékonyan
felhordott vízzáró termék
O2: Fokozott repedés áthidaló képesség alacsony hőmérsékleten (-20°C)
P: Klóros vízzel szembeni ellenállóság (pl. medence)

PD 1 K Profi Vastagfólia ajánlott minimális vastagság: 2 mm, két munkafolyamatban felhordva. Anyagszükséglet: 1,5 kg / m2 / mm. Átdolgozható (1. réteg): kb. 2 óra után, burkolható: kb. 12 óra után
Maximo PSM 1 K Gyors Profi vastagfólia egy gyorsan keményedő, nagyon kiadós, csekély anyagszükségletű vízszigetelés. Ajánlott minimális vastagság: 2 mm, két munkafolyamatban felhordva. Anyagszükséglet: kb. 1,15 kg/m2/mm Átdolgozható (1. réteg): kb. 1 óra után, burkolható: kb. 3 óra után
DB 60 Profi hajlaterősítő szalag Ahhoz hogy a PROFI kenhető vízszigetelés tartós legyen, alkalmazni kell a Profi hajlaterősítő szalagot, mely elasztikus szalag, két oldalon perforálással és mindkét oldalon filcbevonattal van ellátva az optimális beágyazódáshoz, vízzáró.

PROFI ragasztók és fugázók a PROFI ragasztáshoz és fugázáshoz A PROFI ragasztók fokozott követelményűek, víz- és fagyállóak, flexibilis ragasztóhabarcsok. Alkalmazhatóak kül- és beltérben, kerámia csempék, burkolólapok, greslapok, kerámia mozaikok, műkövek, klinker-, hasított lapok, gipszkartonra és csempét csempére történő ragasztásához, valamint kenhető vízszigetelésekre, illetve nagy mechanikai- és hőterhelésű felületeknél is (pl. teraszok, erkélyek, padló-, falfűtés), nagyformátumú lapokhoz, nagy forgalmú helyekre (pl. bevásárlóközpontok, áruházak, lépcsőházak).
Az MSZ EN 12004 szabvány szerint C2 TE minősítéssel rendelkeznek
C: Cementkötésű
2: Habarcs vagy ragasztó fokozott igénybevételre
T: Állékony, csökkentett lecsúszású ragasztó
E: Meghosszabbított nyitott idejű ragasztó (30 min)

A KPF 35 Profiflex ragasztóhabarcs egy emelt minőségű, univerzális felhasználású ragasztóhabarcs, melyet 10 mm rétegvastagságig lehet felhordani. Különösen javasolt nagyformátumú lapokhoz, valamint nagy felületekhez.

A KPF 31 Profiflex ragasztóhabarcs egy emelt minőségű, fehér színű vékonyágyazású (5 mm) ragasztóhabarcs, mely világos természetes kövek burkolásához is alkalmas.

Az MB 25 Profiflex Maxi középágyazású ragasztóhabarcs egy emelt minőségű ragasztóhabarcs, melyet 20 mm rétegvastagságig lehet felhordani. Alkalmazható természetes kövek, kéziformázott kövek, téglaburkolatok ragasztására, nagyformátumú lapokhoz, valamint az egyenetlen, szabálytalan lapok ragasztásához, az alapfelület kiegyenlítése nélkül 20 mm vastagságig.

Az FX 65 PROFI Flexfugázó egy kül- beltéri, víz- és fagyálló, finom szemszerkezetű, nagy szilárdságú, vízlepergető, flexibilis fugázóhabarcs, mely alacsony vízfelvételű és magas kopásállóságú, valamint víz- és szennyeződéstaszító. 0,5-7 mm fugaszélességig használható.
Hűvös, párás időben is problémamentesen feldolgozható. Gyors száradás, lemoshatóság és használatbavétel jellemzi. Fazékidő: kb. 45 perc, járható: kb. 3 – 6 óra után. Az EN 13888 szabvány szerint CG2 WA minősítéssel rendelkezik.

CG: cementkötésű
2: javított fugázóhabarcs (járulékos jellemzőkkel W: csökkentett vízfelvétel vagy A: magas kopásállóság) CG2 WA: Javított cementkötésű fugázóhabarcs, csökkentett vízfelvétellel és nagy kopásállósággal

Profi láthatatlan csempeajtó mágnes
Mágnestartó a beépített szerelvények láthatatlan takarására (pl. lezárócsapok, kandallóajtók). Minden csempeformához és falnyíláshoz 60 x 60 cm-ig (márványlapokhoz is). A mágnesek max. 10 kg tömegű burkolatot tarthatnak.Profi termékeinket keresse az építőanyag kereskedésekben.

Murexin. Ami tart.
Murexin anyagokkal készültek a fürdőszobák a világ legjobb hotelében!


A budapesti Aria Hotel Budapest nyert a legjobb hotel kategóriában a Tripadvisor 2017-es év végi listáján.

2016/17-ben a hotel fürdőszobáinak vízszigeteléséhez Murexin Hydro Basic 2 K Vastagfóliát,
a különleges Onyx lapok burkolásához Murexin EKY 91 Epoxi ragasztót és FMY 90 Epoxi fugázót használtak fel.

Jó apropó ez arra, hogy áttekintsük, milyen hidegburkolati segédanyagokat kell használni a nagy igénybevételnek kitett fürdőszobákban ahhoz, hogy hosszú távon is tartós és esztétikus legyen az eredmény.

A vízszigetelés fontos egy lakóház vagy lakás fürdőszobájában is. Azonban kiemelt szerepe van a hotelekben, ahol nemcsak a napi használat, hanem a sűrű vendégek utáni takarítás miatt sem mindegy, milyen anyagot választanak a kivitelezéshez.

A kenhető vízszigetelések alkalmazásával megakadályozható, hogy pl. a beton szerkezet vagy a falszerkezet és a vakolat átnedvesedjen. Tökéletes cementbázisú, nem vízáteresztő, tartósan elasztikus termékek kiválasztásához a kétkomponensű Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy az egykomponensű Murexin PD 1K Profi Vastagfólia felhordását javasoljuk két rétegben.


Ahhoz, hogy a kenhető vízszigetelés megfelelően működjön kihagyhatatlan a kiegészítő tartozékok használata-beépítése: pl. Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag, Hajlaterősítő szalag külső és belső sarok, Szigetelőmandzsetta, Szigetelőmandzsetta (Gully)

Ne feledkezzünk meg a vízszigetelés előtt a megfelelő alapozásról sem, hiszen minden kenhető vízszigetelés alá alapozni kell! Az alapozó választása nem egyforma szívó és nem szívó alapfelületeknél. Szívó alapfelületeknél az alapozás hiánya vagy a nem megfelelő alapozás során a kenhető vízszigetelésben ún. tűszúrások keletkeznek, melyek következtében a kenhető vízszigetelésen keresztülfolyik a víz, tehát nem látja el a védő szerepét. Nem szívóképes alapfelületeknél pedig a tapadással lehetnek problémák.
Szívóképes alapfelületeknél Murexin LF 1 Mélyalapozó, nem szívóképes alapfelületeknél Murexin D4 Tapadóhíd Rapid használata javasolt.

Az Onyx lapok ragasztása különös odafigyelést igényel, hiszen a hátoldalán található műgyantás üvegszövet erősítésből adódóan egy fehér színű kétkomponensű epoxi ragasztóval lehet tökéletesen megfelelően felragasztani.

A Murexin EKY 91 Univerzális epoxi ragasztó egy fehér színű kétkomponensű ragasztó, mely baktériumgátló, öregedésálló, vízzáró, fagyálló, oldószermentes, vegyileg ellenálló, nagyszilárdságú ragasztására alkalmazható fal- és padlófelületeken, kül- és beltérben. A Murexin Univerzális Epoxi ragasztóhabarcs ellenáll a növényi és állati zsíroknak és a leggyakrabban előforduló vegyszereknek és agresszív vizeknek. A Murexin EKY 91 Univerzális epoxi ragasztó egy praktikus műanyag kombi csomagolásban található.

Amennyiben számít az idő, és gyors munkálatok elvégzése a feladat, akkor az emelt minőségű, alakváltozásra képes, flexibilis, középágyazású Murexin SFK 81 Gyors-flex ragasztóhabarcs használható a fürdőszobai munkálatok gyors befejezéséhez, mely kb. 3 óra után már járható és fugázható.

Fugázásra használható a Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzió, mely alkalmazásával a víz nem tudja károsan befolyásolni a fugázóanyagot. Az FE 85 egy olyan műanyagdiszperziós emulziót tartalmaz, mely megnöveli a fugázóhabarcsok rugalmasságát, víztaszítását és kémiai ellenállóképességét. Ebből kifolyólag az emulziót olyan kül – és beltérben is alkalmazható, ahol nagyobb hő – és kémiai terhelésnek lesz kitéve a fugázóhabarcs. Gyengébb-hígított savnak, -lúgoknak, tisztítószereknek is ellenáll.
A Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzió főbb alkalmazási területei a terasz, erkély, garázs, medencék, üzemi konyhák, autómosók és ipari zuhanyzók stb.

A Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzióval bekevert cementbázisú fugázóanyagok mellett kiemelkedő szerep jut a Murexin FMY 90 Epoxi fugázónak is. A Murexin FMY 90 Epoxi fugázó különösen alkalmas agresszív vízterhelésnél, vegyszerek használata esetén sem színeződik el. Murexin FMY 90 Epoxi fugázó élelmiszerbarát, vízzáró, fagyálló, oldószermentes, baktériumgátló, hőmérsékletálló, öregedésálló, vegyszerálló, kétkomponensű epoxigyanta bázisú kül- és beltéri fugázóhabarcs. Különösen alkalmas a kisebb és nagyobb igénybevételnek kitett konyhapulthoz és padlófelületekre, akár ipari körülmények esetén is pl. vágóhíd, borüzemek, gyümölcsfeldolgozók, tejipar, laboratóriumok, sav ás lúgálló, ellenáll a zsíros szennyeződéseknek pl. olaj, könnyen takarítható, tusolókba, normál és termálvizes medencékbe is használható.
A Murexin EKY 91 Univerzális epoxi ragasztóhoz hasonlóan a Murexin FMY 90 Epoxi fugázó is egy praktikus műanyag kombi csomagolásban, 6 kg és 2 kg-os kiszerelésekben kapható több mint 200 színben, melyek kiváló színtartó hatással rendelkeznek.
A praktikus kombi kiszerelés lényege, hogy a műanyag vödör két részre van osztva. Az alsó részben található a paszta állagú A komponens, míg a felső részen (tálcában) egy műanyag flakonban a folyékony állagú B komponens. A kombi kiszerelés miatt nem kell a két komponenst külön szállítani, könnyebb szállíthatóságot, kisebb területű raktározást eredményez.


Murexin. Ami tart.
ALJZATKIEGYENLÍTÉS HIDEG IDŐBEN


A burkolási, aljzatkiegyenlítési munkálatokat az időjárás jelentősen befolyásolja. De az élet nem áll meg hűvösebb időben sem, a munkának haladnia kell. Egy Murexin mester jól tudja, milyen fontos a külső körülmények ellenőrzése a munka megkezdése előtt. Figyelembe kell venni a külső és belső hőmérsékletet, valamint a páratartalmat. Egyetlen tényező sem haladhatja meg azt a szintet, ami már hatással van az aljzatkiegyenlítő anyagok minőségére és bedolgozhatóságára. A kerámia burkolást általában nem lehet megkezdeni, ha a környezeti hőmérséklet +5°C fok alatt van.


És nem csak a környezeti hőmérsékletnek, hanem az alapfelület- és az anyaghőmérsékletnek is +5°C felett kell lennie. Ha a levegő hőmérséklete +5°C-os, akkor az alapfelület hőmérséklete kb. +1°C-os. Ne feledkezzen meg az épületen kívül elhelyezett fedett, de fűtetlen vagy a szabadban tárolt aljzatkiegyenlítők hőmérsékletéről sem.

Aljzatkiegyenlítés során az adott helyiséget mindig fűteni (legalább temperálni) kell. Ügyeljen rá, hogy ne csak addig fűtse a helyiséget, amíg kiönti az aljzatkiegyenlítőt, hanem folyamatosan, legalább 24-48 órán keresztül az öntés megkezdése előtt és az öntés befejeztével is. Fontos a feldúsult párát szellőztetéssel csökkentenie, hiszen a magas páratartalom miatt szilárdsági-száradási-kötési problémák keletkezhetnek.
A kinti vagy a beltéri, de nem fűtött helyiségek aljzatkiegyenlítési munkálatait ebben az időszakban inkább szüneteltesse, hiszen a kémiai-fizikai folyamatokra még egy Murexin mester sem lehet hatással. Az aljzatkiegyenlítőhöz kevert víz 0°C alatt megfagy, így az anyagszerkezetében károsodás jöhet létre, amely jelentős szilárdságcsökkenéshez vezethet. Ugyanebből az okból a kint tárolt aljzatkiegyenlítőt a feldolgozás előtt legalább 1-2 nappal érdemes bevinnie a temperált vagy fűtött helyiségbe, hogy átvegye annak hőmérsékletét.

Az alacsony hőmérsékleten végzett kiegyenlítésnél az anyag terülése nem ideális. Rendkívül fontos, hogy ebben az esetben nem a többlet víz hozzáadása a jó megoldás, hiszen az eredetileg megadott vízmennyiség is nehezebben párolog ilyen körülmények között. A kötésgyorsító adalékok sem használhatók ebben az esetben, mert azok a betonokhoz lettek kifejlesztve és végeredményként szilárdságcsökkenéshez vezethetnek. Ebben az esetben leginkább a meleg vízzel történő bekeverés javasolt.

Általánosságban elmondható, hogy az alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom, a nagy rétegvastagság, és a nem szívó alapfelület meghosszabbítja a száradási-, kötési és kikeményedési időt.

Amennyiben betartják a megfelelő klimatikus körülményeket, akkor könnyű lesz a munkavégzés, hűvös időben is. Az eredményes munka közös célunk, és bízunk benne, hogy hideg időben is öröm lesz a Murexin aljzatkiegyenlítőkkel dolgoznia.


Útmutató DESIGN/LVT burkolatok ragasztásához


Egyre többször találkozunk kiállítótermekben, üzletekben, lakásokban, éttermekben olyan melegburkolatokkal, melyekről első benyomásra azt hinnénk, hogy pl. kerámia- vagy természetes kőburkolat illetve parketta. Nem létezik olyan, amit ne lehetne tökéletesen utánozni a design-vinil burkolatokkal. A design-vinil burkolatokat a minták sokrétűsége, az egyszerű szállíthatóság és feldolgozhatóság jellemzi. A design PVC, vagy vinilburkolat valamint az LVT (Luxury Vinyl Tile) burkolatok magas kopás- és dörzsállósággal rendelkeznek.

A Murexin a piacon az elsők között felismerte ennek jelentőségét és fejlesztette ki a design PVC, azaz vinilburkolat, azaz LVT (Luxury Vinyl Tile) burkolatokhoz a megfelelő ragasztót, a kivitelezők és a megrendelők számára. A design-vinil burkolatokat nem lehet a hagyományos, egyszerűbb PVC ragasztókkal leragasztani a tapadás, a nyírás, a hőmérsékletingadozás és a méretstabilitás miatt.

Általánosan kijelenthető, hogy a design-vinil burkolatokat gyakran diszperziós ra- gasztók felhasználásával, teljes felületen ragasztják. Ilyenkor azonban ügyelni kell a szakszerű kivitelezésre, hogy elkerüljük a hőmérsékletváltozásból adódó alakváltozásokat és a mélyedések képződését. A kivitelezésnél figyelni kell, hogy az élek és sarkok ne hajoljanak fel.

A diszperziós ragasztók felhasználásánál figyelni kell, hogy teljes felületen történjen a ragasztás, a ragasztómennyiség elegendő legyen, a fogazott kenőlapátot rendszeresen cserélni kell, figyelembe kell venni a ragasztó fektetési idejét és a szellőztetési idejét, valamint a ragasztót a szélek mentén is azonos fedéssel kell felhordani.

A design-vinil burkolatok fektetéséhez használt ragasztók nedveságyas ra- gasztók, melyeket az alapfelületre kell felhordani, és a burkolatot a még nedves ragasztóágyba kell belefektetni.

Designburkolat fektetése előtt aljzatkiegyenlítés szükséges a sima és szívóké- pes felülethez.


Ehhez javasolt a Murexin Lewell ST 215 Standard vagy a Murexin Lewell ST 330 Standard aljzatkiegyenlítők használata alapfelület függvényében.
Murexin Lewell ST 215 Standard aljzatkiegyenlítő


Poralakú, cement- és műgyantadiszperzió
tartalmú, szálerősített,
zsugorodás kompenzált,
hidraulikus kötésű önterülő aljzatkiegyenlítő.
Beltéri sima felületek készítéséhez hidegburkolatok ragasztása és melegburkolatok fektetése előtt 2-15 mm rétegvastagságig. Jó terülésének és finom szemszerkezetének köszönhetően különösen alkalmazható vékony aljzatkiegyenlítésekhez (2 mm-től) is. Alkalmas padlófűtésnél és görgősszék terhelésnél. EN13813 szerint CT-C25-F5

Murexin Lewell ST 330


Standard aljzatkiegyenlítő
 Poralakú, cement- és műgyantadiszperzió tartalmú,
szálerősített, zsugorodás
kompenzált, hidraulikus
kötésű, önterülő aljzatkiegyenlítő. Sokoldalúan
használható, beltéri sima
felületek készítéséhez hidegburkolatok ragasztása és melegburkolatok fektetése előtt 3-30 mm rétegvastagságig. Különösen alkalmazható extrém egyenetlenségek kiegyenlítésére. 20 mm-nél nagyobb rétegvastagság esetén kvarchomok hozzáadása szükséges (10%). Alkalmas padlófűtésnél és görgősszék terhelésnél. EN13813 szerint CT-C25-F5 A nedveságyas ragasztók előnye, hogy a burkolatok hátoldalát egyenletesen lehet benedvesíteni.
A Murexin a design-vinil burkolatok fektetéséhez a Murexin D 495 Designburkolat ragasztót javasolja A2-es fogazott kenőlapáttal kb. 0,25-0,30 kg/m2 anyagszükséglettel.A Murexin D 495 Design-burkolat ragasztó egy
nagyon emissziószegény, oldószermentes ragasztó, mely erős ragasztóbordákkal, magas kezdeti
tapadással, szálerősítéssel, mérettartóssággal és egyszerű feldolgozással rendelkezik. A megnövelt igénybevételeknél is rendkívül jó mérettartó képességgel rendelkezik.

MUREXIN. Ami tart.


Figyelünk az alapokra!


Az új Murexin Lewell termékcsalád 6 különböző aljzatkiegyenlítőből áll. Széleskörű megoldást kínálunk a szakipar és a lakosság számára a hideg és a melegburkolati munkák előkészítése során. Figyelembe vettük a gyakorlatban előforduló lehetséges rétegvastagságokat, a választható hideg- és meleg burkolat típusokat, a különböző várható igénybevételeket. Különös figyelmet fordítottunk a biztonságra, figyelembe véve az új és a felújítások során megtalálható legkülönbözőbb aljzat típusokat és feladatokat. A termékek egy része speciális tulajdonságokkal rendelkezik, melyek a felhordás/megszilárdulás után jelentenek nagy előnyt a felhasználók számára.


A Lewell aljzatkiegyenlítő anyagok besorolása az MSZ EN 13813 harmonizált szabvány alapján:


1. - Lewell ST 330 Standard aljzatkiegyenlítő - CT-C25-F5
2. - Lewell ST 215 Standard aljzatkiegyenlítő - CT-C25-F5
3. - Lewell SP 220 Speciál aljzatkiegyenlítő - CA-C25-F8
4. - Lewell PR 110 Profi aljzatkiegyenlítő - CT-C30-F6
5. - Lewell PR 330 Profi aljzatkiegyenlítő - CT-C30-F6
6. - Lewell NA 320 Kültéri aljzatkiegyenlítő- CT-C25-F64 aljzatkiegyenlítő anyag esetén (Lewell ST 215 Standard, Lewell ST 330 Standard, Lewell PR 330 Profi és Lewell NA 320 Kültéri) megfelelő hosszúságú szintetikus szálat alkalmaztunk szálerősítés céljából. Ezzel a módszerrel választ találtunk:


- tartósság/kopásállóság növelése
- kiegyenlítő anyagok megrepedésére való hajlam csökkentése a szilárdulás során
- aljzatkiegyenlítő anyagok maximális rétegvastagságának növelése
- csiszolhatósági paraméterek javítása

A tapasztalat azt mutatja, hogy szintetikus szálanyagok alkalmazása esetén a csiszolás során kevesebb por keletkezik. A csiszolt felület sima, polírozott képet mutat, mely PVC illetve linóleum burkolatok fektetése előtt kimondottan előnyt jelent. A Lewell termékcsaládból 3 önterülő aljzatkiegyenlítő (Lewell PR 110 Profi, Lewell PR 330 Profi, Lewell SP 220 Speciál) feszültségmentes változatban készült.

Ez a kivitelezők és a szakemberek számára a következő előnyöket biztosítja:
- A kiegyenlítő anyagok 28 napos zsugorodása nagyon kicsi
- Az előírt rétegvastagságokban feszültségmentesen kötnek. meg. A kötés során nem repednek meg, nem fognak elválni az alapfelülettől.
- Biztonságosan alkalmazhatók kritikus felületeken, a meglévő aljzatok bontása/eltávolítása nélkül. (ragasztóval/bitumennel szennyezett felületek - gyenge, nem megfelelő szilárdsággal rendelkező aljzatok, meglévő kerámia/cementlap burkolatok, meglévő, régi gipszes/magnezit esztrich felületek, stb.

Mivel az új aljzatkiegyenlítő anyagok szervesen illeszkednek meglévő termék portfóliónkba, fontos a megfelelő alapozók illetve meleg/hidegburkolati ragasztók kiválasztása az igénybevételektől és a felhasználási területektől függően.

A feszültségszegény termékeken kívül a többi aljzatkiegyenlítő esetén is fontos szempontnak tartottuk a biztonságot, ezért ezek is zsugorodás csökkentettek, illetve megfelelő adalékszerek alkalmazásával növeltük a terülést és a vízzel szembeni ellenálló képességet.

A Lewell NA 320 aljzatkiegyenlítő anyagunk a beltéri alkalmazhatóság mellett elsősorban kültéri felhasználási lehetőségeket is biztosítja. Burkolattal ellátott erkélyek, kültéri teraszok, fagynak/víznek kitett igénybevételek esetén is biztonságosan felhasználható. A szálerősítés és az erre a célra kialakított összetétel ebben az esetben különösen hozzájárul a tartósság és a biztonságos alkalmazáshoz.

A rétegvastagságok meghatározása esetén két alapvető célt tűztünk ki. A Lewell PR 110 Profi, SP 220 Speciál és ST 215 Standard aljzatkiegyenlítők esetén a minimális/gazdaságos felhasználás volt az elsődleges cél. A finom szemszerkezetnek köszönhetően a Lewell PR 110 Profi 1 mm míg az SP 220 Speciál és ST 215 Standard kiegyenlítő anyagok akár 2 mm rétegvastagságban is felhordhatóak a megfelelően előkészített aljzatokon/alapfelületeken.

A Lewell NA 320 Kültéri és SP 220 Speciál aljzatkiegyenlítők egy munkamentben 2 cm, a Lewell PR 330 Profi és ST 330 Standard aljzatkiegyenlítők pedig max. 3 cm rétegvastagságban hordhatók fel egy munkamenetben. Ezzel nagyobb felületi egyenetlenségek is kiegyenlíthetők igény szerint.

A Lewell ST 330 Standard aljzatkiegyenlítőhöz 2 cm rétegvastagság felett 10 %-ban megfelelő szemcseméretű, szárított kvarchomokot kell keverni változatlan keverővíz alkalmazásával.

A Lewell PR 110 Profi és PR 330 Profi aljzatkiegyenlítők a magas végszilárdságuknak köszönhetően felhasználhatók ragasztott parketta burkolatok alatti aljzatok kiegyenlítésére is.

A Murexin Lewell aljzatkiegyenlítőket több éves kutatómunka eredményeképpen, innovatív technológiai eljárások segítségével Önnek fejlesztettük!Maximális és gyors vízszigetelés


Kiadósság, gyors kötés, optimális feldolgozási tulajdonságok és speciálisan könnyű töltőanyagok – ez az új MAXIMO PSM 1K Profi gyors vastagfólia, amely flexibilis és szigetelő tulajdonságai révén is kiemelkedő.


Könnyű töltőanyagok – egyszerűen és gyorsan

A MAXIMO PSM 1K Profi gyors vastagfólia a könnyű adalékanyag tartalmának köszönhetően különösen kiadós és nagyon jól kenhető. Így a felhasználó egyrészt pénzt spórol, mivel kevesebb anyag szükséges, másrészt pedig időt, mivel a munka gördülékenyebben megy. A burkolás már három órával a kenhető szigetelés felvitele után megkezdődhet. Így akár egy egész munkanap is megspórolható.A vizet megállítja – a párát átereszti

A flexibilis, egykomponensű kenhető szigetelés a vizet nem, a párát azonban átereszti. Így tulajdonképpen egyfajta nedvesség hárítóként gondoskodik az alatta lévő építményrész még hosszabb élettartamáról. Bel- és kültérben, erkélyek, teraszok és úszómedencék kialakításánál hézag- és varratmentes szigetelésekhez alkalmazható falon és padlón, közvetlenül a kerámia burkolatok alá. Oldószermentes és poralakú – így akár alacsony hőmérsékleten is gond nélkül tárolható.A legmagasabb minőség – MAXIMO

A MAXIMO termékekben a hagyományos töltőanyagokat speciális töltőanyagok helyettesítik. A hagyományos töltőanyagok, mint a kvarchomok vagy más ásványi töltőanyagok, igen nehezek. Ez nemcsak nehézkes feldolgozásukban mutatkozik meg, hanem magában a kiszerelés súlyában is, ami több erőfeszítést igényel. A MAXIMO termékek speciális töltőanyagokkal gondoskodnak a kitűnő munkatempóról és a felhasználók egyenes testtartásáról is.Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag


Hova és hogyan használjuk?


Akár új építéseknél, akár felújításoknál sok esetben merül fel kérdésként, hogy pl. a födém padlószintjét, vagy fagerendás födémeknél a gerendaközök feltöltését milyen anyaggal végezzük, illetve aljzatoknál a még jobb hőszigetelő képesség elérésére érdekében milyen terméket lehet választani, melynél fontos mind a statikai, mind az akusztikai szempont.

A választandó anyagnak a fentiek alapján számos különböző tulajdonságnak kell megfelelnie. A Murexin válasza a fenti kérdésre: a Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag. A Murexin kötőanyag egy poralakú, műgyantával javított, gyorskötő anyag, mely feltöltések készítéséhez kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

Az építkezés helyszínén a kötőanyaghoz csak expandált polisztirol gyöngyöt és vizet kell hozzákeverni. Speciális adalékszerének köszönhetően nem szükséges felületkezelt expandált polisztirol gyöngy a könnyűbeton elkészítéséhez. A speciális adalékszert tartalmazó Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag tökéletesen megtapad a víznél könnyebb expandált polisztirol szemcséken és a bekeverés során egy egyenletes és homogén betont lehet előállítani.

Széleskörűen alkalmazható akár nagy rétegvastagságban is pl. korlátozott teherbírású födémek esetén, fagerendás, boltozatos födémeken, nyersbetonon, valamint üregkitöltéseknél, tálcás födémek felső síkjának kiegyenlítésére, illetve olyan helyiségekben ahol cél a megfelelő hő- és hangszigetelés elérése. Alkalmazható továbbá táblás lépéshangszigetelés helyett, mert a betonozási munkák során keletkező egyenetlenségeknél, durva szintkiegyenlítéseknél a könnyűbeton felhordása sokkal egyszerűbb és gyorsabb. A lépéshangszigetelő táblás anyagokat mindig sík felületre kell fektetni. A könnyűbeton a feltöltések során „formára igazítható”- alakítható, ez azt jelenti, hogy valamennyi üreg kitölthető, és a cső- ill. elektromos vezetékek üregmentesen beágyazhatók.

A Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyaggal készített könnybetonnal a födémek felületén futó csővezetékek könnyen körbevehetőek, és ki lehet alakítani a megfelelő szintet. A megkevert könnyűbeton a csövek alá, mellé és fölé teríthető, úgy hogy a folyamatos felfekvés biztosítva legyen a csővezeték számára.

Bekeverés után az előkészített alapfelületre kell felhordani az anyagot és egy lapát segítségével kis nyomással kb. 10% tömörítéssel, valamint egy szintezőléccel a kívánt magasságba le kell húzni.

A könnyűbetonra egy elválasztó fólia, majd pedig a megfelelő vastagságú burkolandó esztrichréteg kerül. A Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag könnyen és gazdaságosan bedolgozható.
A polisztirolgyöngy szemnagyság: 4 – 8 mm legyen.

Anyagszükséglet: kb. 55 kg / 1 m³ feltöltés (pl.: 200 liter keverés: EPS gyöngy - AL 55 – víz: 200 liter – 11 kg – 11 liter). 1 raklap AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag /kb. 14,4 m3 feltöltés. Járható: kb. 24 óra múlva (alapfelület, anyag és levegő hőmérsékletétől függően).
Hővezetési tényező (λ): 0,042 W/m*K
Dinamikus merevség: kb. 50 MN/m³
Lépéshangcsökkenés (18cm): max. 34 dB
Nyomófeszültség (10% zsugorodás): kb. 60 kPa

Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyaggal a padlószintet a szükséges magasságra lehet beállítani, de emellett hő- és hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, ezáltal energiát lehet spórolni, és a helyiség komfortérzetét is lehet javítani.

Murexin. Ami tart.Itt a természetes kövek lerakásának és díszburkolatok készítésének szezonja


Új Murexin DMT 40 Trass vízáteresztő habarcs - Természetes utat enged a víznek


A Murexin DMT 40 Trass vízáteresztő habarcs egy készre kevert, fagy- és kivirágzásmentes,vízáteresztő C16/20 minőségű Trassz habarcs. Kültérben kerámialapok és természetes kövek fektetéséhez alkalmazható, díszkőburkolatok fektetésekor, mint vízáteresztő alapfelület, valamint vízáteresztő kötött esztrich. Alkalmazható nedves a nedvesre eljárással, vagy kiszáradást követően vékonyágyas fektetéshez és vízáteresztő rendszerekhez. A vízáteresztő hordozóréteg megakadályozza a víz által okozott káros hatásokat és a trassz tartalom miatt megelőzi a kivirágzásokat.

Alkalmazható még min. 2%-os lejtéssel ellátott teherbíró betonfelületekre, illetve esztrichekre.

- Rétegvastagság: átlagos lejtés esetében kb. 30 - 60 mm a terheléstől és a tömörítéstől függően.
- Anyagszükséglet: kb. 19 kg/m²/cm,
- Szemcseméret: kb. 4 mm
- Feldolgozási idő: kb. 3 óra
- Vízáteresztő képesség: kb. 7 x 10-5 m/s a DIN 18310-1 alapján
- Burkolható:
a) közvetlenül a habarcsba (nedves a nedvesre),
b) 24 óra után (rétegvastagságtól függően),
- Terhelhető: kb. 3 nap után

Feldolgozás:

A friss habarcsot még a friss/nedves Repol HS 1 Tapadásjavító habarcsra kell felhordani és léccel eligazgatni, végül tömöríteni es egy deszkával le kell simítani. A következő nap lehet a lapokat, burkolatokat ráragasztani. Lehúzott habarcsra azonnal burkolni:
A friss habarcsot a még a friss/nedves Repol HS 1 Tapadásjavító habarcsra kell felhordani, és a szükséges magasságra lehúzni. Az egyenetlen hátoldalú természetes kövek hátlapját meg kell kenni ragasztóval, és meg frissen, a friss habarcsba kell ütögetni.

Tipp:
Burkolólapok és természetes kövek fektetésénél különösen ajánlott a trassz tartalmú Murexin KTF 55 Trass Flex ragasztóhabarcs használata

Térkőburkolat rakás esetén a vízáteresztő habarcsot az előkészített felületre el kell teríteni, és ebbe kell ültetni a burkolókockákat.

Utókezelés: A friss habarcsot megfelelő eljárásokkal (pl. takarással) védeni kell a gyors kiszáradástól.

Murexin. Ami tart.Erős és tükörsima felület gyorsan!
Murexin FME 45 Express önterülő esztrich


A Murexin Kft. esztrichcsaládja az idei évtől egy új, cementbázisú esztrichhel az FME 45 Express önterülő esztrichhel bővült.

Az FME 45 Express önterülő esztrich konzisztenciájának és szerkezetének köszönhetően teljesen vízszintessé (ön)terül, valamint tükör simaságú felületet ad.

Az FME 45 Express önterülő esztrichet teherelosztó rétegként lehet alkalmazni kül- és beltérben, 10 mm - 45 mm közötti rétegvastagságban. Különösen a kisebb egyenetlenségek kiegyenlítéséhez, nyersfödémhez, illetve nagy formátumú lapok kiegyenlítéséhez max. 3%- os lejtéstadó felületre is alkalmazható. Az önterülő esztrich konzisztenciája lejtést adó felületeknél lehet állékony, valamint vízszintes felületeknél folyós állagú, mint egy aljzatkiegyenlítő.

Az esztétikus megjelenés érdekében az átkeményedés után a felsőréteget reakciógyanta bevonatokkal érdemes ellátni. Az önterülő esztrich önmagában is használható egy felületi impregnálást követően, mely hatására egy jól használható felület érhető el. Az önterülő cementesztrich hideg- és melegburkolatokkal is burkolható.

Az FME 45 Express önterülő esztrich feszültségszegény, kisebb zsugorodással rendelkezik, mint a normál esztrichek. Az optimális víz-cement tényező használatánál az anyag nem zsugorodik, és nem keletkeznek repedések. Extra magas kezdeti szilárdsággal rendelkezik – 24 óra után >45 N/mm2, EN 13813 szerint CT-C70-F10.
Az alapfelületet mechanikai eljárásokkal elő kell készíteni, majd megfelelő alapozó használata szükséges.
Az anyagot a megadott keverési arányban/adagolásban kell bekeverni, illetve kell hozzáadni. A részmennyiségek esetén egy mérleg vagy egy mérővödör használata szükséges.
A frissen bekevert anyagot a kívánt rétegvastagságban (max. 45 mm) egy munkamenetben kell a megfelelően előkészített alapfelületre önteni és egyenletesen elteríteni. A kb. 30 - 45 perc bedolgozási idő, bármely más aljzaténál rövidebb. Bedolgozása bedolgozókerettel vagy esztrich seprűvel történik. Az FME 45 Express önterülő esztrich pumpálható és rákelezhető is. A friss habarcsot védeni kell a túl gyors kiszáradástól.

- Anyagszükséglet: kb. 2 kg/m2/mm
- Rétegvastagság: 10 mm – 45 mm
- Feldolgozási idő: kb. 30 - 45 perc
- Járható: kb. 6 óra után
- Burkolható: kb. 72 óra után
- Nyomószilárdság: kb. 45 N/mm2 (24 óra után) és kb. 75 N/mm2 (48 óra után)

Szerző: Bakos Ferenc, alkalmazástechnikai vezető (Murexin)Betonozás FS 10-el hideg időben is


Tél van és az egész ország területén röpködnek a mínuszok. Természetesen egy bizonyos hőmérséklet alatt már nem lehet építőipari munkálatokat végezni, de bizonyos hőmérsékleti határokig, ezen munkálatok még elvégezhetőek. Ilyen a téli időszakban történő betonozás, mely nagy odafigyelést és körültekintést igényel, hiszen az egyik legfontosabb dolog, hogy a beton ne fagyjon meg.
A Murexin FS 10 Beton és habarcs fagyásgátló adalékszerrel, a tél beálltával is lehet építőipari munkálatokat elvégezni megfelelő körültekintéssel.
A Murexin FS 10 egy kloridmentes, folyékony beton és habarcs fagyásgátló adalékszer. Adagolásával a beton és a habarcs hidratációja és szilárdulása felgyorsul és így a fagyásállósághoz szükséges 5 N/ mm2 nyomószilárdsági érték hamarabb elérhető, tehát az anyag minőségi károsodás nélkül szilárdul.
Mivel az adalékszer kloridmentes, ezért gátolja a betonacél korrózióját. Az adalékszer kül- és beltéri felhasználásra, vasalt és feszített betonhoz, valamint mészcement és cementhabarcsokhoz alkalmazható. Lehetővé teszi a betonozási és habarcsmunkákra vonatkozó előírások és normák betartása mellett a -9°C léghőmérsékletig történő bedolgozást. Traszportbeton és kész betonelemek gyártásánál is használható.
Oda kell figyelni, hogy a feldolgozáskor a friss beton, illetve habarcs hőmérséklete +5°C felett legyen. A keverővizet elő kell melegíteni (max. 60 °C-ig), a lefagyott homokos-kavics adalékot fel kell olvasztani, és a szokottnál jobb minőségű cementet kell alkalmazni. Nem lehet fagyott adalékanyagot használni
Adagolás: a cement kötőanyag tömegének kb. 1%-a (kb. 3-4 kg/m3 beton)

Javasolt inkább a fagyásgátló adalékszer keverővízzel történő összekeverése. Adagolható a kész betonhoz is (utókeverés), de ekkor a keverési időt meg kell hosszabbítani.
Utókezelésként a betonfelületet azonnal a bedolgozás után (különösen vékonyrétegű betonoknál) le kell takarni, védeni kell a hirtelen nedvesség- és hőveszteségtől. Amíg a beton nem éri el a szükséges 5 N/ mm2 nyomószilárdsági értéket, akkor a víz megfagyása során keletkező térfogatnövekedés miatt végleges károsodás jön létre.

Fontos, hogy az adalékszer nem helyettesíti a hideg időben szükséges technológiák betartását, csak segítség a téli munkáknál. Az extrém hidegben való betonozási munkálatokat kerüljük.Hogyan legyünk takarékosak?A takarékosság nem a szükséges hozzávalók „kispórolását” vagy az olcsó, de silány alapanyagok
beszerzését jelenti. Kiváltképp nem igaz ez a Murexin termékek estében, amelyek magas minőségük mellett gazdaságosan felhasználhatók.

Már az anyagbeszerzés során érdemes odafigyelnie a termékek anyagszükségletére, előzetesen felmérni azt, hogy pontosan milyen burkolási körülményekkel áll szemben. A munka során pedig fontos betartania a műszaki előírásokat, hiszen mindez szükséges ahhoz, hogy elsőre tökéletes végeredményt alkothasson. Így elkerülhető, hogy utólag, helyszíni vizsgálatokkal próbálja rekonstruálni, esetleg hol történt hiba. Például a nem megfelelő alapfelület előkészítés és többlet vízmennyiség az aljzatkiegyenlítő bekeverésekor sajnos azt eredményezi, hogy fel kell szedni a megrepedt és a felvált aljzatkiegyenlítőt és újból le kell önteni. Ez biztosan nem lesz takarékos megoldás sem a megrendelőnek, sem a kivitelezőnek.SPÓROLNI A PÉNZZEL…

Takarékoskodni a megbízható, minőségi anyagokkal és kellő körültekintéssel is lehet. Néhány példa a teljesség igénye nélkül, azokból a termékeinkből, amelyek alacsony anyagszükséglettel rendelkeznek, kiadósak:

Murexin 1 KS Folyékonyfólia: kb. 0,8 kg/m2/2 réteg
Murexin MAXIMO M 41 Flexragasztó: kb. 1,5 kg/m2
Murexin FM 60 Prémium fugázó: kb. 0,2-0,9 kg/m2

Murexin MAXIMO M 61 Aljzatkiegyenlítő: kb. 1 kg/m2/mm
Murexin D1 Alapozó: kb. 0,05-0,15 kg/m2, max. 1:3 arányban hígítható
Murexin D4 Tapadóhíd kb. 0,05-0,15 kg/m2,
Murexin LF 300 Speciális ragasztó:kb. 0,20-0,40 kg/m2
Murexin X-Bond MS-K 511 Parkettaragasztó: kb. 0,7-1,2 kg/m2
Murexin PU 80 Aqua Parkettalakk: kb. 0,08-0,10 liter/m2/réteg
Murexin NT 100 Nano lakk: kb. 0,08-0,10 liter/m2/réteg
Murexin NP 90 Természetes olaj: kb. 20-30m2/liter

Murexin 111N Bitumenes szigetelő bevonat: kb. 0,15-0,3 liter/m2


SPÓROLNI AZ IDŐVEL… Takarékoskodni persze nemcsak a pénzzel, de az idővel is lehet. Ha jól gazdálkodik idejével, akkor több munkát tud elvégezni ugyanannyi idő alatt, így végső soron az időmegtakarítás is több pénzt jelent. Akárhogy is nézzük, az idő igazi kincs felgyorsult világunkban. Amennyiben sürgeti a határidő, vagy más okból gyorsan kell burkolnia, érdemes az alábbi termékeinket keresnie:

Murexin ER 70 Esztrichcement Rapid
Murexin D4 Tapadóhíd Rapid kb. 0,05-0,15 kg/m2,
Murexin LF 1 Mélyalapozó
Murexin SL 52 Gyorskiegyenlítő
Murexin 1 KS Folyékonyfólia
Murexin DBS 50 Öntapadó hajlaterősítő szalag
Murexin SFK 85 Gyors-Flexragasztó
Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó


Murexin D4 Tapadóhíd
Murexin LF 300 Speciális ragasztó
Murexin X-Bond MS-K 511 Parkettaragasztó


SPÓROLNI AZ ENERGIÁVAL… És végezetül rengeteg ráfordított energiát is megtakaríthat különleges helyzetekben. Amennyiben olyan feladattal találkozik, ami bizonyos szempontból speciális, akkor kísérletezés helyett érdemes tárcsáznia területi Szaktanácsadónkat! Előzetesen mindig könnyebb segíteni, mint utólag helyrehozni valamit! Ráadásul mindez csak a telefonhívásba kerül.

Szaktanácsadóink elérhetőségei: http://www.murexin.hu/front_content.php?idcat=181Szigetelés, vízterhelés szerint


Az épületek nedvesedési problémájára van megoldás, különösen, ha már a tervezés során előrelátóak vagyunk.

Melyek az épületet érő nedvességhatások?

- Felszíni víz: csapadék formájában megjelenő víz

- Felszín alatti víz
A felszín alatti talajban lévő szerkezeteket károsító nedvesség fontosabb előfordulási formái:
 • talajvíz: a talajszemcsék közötti üregeket kitöltő, beszivárgó csapadékvíz, amely a szemcsék felületi vonzása által nincs lekötve (un. szabad víz). Hidrosztatikai felhajtóerőt, illetve oldalnyomást fejt ki a szerkezetekre.
 • talajnedvesség: a hajszálcsöves erő hatása alatt álló és a talajszemcsékhez tapadó (un. kötött víz). A szerkezetekre csupán nedvesítő hatást gyakorol, hidrosztatikai nyomást nem fejt ki.
 • talajpára: a talajvíz párolgása eredményeként a párafelfogó szerkezeteken lecsapódik és azokat átnedvesíti.
 • rétegvíz, torlasztott víz: vízzáró talajréteg felett vagy munkagödörben összegyűlt csapadékvíz, amely - ha nem gondoskodnak elvezetéséről - a talajvízhez hasonlóan nyomást fejt ki az épület szerkezetére.


- Használati víz:
az épületek vizes használati technológiájú helyiségeiben elfolyó, a szerkezeteket nedvesítő víz (pl. zuhanyozó helyiségben). Belső padló és falszigeteléssel védekezünk károsító hatása ellen.

- üzemi víz:
ipari üzemekben a termelés során elfolyó - gyakran agresszív kémiai hatású - víz.

- pára:
olyan vizes használati technológia esetén, amikor rendszeresen gőz keletkezik, a szerkezeteket a helyiségek felől nedvesíti a pára. Általában ott szükséges páraszigetelés, ahol a relatív légnedvesség a 75 %-ot meghaladja. A szigetelési mód meghatározása előtt tisztázandó a nedvesség elleni védelem szükséges mértéke.

Hogy előzhetjük meg a bosszússágokat?
Különösen fontos, hogy már a tervezési fázis során a megfelelő szigetelőrendszer mellett döntsünk. A vízterhelés alapján általában négy területet különböztetünk meg:
talajnedvesség elleni szigetelés
nem feltorlódó szivárgó víz elleni szigetelés
feltorlódó szivárgó víz elleni szigetelés
víznyomás elleni szigetelés

Az alkalmazási területtől illetve a nedvesség terjedelmétől függően specializált szigetelőrendszerek léteznek. Mindenek előtt szakembernek kell megállapítania az esetleges nedvesség bejutásának útját. A vízterhelésnek megfelelő speciális szigetelő rendszert kell alkalmazni. Ezen szigetelő rendszerek előnyei magukért beszélnek: az egyes rendszerelemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, a rendszerek használata biztonságot jelent a legkülönbözőbb követelmények esetén is, kedvező ár-érték arány, gazdaságos feldolgozhatóság, letesztelt rétegrendek – minden felhasználási területnek megvan a maga rendszere.


A feltorlódó szivárgó víz esetén többek között a következő rendszerhez nyúlhat a szakember:
- Alapozó: pl. Murexin 111 N Szigetelő bevonat
- Szigetelőbevonat: pl. Murexin 2K Standard, két rétegben
- XPS szigetelőlapok: pl. Murexin 2K Standard-al ragasztva


1K vagy 2K?
A talajjal érintkező épületrészek szigetelése különböző módon történhet:
Összetétel alapján megkülönböztetünk 1 és 2 komponensű termékeket. Az egykomponensű termékeknek (1K) nincs fazékidejük, rögtön, keverés nélkül egyszerűen feldolgozhatók. A már megkezdett és jól lezárt csomagolású anyagot a későbbiekben is fel lehet használni. A kétkomponensű termékeket (2K) át kell keverni, ennek megfelelően fazékidejük van, de a gyors kötési idő miatt már feldolgozás után időjárásállóak.

Fókuszban a Murexin 111 N Bitumenes bevonóanyag és a Murexin LF 400 Bitumenes emulzió
kiadósak,
kenhetőek és szórhatóak,
hevített bitumenes szigetelő lemezek előtti alapozásra,
bitumenes vastagbevonatok alá,
a feldolgozóbarát konzisztenciájuk miatt nem kell lakkbenzinnel hígítani.
111 N Bitumenes Szigetelő bevonat

Tartósan elasztikus, oldószerszegény, töltetlen, enyhén érezhető szagú, kenhető bitumenes oldat. Hígított savaknak (kivétel oxidáló) és lúgoknak ellenáll 2%-os koncentrációig. Kül- és beltérben, mint védőbevonat betonra, vakolatra, falazatra, fasercementre, fára, gipszre és acélra, valamint alapok szigeteléséhez (min. 3 réteg). Jól beszívódik az alapfelületbe.
A hidegen és melegen feldolgozandó vastagbevonatok alapozója, fóliák, kátránypapírlemezek ragasztásához. Alkalmazható, mint tetőlakk a kopott bitumenlemezekhez, alapozóként a lángolvasztásos ragasztásnál és az aszfaltfelületek frissítéséhez.
Nem alkalmas ivóvíztartályok és csövek belső bevonataként. Oldószerekkel, olajokkal és zsírral szemben nem ellenálló. Vízszintes és függőleges, valamint enyhén nedves alapfelületekre is felhordható

LF 400 Bitumenes alapozó
Oldószermentes, környezetbarát, természetes szagú, kenhető és szórható, hidegen feldolgozható emulzióbázisú bitumenes alapozó betonra és falazatra. Kül- és beltéren használható, mint alapozó és tapadásjavító a bitumenes vastagbevonatokhoz. Mattnedves alapfelületre is felhordható.

Ismerje meg a Murexin hidegen felhordható egykomponensű bitumenes kent szigeteléseit, mint pl.: BS 1K Profi bitumenes ragasztó és vastagbevonat, 1K PS Bitumenes vastagbevonat, 1K Express bitumenes vastagbevonat, illetve a kétkomponensű bitumenes kent szigeteléseit, mint pl.: 2K Standard bitumenes vastagbevonat, 2K PS bitumenes vastagbevonat, 2K BF Szigetelőbevonat.

www.murexin.hu
Murexin. Ami tart.


Hogyan hozzunk létre egyedi dekoratív felületet?


Sokoldalú kialakítási lehetőség - Murexin Kőszőnyeggel

Ki ne szeretné egyedibbé, különlegessé tenni a ház körülötti részeket (pl. terasz, lépcsők, kaputól a főbejáratig lévő gyalogút), vagy akár pl. a beltérben az étkező vagy a nappali egyik falát, esetleg a fürdőszobát.
Nekik ajánljuk a Murexin Természetes kőszőnyeget, mely egyedi esztétikai megjelenést ad a dekoratív színárnyalatokból, extrém ellenállóképességet nyújt az időjárás viszontagságaitól és egy könnyen kezelhető különleges felület érhető el.
A kreatív és dekoratív Murexin Kőszőnyeg valamennyi privát, nyilvános és üzleti területen kül- és beltérben, teraszokon, függőfolyósokon, medence körül, recepcióknál, lakóhelyiségekben, hotelekben, eladóterekben, autókereskedésekben, garázsokban, szépségápolási- fitness – wellness területeken, iroda- és rendelőhelyiségekben, vásári standokban, bárokban, diszkókban, vendéglőkben kiállítótermekben és előadóhelyiségekben, fogadócsarnokokban és lakóhelyiségekben, valamint beton- és esztrich felületeken is alkalmazható.

Fontos megjegyezni: A Kőszőnyeg nem összekeverendő az épületek kültéri lábazati zónájában felhordott ún. díszítő és lábazati vakolatokkal, mert ezek az anyagok csak függőleges felületekre hordhatóak fel, nem kopásállóak és nem tartós nedvesség hatására a szemcsék „kioldódnak”.
De mit is kell tudnunk erről a környezetbarát, oldószermentes, fagyálló, csúszásmentes és vegyszerálló Murexin Természetes Kőszőnyegről?
A Kőszőnyeg két összetevőből a Murexin PU 1 K Kőszőnyeggyantából és a Murexin MG 24 Színes márványkavicsból áll.
A Murexin PU 1K Kőszőnyeggyanta egy egykomponensű, oldószermentes, merev, fényálló és sárgulásmentes poliuretán gyanta. A szagtalan gyanta a levegő nedvességének hatására keményedik ki, a kötőanyag filmréteget képez, ezért nagyon jó időjárásállósággal és dörzsállósággal rendelkezik.

A Murexin MG 24 Színes márványkavics egy speciális, színezett márványkavics. A márványkavics természetes ásványi nyersanyag. Többször mosott, tüziszárított márványkavics, humuszanyagoktól és más szennyeződésektől mentes.
Szemcseméret: 2,0-4,0 mm.
A Murexin Természetes Kőszőnyeg felhordható minden építőiparban szokásos min. 4,5 cm vastag beton, illetve esztrich alapfelületekre. Cementkötésű aljzatoknál a maradék nedvességtartalom nem lehet több 3,5 4,0 CM %-nál.
A nyomószilárdság minimum 25 N/mm2 (a C 20/25 betonminőségnek feleljen meg) és a tapadószilárdság minimum 1,0 N/mm2 legyen.
Az alapfelületet megfelelő mechanikai eljárásokkal elő kell kezelni pl. marás, csiszolás, golyószórással. Alapozásra a MUREXIN EP 70 BM Többcélú epoxigyanta használható, melyet a teljes felületre fel kell hordani. A friss alapozó gyantába 0,4-1,0 mm -es kvarchomokot kell szórni úgy, hogy a gyanta sehol se látszódjon ki. Száradási/kötési idő 1 nap.

Ezt követően a Murexin PU 1K Kőszőnyeggyantát a Murexin Színes márványszemcsékkel kell összekeverni, majd rövid időn belül még egyszer át kell keverni az egészet.
Függőleges felület esetén a MUREXIN PU 1K gyantához Murexin SN 1 K Állítóadalékot kell keverni, és ezzel a felületet átkenni, spaklizni alapozásként. Ezután lehet az állítóadalékos gyantához a márványszemcséket hozzákeverni és még a nedves alapozó rétegre a bekevert habarcsot felhordani, tömöríteni és elsimítani a felületen.
A megkevert keveréket a kívánt rétegvastagságban a felületre kell hordani, folyamatosan tömöríteni és simítani az anyagot. 2-4 mm kavics nagyságnál kb. 5 - 8 mm vastag kőszőnyeget kell készíteni.
A felület kb. 10 óra után járható, óvatosan terhelhető 3 nap után, és 7 nap után éri el a végső szilárdságát, terhelhetőségét.
Kültéren alkalmazva a felépítménynek min. 1,5-2%-os lejtést kell biztosítani.
Utókezelésként tisztítani és ápolni lehet a kereskedelmi forgalomban lévő szerekkel, a rendszeres takarítás könnyebbé teszi a szennyeződések eltávolítását.
A kikeményedett anyag olvasztósó- és kopásálló, csúszásmentes, UV álló, jól tisztítható alacsony szennyeződési hajlammal rendelkezik.
A különböző színű márványkavicsok összekeverésével nagyon változatos felületeket tudunk létrehozni. A természetes márványkavicsból adódóan az előállított színkeverék különösen hangsúlyozza a bevonat természetességét.
A megfelelően és szakszerűen kialakított végeredménytől nem csak mi leszünk elégedettek, hanem a megrendelő is! Próbálja ki Ön is!

A kenhető vízszigetelés kérdései


Kívül belül szárazon tart – A kenhető vízszigetelés kérdései
Ahhoz, hogy a felületre kerülő víz hosszú távon se károsítsa az épület szerkezetét, a megfelelően előkészített alapfelületet el kell látni kenhető vízszigetelő anyagokkal. Vannak olyan családi házak, ahol kívülről a homlokzaton vizesedés nyomai látszanak, de láthatóan nem talajvízről van szó és nem is csőtörésről, csak úgy a homlokzat közepén egy nagy folt látszik. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy ha megnéznénk a homlokzati vizesedés túloldalán lévő helyiséget, akkor ott egy fürdőszobát találnánk. Miért is következett be ez a probléma, tehetjük fel a kérdést?
A válasz: a kenhető vízszigetelés hiánya miatt!

Mit kell tudnunk erről a kenhető vízszigetelésről?
Az első és legfontosabb, hogy nem összekeverendő az ún. elsődleges szigetelésekkel, azaz a bitumenes vízszigetelésekkel, mert azt teljesen máshová kell felhordani. A kenhető vízszigetelések vagy más néven alternatív, ill. másodlagos vízszigetelések a felülről jövő pl. tusoló víz ellen szigetelnek, tehát a szerkezetet védik meg. Ha pl. a teraszon vagy a fürdőszobában bármilyen oknál fogva a fuga megrepedne, akkor a kenhető vízszigetelés megakadályozza, hogy a terasz esetén a beton szerkezet, fürdőszoba esetén pedig a falszerkezet és a vakolat átnedvesedjen. Persze az is kijelenthető, hogy ha az átvizesedés ellen használt kenhető vízszigetelés nem megfelelően van felhordva, akkor az a későbbiekben szintén problémákhoz vezet, azaz nem fog megfelelően szigetelni.

Mire kell odafigyelni a feldolgozás előtt?
Először is, hogy kültérben vagy beltérben, illetve medencében akarjuk a kenhető vízszigetelést felhordani. Ez azért fontos, mert a köztudatban a Folyékonyfólia termékelnevezés terjedt el. De nem minden kenhető vízszigetelés Folyékonyfólia és nem minden Folyékonyfólia használható kültérben, illetve medencében.

A következő fontos kérdés, hogy milyen felületre akarjuk felhordani a kenhető vízszigetelést?
Szívóképes pl. cementbázisú alapfelületre vagy nem szívóképes alapfelületre pl. meglévő kerámiaburkolatra? Minden kenhető vízszigetelés alá alapozni kell, és az alapozó megválasztása nem egyforma szívó és nem szívó alapfelületek esetén. Szívó alapfelületeknél az alapozás hiánya vagy a nem megfelelő alapozás során a kenhető vízszigetelésben ún. tűszúrások keletkeznek, melyek következtében a kenhető vízszigetelésen keresztülfolyik a víz, tehát nem látja el a védő szerepét. Nem szívóképes alapfelületeknél pedig a tapadással lehetnek problémák.

Miért kell az alapfelületnek teljesen száraznak lennie?
A válasz egyszerű: azért mert a kenhető vízszigetelésnek nem lesz meg a megfelelő tapadása és felpúposodik, illetve elválik az alapfelülettől. Pl. teraszoknál, ha hiányzik a bitumenes szigetelés és intenzív a talajpára, akkor a kenhető vízszigetelést akár fel is tudja nyomi, azaz elválik az alapfelülettől.

Elegendő egy rétegben a kenhető vízszigetelés felhordása?
Nem, minden kenhető vízszigetelést két rétegben kell felhordani, hogy meglegyen a megfelelő vastagsága, hogy ki tudja fejteni a funkcióját, illetve hogy a megfelelő fedést biztosítani tudjuk, ha esetleg az első réteg felhordása alatt egy szemmel nem látható részt kihagytunk a felhordás során.

Mivel kell felhordani a kenhető vízszigeteléseket?
A Murexin 1 KS Folyékonyfóliát hengerrel, míg a többi Murexin kenhető vízszigetelést inkább glettvassal.

Milyen hőmérsékleten lehet a kenhető vízszigeteléseket felhordani?
Alapvetőleg +5°C feletti alapfelület, anyag- és léghőmérséklet felett, de az optimális feldolgozási hőmérséklet +15°C és +25°C között és 40-60%- os relatív páratartalomnál. El kell látni burkolattal, vagy önmagában is használható a kenhető vízszigetelés? Minden kenhető vízszigetelést burkolattal el kell látni, mert ezek a szigetelések, vékonyak és könnyen átszakíthatóak akár pl. egy cipőtalpban marad kaviccsal is.

Milyen ragasztóval lehet burkolni?
Minden kenhető vízszigetelést min C 2-es típusú ragasztóval lehet burkolni, de a Murexin KPF 35 Profiflex, MB 25 Profiflex Maxi, KGX 45 Univerzál vagy a KGF 65 Totál Flex, illetve az SFK 85 Gyors-flex és a KFT 55 Trass Flex ragasztókat javasoljuk.

Mi kell még ahhoz, hogy a kenhető vízszigetelés megfelelően működjön?
A rendszer megfelelő működéséhez kihagyhatatlan a kiegészítő tartozékok használata- beépítése: Murexin Hajlaterősítő szalagok, Hajlaterősítő szalag külső és belső sarok, Szigetelőmandzsetta, Szigetelőmandzsetta (Gully) Amennyiben a vízszigetelés szabályait betartjuk, akkor biztosra vehetjük, hogy a későbbiekben nem lesz problémánk a vízszigeteléssel.

Kenhető vízszigeteléseink:
Murexin 1 KS Folyékonyfólia
Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia
Murexin PD 1K Profi Vastagfólia
Murexin DF 2K Vastagfólia
Murexin 2 KS Folyékonyfólia
Murexin DKM 95 Szigetelő- és ragasztóhabarcs
Murexin PU 500 Univerzális szigetelés

Kiegészítő rendszertartozékok:
Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag
Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag külső és belső sarok
Murexin DB 60 Profi Hajlaterősítő szalag
Murexin DBS 50 Öntapadó hajlaterősítő szalag
Murexin DZ 35 és DZ 70 Szigetelőmandzsetta
Murexin AE 35 Szigetelőmandzsetta (Gully)

Egyenletes teljesítmény - információk aljzatkiegyenlítéshezMiután az alapfelületet, az alapfelület tulajdonságainak megfelelően alapoztuk, jöhet a következő munkafolyamat, az aljzatkiegyenlítő kiválasztása és felhordása. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál fontos, hogy milyen rétegvastagságban kell felhordani, mi lesz a végső, az aljzatkiegyenlítőre kerülő burkolat, illetve milyen terhelésnek lesz kitéve a felület.

Ezek alapján a következő Murexin aljzatkiegyenlítőkből lehet választani: Murexin Standard aljzatkiegyenlítő 1-5 mm rétegvastagságig, CT-C30-F7 Murexin ST12 Aljzatkiegyenlítő 2-12 mm rétegvastagságig, CT-C25-F5 Murexin ST 15 Aljzatkiegyenlítő 3-15 mm rétegvastagságig, CT-C25-F5 Murexin ST 25 Aljzatkiegyenlítő 2-35 mm rétegvastagságig, CT-C25-F6 Murexin OS 50 Objekt Plus Aljzatkiegyenlítő 1-10 mm rétegvastagságig, CT-C35-F7 Murexin NE 30 Extrém Aljzatkiegyenlítő 2-30 mm rétegvastagságig, CT-C40-F7 Murexin NH 75 Fa Aljzatkiegyenlítő 3-20 mm rétegvastagságig, CT-C40-F10 Murexin SL 52 Gyors Aljzatkiegyenlítő 2-20 mm rétegvastagságig, CT-C60-F15 Murexin FMA 30 Kültéri Aljzatkiegyenlítő 5-30 mm rétegvastagságig, CT-C25-F7

Ahhoz, hogy meghatározzuk, hogy milyen rétegvastagságban kell kiöntenünk az aljzatkiegyenlítőt, mindenekelőtt meg kell jelölnünk a helyiség legmagasabb pontját, a nullpontot.
Négy lehetőség közül választhatunk.
-A legegyszerűbb, ha magassági pontokat készítünk pl. csempedarabokból vagy gyorskötésű javítóanyagból, majd szintezőléccel állapítjuk meg az aljzatkiegyenlítő vastagságát.
-A pontosabb eredmény érdekében dolgozhatunk szintezőbakokkal is. Az egyik bakot a nullpontra, a másikat pedig egy kicsit távolabb tegyük, majd utóbbit vízmérték segítségével állítsuk egyenesbe.
- szintezőléccel és szintezőékkel is meg tudjuk nézni az alapfelületet, ahol mélyedések vannak, ott körberajzoljuk pl. zsírkrétával, majd ezt a részt szintbe hozzuk csiszolás és alapozás után a kívánt rétegvastagságban aljzatkiegyenlítővel.
-Végül, használhatjuk a legbiztosabb módszert, a lézeres mérést is.

Eszközök aljzatkiegyenlítéshez

Az alábbi szerszámokat kell alkalmazni a kiegyenlítéseknél:
esztrichkard (esztrichsimító), fogazott glettvas, illetve rákel (lepke), valamint az aljzatkiegyenlítők felhordásánál ne felejtsük el a tüskéshengert és a szöges cipőt sem. Az adott szerszámokkal különböző rétegvastagságokat is be lehet állítani.
Egyértelműen kijelenthető, hogy egységes felületet és egyenletes rétegvastagságot a rákel (lepke) segítségével lehet elérni.
A tüskéshenger alkalmazásával a kiegyenlítő ülepedését is meg lehet akadályozni, illetve segítjük a kiegyenlítő terülését is.

Anyagszükséglet számítás
Az anyagszükséglet számításánál nem csak a mélyedések számítanak, erre még rá kell számolni a szükséges rétegvastagságot is, hiszen a mélyedések kiszámításánál csak a legmagasabb ponthoz viszonyítottunk.
A nullpont megkeresése után szintezőléc és szintezőék segítségével megmérjük a mélyedéseket és jelöljük, majd ezzel a munkafolyamattal felmérjük az adott helyiséget (lépcsőzetesen-átlósan haladunk előre).

Példa: Az átlós mérésből kiderül, hogy 5 mm a mélység, akkor ennek a középértékét vesszük, mely 2,5 mm. A Murexin ST12 Aljzatkiegyenlítő szükséges rétegvastagsága 2 mm. Tehát az anyagszükségletet 4,5 mm (2 mm + 2,5 mm) vastagságra kell számolni.
A Murexin ST12 Aljzatkiegyenlítő anyagszükséglete 1,5 kg/m2/mm. Ha az adott mélyedés területe melyet ki kell egyenlíteni aljzatkiegyenlítővel 3 m2, akkor:
anyagszükséglet x rétegvastagság x kiegyenlítendő terület azaz 1,5 kg/m2/mm x 4,5 mm x 3 m2 = 20,25 kg Tehát, külön-külön kiszámoljuk a mélyedések anyagszükségleteit és végül a teljes felületre számoljuk a szükséges rétegvastagság anyagszükségletét.
Nagy felületen történő aljzatkiegyenlítéseknél
munkafolyamatban kell befejezni az adott helyiség aljzatkiegyenlítését. • Sosem hagyjuk félbe az aljzatkiegyenlítést! Ha elindul a kötési-száradási folyamat az aljzatkiegyenlítőnél, nincs az a szerszám, amivel síkba hozható az aljzatkiegyenlítő! • Mindig a kijárat felé haladunk! • A rövidebb oldalról indulunk, a munkások 4-5 méterrel követik egymást. Aki végez az öntéssel, kezdi a következő csíkot. A rövidebb mérettől függ, hány ember kell. Általánosan kijelenthető, hogy kb. 25 m – hez kb. 5 ember szükséges, aki az aljzatkiegyenlítőt dolgozza el és mindegyikhez még 2 ember szükséges, mint „kiszolgáló” ember (előkészítő-keverő-szállító). Tehát minimum 10 „kiszolgáló” ember, azaz a teljes létszám min. 15 fő, de legalább annyi „kiszolgáló” ember legyen, mint amennyi az öntést végzi. (Lásd rajz) • Szorosan egymás mellé kell önteni a kiegyenlítő anyagot, mert az aljzatkiegyenlítő így könnyebben összeterül és nem marad stócos (vállas) a felülete.
Mire figyeljünk már az alapozás előtt?Az alapozók és aljzatkiegyenlítők használatával szó szerint megalapozhatjuk a tartós megoldást, és persze megkönnyíthetjük a további burkolói munkát is. A burkolás megkezdése előtt az építkezés helyszínén ellenőrizni kell az alapfelület minőségét az alábbi vizsgálatokkal: pl. szilárdságvizsgálat, szívóképes felület, szívóképesség mértéke.

a megfelelő szilárdsághoz
Az alapozások és azt követő aljzatkiegyenlítések előtt, hivatalosan karctűvel, Schmidt-kalapáccsal, tapadószilárdság méréssel kell megállapítani, hogy megfelelően szilárd-e a felület. Még a mérés előtt, egy szerszámmal pl. csavarhúzó, véső stb. a felületet meghúzva is vizsgálhatjuk, hogy az mély nyomot hagy-e benne, vagy a felületben nem tud mélyedést okozni, csak megkarcolja a felületet.

a megfelelő szívóképességhez
A munkálatok megkezdése előtt fontos a megállapítani, hogy az alapfelület szívóképes-e vagy nem szívóképes pl. glettelt-tárcsázott tömör beton (zárt pórusok). Ezt az ún. vízpróbával kell elvégezni, azaz a víz hirtelen beszívódik, vagy nem tud hirtelen felszívódni a felületbe.
Mérés egyszerűen:

• ha kb. 1 m2 lekenése (3 - 4 lehúzott csík) után az először felhordott alapozó száraz, tehát felszívódott és nem nedvesen csillog, akkor a felület erősen nedvszívó, még egy alapozó réteg biztosan szükséges;
• ha kb. 5 m2 lekenése (5 – 6 lehúzott csík) után az először felhordott alapozó még nedves, akkor a felület megfelelő, nem kell még egy réteg alapozó

Miután ezekkel a gyors vizsgálatokkal végeztünk, elkezdhetjük a felületet alapozni.
Mi alapján válasszunk alapozót? Segítünk:
LF 1 Mélyalapozó
• szívóképes felület alapozására
• nedvszívó képesség kiegyenlítésére
• felület tapadószilárdságának javítására
• felületszilárdításra
• pormegkötésre
• cement- és gipsztartalmú (pl. gipszesztrich, gipszkarton, gipszes álpadló) alapfelületekre (gipsztartalmú alapfelületeknél a száradási idő min.12 óra)
• kül- és beltérben

D1 Alapozó
• nedvszívó alapfelületek alapozására
• nedvszívó képesség kiegyenlítésére
• felület tapadószilárdságának javítására
• elsősorban cement és beton felületre ajánlott
• maximum 1:1 arányban hígítható vízzel
• az alapozó száradását követően felvihető az aljzatkiegyenlítő
• szilárd, csak karcolható felületre
• csak beltérben

D4 Tapadóhíd
• univerzális felhasználásra
• nem szívó és szívó alapfelületek alapozására
• szívó felületekre 1:1 hígításban betonra, cementre, gipszes felületre
• nem szívó felületekre vagy glettelt-tárcsázott tömör betonra (zárt pórusok)
hígítás nélkül • ragasztómaradványra
• fa alapfelületekre
• érdes felületet képez
• gyors
• kül- és beltérben

D4 Tapadóhíd Rapid:
• gyors
• elsősorban nem szívó alapfelületekre hígítatlanul pl. csempére, illetve gipszkartonra
pl. fürdőszoba felújítás
• érdes felületet képez
• kül- és beltérben

KK 4 Neopren Tapadóhíd
• ragasztó- és bitumenmaradványos alapfelületekre
• tömör, sima, nem szívóképes alapfelületekre (természeteskő, műkő, klinker, ragasztó és bitumen-maradványos aljzat),
• szívó és nem szívó felület esetén kétszeri felhordást igényel
• nedvességálló faforgácslapra
• csak beltérben

Termékeink műszaki adatlapjai elérhetők a www.murexin.com / termékek oldalon.

Az FE 85 Fugázóhabarcs emulzió felhasználásaTeraszokon

Mostanában nagy esők vannak, és az akár özönvízszerű esőzések ellen nehéz védekezni. A teraszokon a fugák sem szeretik a hirtelen nagy mennyiségű vizet.
Tavasszal, az őszi, téli igénybevétel után a terasz megszépítésére gyakran használunk pl. gőzborotvát, és/vagy erős tisztítószereket, hogy a lapok újra tiszták legyenek, azonban a nagy mennyiségű vízterhelés ekkor sem optimális a fugának.

Garázsban

A garázsban, garázsfeljárón is sok esetben hidegburkolatot választanak a megrendelők. Igy a kocsimosás során szintén nagy mennyiségű víz kerülhet a fugára, érdemes megfontolni, hogy olyan fugázót használjunk, ami ellenálló, így a víz nem fogja károsítani. A garázsban a kocsiról lefolyó sár, kosz, télen leolvadó hó szintén igényli, hogy a felületet akár erős tisztítószerekkel takarítsuk.

Medencékben

A családi ház kertjében medencét is terveznek? Az FE 85 használatával még ez is megoldható. A termék a medencetisztítás során használt különféle eljárásoknak, tisztítószereknek is ellenáll.
Ha a megrendelő és a kivitelező is biztosra akar menni, gondoljon az FE 85 Fugahabarcs emulzióra.

Műszaki háttér

Az FE 85 olyan műanyagdiszperziós emulziót tartalmaz, mely megnöveli a fugázóhabarcsok víztaszítását és kémiai ellenállóképességét. Ebből kifolyólag az emulzió ott is alkalmazható, ahol szélsőségesebb időjárási körülményeknek, különböző tisztítási eljárásoknak (pl.gőzborotva, kefe) és a takarítás során használt tisztítószerek révén kémiai terhelésnek lesz kitéve a fugázóhabarcs.
A Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzió főbb alkalmazási területei: terasz, erkély, garázs, medencék, konyhák, autómosók, zuhanyzók stb. Az FE 85 gyengébb-hígított savnak, -lúgoknak, tisztítószereknek is ellenáll, amelyről a termék vegyszerállósági táblázata nyújt információt.

Hogyan használjuk?

Az FE 85 emulzió a Murexin összes cementbázisú fugázóanyagához adható pl. FM 60 PRÉMIUM, FX 65 PROFI Flexfugázó, SF 50 Trass Kőfugázó stb.

A burkolók szemszögéből

Az adott fugázóhabarcs vízmennyiségének megfelelő mennyiségben kell a fugázóadalékot kimérni. Azaz víz helyett az emulziót kell a cementbázisú fugázóanyaghoz adagolni. Az FE 85 használata a fugázás módját nem befolyásolja, a korábban a Murexin fugázóktól megszokott módon kell bedolgozni. Az alkalmazott fugázóanyagok műszaki tulajdonságai pl. fazékidő, fugaszélesség, bedolgozhatóság stb. nem változnak attól, hogy a víz helyett egy emulziót keverünk a fugához.

Olvassa el a termék műszaki adatlapját, ahol további információt talál az anyagról.
HA SZÁMÍT A GYORSASÁG


D4 Rapid TapadóhídAz új Murexin D4 Tapadóhíd Rapid gyors száradású, időt spórolhat vele, így igazán hasznos egy Murexin mester számára.

D4 Tapadóhíd Rapid rendkívül gyorsan szárad a meglevő D4 Tapadóhíd termékünkhöz képest, így jelentősen lerövidíti a munkafolyamatot. És mint tudjuk, az idő pénz. Gyors száradása mellett kimagasló tapadás jellemzi, valamint jobb vízállósággal is rendelkezik. Használata során sárgás színű érdes felületet képez. Elsősorban nem szívó alapfelületekre ajánljuk, pl. csempét csempére ragasztáshoz.

Amennyiben az alapozandó felületen a nem szívó felületek mellett szívóképes alapfelületek is vannak, akkor erősen szívó, cementtartalmú felületeknél max. 20% vízzel, illetve gipsztartalmú esztrichnél max. 10% vízzel lehet hígítani a D4 Tapadóhíd Rapidot. Ezekben az esetekben is a teljes száradást meg kell várni, mely a meglévő D4 Tapadóhídhoz képest akár felére is csökkenhet.

Az új D4 Tapadóhíd Rapid egy oldószermentes, egykomponensű, felhasználásra kész, diszperziós bázisú alapozó, kül- és beltérben, falra és padlóra valamint padlófűtésre is alkalmas. A csempét csempére történő ragasztás mellett a Murexin aljzatkiegyenlítőkkel történő kiegyenlítések előtt, valamint burkolás előtt és felújításoknál is használható.

Száradási idő:
nem szívó alapfelületnél kb. 45 perc.
szívóképes, de nedvességre nem érzékeny alapfelületnél kb. 1-2 óra szívóképes, de nedvességre érzékeny alapfelületnél pl. kalcium-szulfát esztrich: kb. 6-8 óra
(Alapfelület, anyag és levegő hőmérsékletétől valamint páratartalomtól függően) Meglevő termékünk, a D4 Tapadóhíd alkalmas rugalmas padlóburkolatok felszedése után stabilan rögzülő ragasztómaradványokra, fa pl. OSB alapfelületekre. Szívóképes alapfelületeknél pl. erősen nedvszívó, cementtartalmú és kalcium-szulfát esztrich alapfelületeknél 1:1 arányban vízzel kell hígítani.
D4 Tapadóhíd egy oldószermentes, emissziószegény, egykomponensű, kvarchomokkal töltött, felhasználásra kész, diszperziós bázisú alapozó, kül- és beltérben, falra és padlóra valamint padlófűtésre.

Száradási idő:
nem szívó alapfelületnél kb. 60 perc.
szívóképes, de nedvességre nem érzékeny alapfelületnél kb. 1-2 óra
szívóképes, de nedvességre érzékeny alapfelületnél pl. kalcium-szulfát esztrich:
min. 12 óra
(Alapfelület, anyag és levegő hőmérsékletétől valamint páratartalomtól függően)
A D4 Tapadóhíd Rapid és a D4 Tapadóhíd feldolgozása során alkalmazott szerszámokban és felhordásban nincs különbség. Mind a két terméket a feldolgozás előtt fel kell keverni! A felhordáskor a tócsaképződést kerülni kell. A felhordott Tapadóhíd teljes átszáradása után, azaz ha a filmréteg ragadásmentesen kiszáradt folytatható a kiegyenlítés vagy a burkolás.

A D4 Tapadóhíd Rapidot elsősorban olyan nem szívóképes alapfelületekre javasoljuk, ahol a felület nem nagy és számít a gyorsaság, a minél kisebb várakozási idő. A D4 Tapadóhídat olyan szívó- és nem szívó alapfelületekre javasoljuk, ahol a felület nagy és nem az elsődleges szempont a gyorsaság és a várakozási idő.
TÖKÉLETES HARMÓNIA RENDSZERKIEGÉSZÍTŐ TERMÉKEINKKEL


Murexin Uniplatte építőlemezAz építőlemez egy rózsaszín, extrudált polisztirol keményhab lemezből áll, mely mindkét oldalán üvegszövettel erősített speciális habarcsbevonattal van ellátva. A kétoldali bevonat növeli a nyomószilárdságot, és megkönnyíti a ragasztó tapadását a felületre. A bevonatnak köszönhetően a csempék, mozaikok és nagyméretű kerámia lapok minden fajtájának vékonyágyas ragasztása megoldható közvetlenül a Murexin Uniplatte felületekre.
Kül- és beltérben használható fal- és padlófelületek burkolásához száraz- és nedves helyiségekben, fürdőkádak, lefolyócsövek és zuhanytálcák burkolásához, szerkezetek elkészítéséhez (pl. beépített mosdóasztalok, polcok, lépcsőfokok, víztartályok stb.), gépészeti csövek eltakarásához, egyedi kialakításokhoz. Válaszfalak kialakításához használható tusolókban, vécében, fapadlók befedéséhez, valamint fa tartószerkezetekre. Homlokzatok és lábazatok burkolására, valamint speciális szerkezetek elkészítéséhez is alkalmazható.

A Murexin Uniplatte építőlemez kiegészítői:

 • L sarokelem, mely egy L-alakban összeragasztott Uniplatte pl. lefolyócsövek burkolásához.
 • Toldóelem az Uniplatte-hoz, mely két Uniplatte elem között helyezendő el.
 • Rögzítő elem füllel és fül nélkül az Uniplatte-hoz, mely az Uniplatte homlokzati oldalainak megerősítéséhez szükséges fal- és padló felületeken.

Murexin X-Bond MS-K88 Express speciális ragasztó
A Murexin Uniplatte építőlemezhez javasoljuk ezt a speciális ragasztót, amellyel alapozás nélkül is rendkívül nagy ragasztóerő és tapadás érhető el. Az X-Bond MS-K88 Express speciális ragasztó kül- és beltéri, elasztikus, fehér színű, egykomponensű MS ragasztó. A termék víz-, oldószer- és szilikonmentes, UV- és időjárásálló, valamint átfesthető. Tartósan elasztikus, csökkenti a nyíróerőket és az alapfelületre ható erőket. Univerzálisan alkalmazható a szívó, valamint sima, glettelt nem szívó felületeken is.

Murexin Classic láthatatlan csempeajtó
Murexin Profi láthatatlan csempeajtó mágnes
A beépített szerelvények vízórák eltakarásához ajánlott a láthatatlan csempeajtónk vagy a láthatatlan csempeajtó mágnesünk. A Murexin Classic láthatatlan csempeajtó egy fokozat nélkül állítható műanyagkeretével max. 45 x 45 cm nyílás takarható el. A keret nélkül akár 60x60 cm méretű csempeajtó is lehetséges. Az alaplemez maximum 10 kg tömegű burkolatot tart. Bármely típusú csempéhez alkalmazható.
A Murexin Profi láthatatlan csempeajtó mágnes egy mágnestartó a beépített szerelvények láthatatlan takarására (pl. lezárócsapok, kandallóajtók). Minden csempeformához és falnyíláshoz igazodik 60x60 cm-ig (márványlapokhoz is). A mágnesek maximum 10 kg tömegű burkolatot tarthatnak.

PROFI PROFILOK
Murexin sínek
A tökéletes élzáró és dilatációs Murexin sínek a hidegburkolat ragasztási rendszer részét képezik, illetve teszik teljessé a kínálatot az esztétikus kivitelükkel. Ezeknek a síneknek mindenütt ott helyük, ahol befejeződik egy burkolat vagy az más anyaggal találkozik. A többféle alapanyagú sínek (pl. alumínium, réz, nemesacél, PVC) különböző felhasználási területre használhatóak (pl. fürdő, WC, lakóhelyiségek, teraszok, konyhák, élelmiszeripar stb.)

A Murexin Szögletes vagy a Murexin Lekerekített kialakítású fém élzárósínek a csempeélek tiszta, szép formájú lezárásához szükségesek. Védi a csempeéleket és dekoratív átmenetet képez a különböző burkolatfajták között (pl. csempe padlószőnyeghez). Burkolóanyagok behatárolására is alkalmazható, mint szőnyeg, parketta, lamináltpadló.
A lekerekített élzárósínekhez záróelemeket is biztosítunk. A Murexin Fém záróelem a lekerekített kialakítású fém élzárósínhez egy lekerekített élzáróprofil a szép formájú külső sarokkiképzéshez.
A Murexin PVC szögletes vagy a Murexin Lekerekített kialakítású élzárósínek a csempeélek tiszta, szép formájú lezárásához alkalmazhatóak. A lekerekített élzárósínekhez itt is biztosítunk záróelemeket. A Murexin PVC záróelem lekerekített kialakítású élzárósínekhez egy lekerekített élzáróprofil a szép formájú külső sarokkiképzéshez.

Murexin Dilatációs profilok
A Murexin Dilatációs fémprofil egy nagy terhelésű fémprofil (nemesfém, illetve alumínium) szilikon betéttel, kül- és beltérben. A nagy mechanikai terhelésű dilatációs fugák kialakításához kerámia- vagy természetes kőburkolatoknál. Szakszerű elhelyezésével megakadályozható a feszültségekből keletkező repedések és törések kialakulása, valamint csökkenti a lépéshang terjedését.

A Murexin Dilatációs profil és a Murexin Dilatációs keskeny profil egy műanyagprofil, mely a dilatációs fugák kialakításához használható a kerámia burkolatoknál, beltérben. Az élzáró- és a dilatációs sínek mellett találunk még lépcső- és teraszprofilokat is.

A Murexin Lépcsőprofil alu, csúszásgátló PVC-profillal egy csúszásmentes lépcsőprofil PVC betéttel. Az optikailag szép lépcsőélek kialakításához, csúszásgátlással, kül- és beltérben. Csempével vagy természetes kővel történő burkolásokhoz alkalmas. A Murexin Műanyag záróelem a lépcsőprofilhoz a lépcsőprofilok lezárásának szép formájú kialakításához szükséges.

A Murexin Lépcsőprofil edelstahl V2A / nemesacél egy csúszásgátló lépcsőprofil nemesacélból, kreatív felülettel. Anyaga hidegen hengerelt Cr-Ni nemesacél V2A. Az optikailag szép lépcsőélek kialakításához csúszásgátlással vagy szép kialakítású élzárásokhoz. Csempével vagy természetes kővel történő burkolásokhoz alkalmas.

A Murexin Nemesacél záróelem a lépcsőprofil nemesacélhoz a lépcsőprofilok lezárásának szép formájú kialakításához használható.

A Murexin Sarokvédőprofil (ragasztandó) nemesacél a falak és oszlopok külső sarkainak élvédelmére. Megóvja a mechanikailag erős igénybevételnek kitett éleket pl. ipari konyhákban, egészségügyi intézményekben és kórházakban. Sarokvédőprofilok ragasztásához különösen alkalmas az X-Bond MS-K 88 Express speciális ragasztó.

A Murexin Teraszprofil egy világosszürke színű, szögletes kialakítású, porszórt alumíniumprofil peremlezárásokhoz. A szabad homlokzati oldal szép formájú lezárásához erkélyeknél és teraszoknál. A teraszprofilhoz tartozik egy sarokelem és egy toldóelem is.
SZÜRETI SZEMEZGETÉS


Gyorskötésű termékeink hidegben történő munkavégzéshezMint minden ősszel, a lehulló sárga, barna, vörös és rozsda levelek kiszínezik környezetünket. A sok-sok árnyalatról és a levelek sokaságáról a Murexin változatos kínálata és a legszebb színekben pompázó termékeink jutottak eszünkbe. Így nem véletlen, hogy szeptemberi hírlevelünkben elsősorban a Murexin fugázókkal és a szilikonokkal foglalkozunk.

Októberi hírlevelünkben azokból a termékeinkből szemezgettünk, amelyekre a hideg időben is biztosan számíthat:+ 5 °C – a bűvös szám

Az anyagok feldolgozásakor az alapfelületnek, anyag- és léghőmérsékletnek +5°C fok felett kell lennie. Ne csapjuk be magunkat, hogy csak a levegő hőmérsékletét vesszük figyelembe, hiszen a levegő +5 °C hőmérsékleténél az alapfelület hőmérséklete maximum +1 °C lehet, és még nem beszéltünk a páratartalomról.

Alacsony hőmérséklet esetén oda kell figyelnünk az anyagok feldolgozására, hiszen az aljzatkiegyenlítőkhöz, kenhető vízszigetelésekhez, ragasztókhoz, fugázókhoz és egyéb más gyárilag előkevert portermékekhez vizet kell hozzáadagolni. Alacsony hőmérsékleten az anyagok kötése és száradása jelentősen lecsökken, és a további munkálatokat csak később lehet folytatni, illetve a hideg az anyag tulajdonságait és végső minőségét negatívan befolyásolja.

Amennyiben mindenképpen szükséges a burkolási munkák elvégzése, akkor javasolt meleg víz hozzáadásával megkevernünk az anyagot. A meleg víz hatására gyorsabban beindulnak a kötési-száradási folyamatok.

Nagy odafigyelést igényel, hogy hol és mikor kezdjük el, illetve folytatjuk a burkolási munkálatokat. Ha tudjuk, hogy például a ragasztót a kötési ideje alatt fagy éri, akkor biztosra vehető az újraburkolás.

Hideg időben felmerülhet a különböző fagyásgátló szerek használata, amelyekkel a szóbeszéd alapján a kötési folyamat felgyorsítható. Fontos, hogy a fagyásgátló szerek betonokhoz lettek kifejlesztve, nem pedig csemperagasztókhoz, fugázókhoz és kenhető vízszigetelésekhez. A fagyásgátló szerek kivirágzást és szilárdságcsökkenést eredményezhetnek.

Hideg időben a munkálatok után az adott felületet le kell fednünk (pl. fólia, kartonpapír stb.) és temperálnunk, illetve ezekből kifolyólag rendszeres szellőztetést végeznünk. A rendszeres légcsere biztosítása nélkül a kenhető vízszigetelésből, ragasztóanyagból és a fugázóanyagból kiáramló pára a fólián lecsapódik, és a kötésnek induló anyag felületét úgynevezett esőhatás éri, amely az adott anyag minőségét biztosan negatívan befolyásolja.

Összességében: az alacsony levegő és alapfelület hőmérséklet, valamint a levegő magas páratartalma meghosszabbítja a száradási-kötési időt, a termékeken feltüntetett megadott járhatósági és burkolhatósági időket is. Ezért a hidegben történő burkolás különös odafigyelést igényel!


SZÍNPOMPÁS ŐSZ MUREXIN MÓDRA


A folyamatosan csökkenő hőmérséklet hatással van szervezetünkre. A hűvös időben beinduló biológia folyamatok szükségessé teszik, hogy megfelelően védekezzünk a hideg ellen és felkészüljünk a télre. Ahogy szervezetünkre, úgy természetesen a burkolóanyagokra, ragasztókra és habarcsokra is hatással van a hideg. A hirtelen beálló rossz idő ilyenkor megsürgeti a munkánkat. Amennyiben az időjárás már nem kedvez a burkolásnak, de mindenképpen be kell fejezni a feladatot, kiemelt fontosságot kapnak a gyorskötésű termékek. Ilyen esetben a termékeken feltüntetett alaptulajdonságok (kötésidő, burkolhatósági- és járhatósági idő) meghosszabbodnak.
A Murexin mesterek már jól ismerik fugázóinkat. Tudják, hogy a fugázóanyagok felhordásakor a fugák kialakításától függően lehetnek keskenyek, szélesek, színtől függően sötétek, világosak, burkolólapot kiemelőek vagy éppen a burkolólappal harmonizálóak. A fugaszélesség az egymás mellett elhelyezkedő burkolólapok közötti távolságot jelenti, amelynek adott esetben egyeznie kell a távtartók (fugakereszt vagy „T” elem) méretével. Az úgynevezett „fugahézag nélküli burkolás” nem megengedett. Nem alkalmazható 2 mm-nél kisebb fugaszélesség.


A színek szerepe
Tudjuk, hogy a színeknek fontos szerepe van lakókörnyezetünk kialakításában. A világos színek tágítják a teret, a mély színek pedig erőteljesek, a föld színek meghittséget sugároznak. Érdemes előre tájékoztatni a megrendelőt, hogy pl. padlóra nem ajánlott túl világos fugázó színt választani, mert az gyorsabban koszolódhat. Ha valaki ilyet szeretne, akkor a megoldás az FMY 90 Epoxi fugázó!

Drágán fizethet a legolcsóbbért Nagyon fontos a megfelelő szilikon kiválasztása is. Nem elég a legegyszerűbb, legolcsóbb szilikon kiválasztása, hiszen tartós megoldás csak megfelelő minőségű szilikonnal érhető el. Nem mindegy, mennyire elasztikus, mekkora az élettartama, az alga-, penész-, gomba- és baktériumállósággal szemben támasztott követelményei, hőállósága stb. Önnek, mint tapasztalt Murexin Mestereknek, már jól ismert, hogy fugázás után az élek, sarkok, dilatációk lezárására az alábbi szilikonok javasoltak: FM 60 Prémium - SIL 60 Szaniter Szilikon, FX 65 Profi Flex Fugázó – SIL 65 Profi szaniter szilikon SF 50 Trass Kőfugázó - SIL 50 Természeteskő szilikon


Tegyen próbát az alábbi termékeinkkel is!

A Murexin X-Bond MS D 80 Speciális tömítőanyag egy egykomponensű, oldószer-, izocianát- és szilikonmentes, semleges szagú, UV- és időjárásálló, vízzáró, 20%-ig tartósan nyújtható MS-polimerbázisú tömítőanyag. Baktériumokkal és gombatámadásokkal szemben tartósan ellenálló. Kül- és beltérben használható dilatációk lezárására, fal- és padló fugáknál a kerámiaburkolatokban, valamint csempeburkolatok és idegen anyagok közé a fugák lezárására, mint pl. fürdőkád, ajtótokok stb., illetve úszómedencékben és természetes köveknél is alkalmazható. A Speciális tömítőanyag átfesthető és ragasztóanyagként is használható. Hőállóság: -40 °C-tól +100 °C-ig (rövid ideig +180 °C-ig kb. 30 perc). Terhelhető: kb. 1 nap után, szakadási nyúlás: kb. 300%, bőrképződés: kb. 12 perc után. A Murexin AC 15 Akril fugázó egy feldolgozásra kész, egykomponensű akril bázisú tömítőanyag magas nyújthatósággal. Vízben oldódó, fényálló, gyengén érezhető, oldószer-, valamint ftalsav mentes. Kül- és beltérben fugák és repedések tömítésére olyan felületeken mint: vakolat, beton, falazat, gipszkarton, fa és faforgácslapok, kő, szívóképes kerámia, alumínium és korrozióvédelemmel ellátott fémeken. Különösen alkalmas csatlakozó fugatömítéshez fa- és fémablakkereteknél, ablakredőnyöknél, külső- és belső ablakpárkányoknál, pórusbetonnál, beton- és faelemeknél, válaszfalaknál. Nem alkalmas tartósan nedves terhelésnek kitett felületeken. Bőrképződés: kb. 15 perc, Átkeményedés: 2-3 mm/nap, Megengedett max. nyújthatóság: 15%

Hatékony segítség fugázás után
A már jól ismert UG 1 Univerzális simító szórófejjel – mely minden Murexin szilikon- és poliuretán tömítőanyag utósimításához, valamint a Murexin SIL 50 Természeteskő szilikonokhoz és Murexin X-Bond MS D 80 Speciális tömítőanyagokhoz is alkalmazható. A fugába töltött tömítőanyag felületi feszültségét megváltoztatja, így a paszta állagú anyagot problémamentesen lehet formálni. Kül- és beltérben használható.
ÚJ - ERY 92 Epoxi fugafátyol eltávolító - mely oldószertartalmú, savas tisztító az epoxigyanta fátyol eltávolításához. A fátyol a reakciógyanta bázisú fugázóhabarcs munkálatainál kerámia csempén, üvegmozaikon vagy saválló természetes köveken (érdes is) jelenhet meg. Figyelem: A savra érzékeny alapfelületeknél maradandó károsodás lehet!


Kültéri ajánlat


Az augusztus jellemzően a szabadtéri fesztiválok, kézműves vásárok és borhetek ideje. Szép hagyomány természetesen az augusztus 20-ai nemzeti ünnep is, amely során rendezvények sora vár az érdeklődőkre minden nagyobb településen,
városban és Budapesten. Ezeknek az eseményeknek általában az adott városok és falvak kiemelt, felújított, rendbe tett főterei, sétálóutcái adnak otthont.

Egy igazi Murexin mester azonban még ezeken a rendezvényeken sem tagadja meg magát! Vérbeli burkolóként biztosan Ön is akaratlanul megnézi a térköveket a lába alatt, és megvizsgálja, hogy milyen minőségű munkát végeztek a burkolat és a fuga kialakítása során. Általában ilyenkor bizonyosodik be, hogy a hosszú távon is tartós munkához minőségi anyagok szükségesek. A Murexin termékek kitűnő megoldást nyújtanak az ilyen jellegű feladatokhoz. Megbízhatóságuk és tartósságuk garantálja, hogy a megbízás végeztével minden Murexin mester megünnepelje munkáját.

Nézzünk néhány kiemelt, kültérben alkalmazható Murexin terméket:


Murexin FMA 30 Kültéri aljzatkiegyenlítő
Elsőként érdemes megismerni a különböző burkolatok fektetése előtt használható Murexin FMA 30 Kültéri aljzatkiegyenlítőt, amelyet 5-30 mm rétegvastagságig lehet felhordani és lejtés kialakítására is alkalmazható maximum 3 százalékig.


Murexin Repol SM 20 Betonjavító habarcs és Murexin Repol BS 05 G Betonglett
Amennyiben betonnal kapcsolatos munkálatokról van szó (például felfagyott, mélyedésekkel, lyukakkal tűzdelt beton esetén), akkor a felújításra használható 5-20 mm rétegvastagságban a Murexin Repol SM 20 Betonjavító habarcs vagy a maximum 5 mm rétegvastagságig felületi glettelésre alkalmazható Murexin Repol BS 05 G Betonglett ajánlott.


Murexin KTF 55 Trass Flex ragasztóhabarcs
Ragasztóként figyelmükbe ajánljuk a Murexin KTF 55 Trass Flex ragasztóhabarcsot, amely egy emelt minőségű, alakváltozásra, deformálódásra képes, víz- és fagyálló, hidraulikus kötésű, középágyazású ragasztó (3-20 mm), csökkentett lecsúszással, különösen természetes kövekhez és a homlokzatokhoz. A ragasztóhabarcs nagyobb biztonságot kínál a kivirágzások és az elszíneződések ellen. Alkalmazható kül-és beltérben, kerámia csempék, lapok, nem áttetsző természetes kövek, mozaikok, cotto és térkövek flexibilis ragasztásához, valamint erősen formált lapok ragasztására, az alapfelület kiegyenlítése nélkül 20 mm vastagságig.


Murexin PF 30 Díszburkolat fugázó
A főterek, sétálóutcák általában térkővel és bazalt kockakővel vannak lerakva, ahol a kövek közé speciális fugázó anyagot is használnak. Amennyiben az előírásoknak megfelelő az alépítmény (pl. vízáteresztés), a lejtés kialakítás, a vízelvezetés és az előírtak szerint történik a tömörítés, akkor a térkövek, kockakövek közé használható a Murexin PF 30 Díszburkolat fugázó homok és kőszürke színekben, mely minimum 30 mm fugamélységtől, valamint minimum 5 mm fugaszélességtől alkalmazható, besöpörhető. Alkalmas gyalogos forgalomra, járdák, kerti utak, terek, teraszok és minden homokba fektetett kő fugázására, valamint mozaik, kis és nagy térburkoló kövek fugázására, illetve családi házaknál, kis forgalmú, kis terhelésű személygépkocsi bejárók esetén is használható.

A Murexin PF 30 Díszburkolat fugázó anyaggal egy esztétikus, tartós vízáteresztő képességű, gyomnövényeknek ellenálló, levegő nedvességtartalmára kikeményedő, fagy - és só álló, szilárd fugát lehet képezni.


Murexin PF30 díszburkolat fugázó bedolgozásának lépései
Egyszerűen és biztonságosan

 1. A kövek optimális elhelyezése után elkezdhető a fugázás. A fugákat legalább 30 mm mélyen ki kell tisztítani.
 2. A felületet jól előnedvesítjük.
 3. Erősen szívó felület ill. gyors száradás esetén az előnedvesítést a bedolgozás során megismételjük.
 4. A Murexin PF 30 diszburkolat fugázó egy lég- és nedvességmentes műanyag zsákban található.
 5. A fugázó anyagot ráöntjük az előnedvesített felületre.
 6. A habarcsot egy seprűvel vagy gumis tolólapáttal erősen, tömören, mélyen bedolgozzuk a fugákba.
 7. Ügyeljünk a fugák egyenletes és az egész felületre kiterjedő kitöltésére.
 8. A felesleges anyagot egy finom seprűvel óvatosan távolítsuk el.
 9. Könnyű vízpermet hatására a fugák jobban tömörödnek. A vízsugarat ne közvetlenül a fugákra irányítsuk.
 10. A maradék fugázó anyagot egy finom seprűvel a fugákra átlósan lesöpörjük.
 11. A felületet 24 óráig védjük a további terheléstől. A maradék fugázó anyag ezután durva seprűvel eltávolítható.
 12. A felület 7 nap után teljesen terhelhető.

Murexin SF 50 Trass Kőfugázó
Amennyiben a fugázóanyag nem lehet vízáteresztő az alépítmény kialakítása miatt, akkor a Murexin SF 50 Trass Kőfugázó használatát javasoljuk. A Murexin SF 50 Trass Kőfugázó víz-, fagy- és oldott só álló, hidraulikus kötésű, emelt minőségű fugázó, mely trass adalékkal rendelkezik a kivirágzás megelőzésére. Használható 4–30 mm fugaszélességig, kül- és beltérben. Beton, természetes kövek, tér- és klinkerburkolatok fugázására is alkalmas. A Murexin SF 50 Trass Kőfugázó szürke, sötétszürke, camel, bahama és antracit színekben választható.


Süss fel nap….mire figyeljünk meleg időben?


Megérkezett az igazi nyár, napsütés, kánikula, fürdőzés, bikinis lányok, szabadságolások és még sorolhatnánk!.

De van, aki ilyenkor is dolgozik, hiszen a burkolási, felújítási munkálatok szezonja is ez. A forró, meleg időjárásban végzett munkálatok nagy óvatosságra is intenek minket, hiszen a folyamatos folyadékutánpótlás mellett a felhasznált anyagok biztonságáról is gondoskodnunk kell.


De mit is jelent az, hogy egy felhasznált anyag biztonságáról gondoskodni kell?

Általánosságban elmondhatóak, hogy a termékek feldolgozási hőmérséklete +5 - +30°C között van, de az optimális alapfelület, levegő és anyag hőmérséklet +15 - +25 °C között legyen, hisz ennél a hőmérséklettartományban a kötési, száradási, illetve magában az anyagban lezajló kémiai folyamatok a legideálisabbak.


Az optimálisnál alacsonyabb hőmérséklet, a magasabb páratartalom és a nem szívóképes alapfelület a száradási időt meghosszabbítja, míg a magasabb hőmérséklet, az alacsonyabb páratartalom és a szívóképes alapfelület lecsökkenti a száradási időt!


Ezért ebben a nyári időszakban a kültéri munkák még fokozottabb, de persze a beltéri munkák is nagy odafigyelést igényelnek.
És akkor mutassuk meg mi is ez a biztonság, illetve odafigyelés. Minden olyan termékre vonatkozik pl. aljzatkiegyenlítőkhöz, kenhető vízszigetelésekhez, csempe- és járólapragasztókhoz, valamint a fugázóanyagokhoz, melyhez a gyárilag előkevert anyaghoz vizet kell hozzáadni.Gondoljunk bele, hogy napközben mikor a hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot, milyen gyors intenzitású a poranyaggal kevert víz párolgása, illetve milyen forró az alapfelület. Nem szabad azt kijelenteni, hogy ha a levegő hőmérséklete 30°C, akkor az alapfelület is 30°C-os. Ez tévedés, akár 50-60°C-ra is fel tud melegedni az alapfelület. A szívólépes forró alapfelület az alapozót hirtelen elszívja és nem lesz elegendő az egyszeri illetve kétszeri alapozás sem.


alapoztunk is, egyszerűen hirtelen elveszti a nedvességtartalmát és „megég”, az anyag össze-vissza repedezik, szilárdságát elveszti és porlani fog, gyakorlatilag használhatatlan lesz. Nem alkalmazható arra a célra, amire ki lett fejlesztve, nem tudja ellátni a feladatát.
Gondoljunk csak bele, akár egy kisebb felület aljzatkiegyenlítése történik, milyen gyorsan kellene ahhoz dolgozni, hogy pl. az összefolyások ne látszódjanak meg, vagy a ragasztó felhordása után a ragasztóbordákból ne távozzon el a nedvesség, tehát ne bőrösödjön be az, illetve a fugázóanyag ne égjen rá a kerámiaburkolatra.
És még meg sem említettük, hogy bekeverés után a keverővödörben lévő anyagnál milyen gyorsan beindul a száradási-kötési folyamat, lerövidül a fazékidő, ezáltal mennyi anyag tud veszendőbe menni. A ragasztásnál célszerű pl. két lapméret távolságot behúzni csak a ragasztóanyaggal, mert akkor biztosan nem alakul ki bőrösödés, de minden esetben ellenőrizni kell az un. ujjpróbával. Ujjpróba: mutatóujj ragasztóbordába nyomva - ha az ujjbegyem ragasztós lett, akkor végezhető a burkolás, amennyiben a ragasztóborda benyomódott, de az ujjbegyem tiszta maradt, akkor a ragasztó bebőrösödött, tehát el kell távolítani ezt a ragasztót és új réteget kell felhordani.Fugázás előtt javasolt pl. a kerámiaburkolatot enyhén nedves szivaccsal áthúzni, illetve hasonlóan a ragasztáshoz próbáljunk meg kisebb felületeket kifugázni és a fugázóanyag tulajdonságaitól függően kicsit hamarabb lemosni, melyekkel csökkenteni lehet a fugázóanyag ráégését a burkolatra.
Ezekre feladatokra a megoldás a hajnali időben elkezdendő munkavégzés. Hajnali 4 óra körül már világos van, ekkor kell időzíteni a kezdést, melyet max. 9-10 órára be lehet fejezni (persze több minden függvénye). Tehát mire a nap közvetlenül érné a felületet, addigra már elkezdődik száradási-kötési folyamat. Ahhoz, hogy jó munkát végezzünk és a megrendelő is meg legyen elégedve a munkánkkal, valamint ami a legfontosabb az elkészült munka hosszútávon problémamentesen működjön, ahhoz ezt meg kell tenni!


A korai munkavégzéssel még nem végeztük teljesen, az elkészült felületet napsugárzástól széltől, huzattól védeni kell pl. kartonpapírral, OSB lemezzel, sátorponyva állítással stb. (helyszíntől, felülettől, kialakítástól függően). A meleg mellett fel kell készülnünk a hirtelen kialakuló nyári heves zivatarokra, mely ellen pl. fóliázással lehet védekezni, de a megfelelő szellőztetésről gondoskodni kell. Ugyanis a frissen elkészült burkolási és fugázási munkálatoknál a pl. fóliával történő lefedésnél biztosítani kell a rendszeres légcserét (szellőztetni kell a fólia alatt), mert a ragasztóanyagból és a fugázóanyagból kiáramló pára a fólián lecsapódik, és a kötésnek induló fugázó felületét ún. esőhatás éri, mely a fuga elszíneződéséhez vezet.


Lehetőség van korai munkakezdés helyett a „nap után menni”, azaz mindig az árnyékos helyen, vagy pedig a késő délutáni órákban történő munkavégzésre. De az tudni kell, ilyenkor nagyon forró az alapfelület, mely nem alkalmas közvetlen munkavégzésre.


Persze a fent felsoroltakon kívül még lehetnek bevált saját praktikák is, de a lényeg az, hogy a forró, meleg nyári napokon történő munkavégzések nagy körültekintést és odafigyelést igényelnek.
Amennyiben pedig betartottuk a feldolgozás szükséges „biztonsági intézkedéseit”, nyugodtan mehetünk pihenni, nyaralni, kezünkben a folyadékutánpótlással, egy jó hideg sörrel.


Szép nyarat kíván a Murexin kft.!Mozgásban – a dilatációk fajtái


Elérkeztünk a június hónaphoz és ezzel együtt megérkezett a jó idő, sok napsütés és kirándulás ideje. Ha mozgásról beszélünk, akkor mi jut eszébe egy vérbeli burkolónak? A dilatációk.

Dilatáció: Általában a burkolatokat fogadó felületeket dilatációs fugák közbeiktatásával kell kialakítani (kivételt képez a kontakt esztrich). A dilatációs fugák lehetnek: épületszerkezeti, mezőben elhelyezett tágulási, felmenő szerkezetek menti tágulási

Dilatációs hézagok: A kerámiaburkolat megszakítása a következő funkciókkal és jellemzőkkel:

Szerkezeti dilatációs hézag: önálló szerkezetek közötti mozgások kiegyenlítésére szolgáló tervezett hézag, mely átvezet az épületszerkezeten, aljzaton és burkolaton. A szerkezeti dilatáció képzést az építményben lévő szerkezeti dilatációval megegyező helyen kell létrehozni és végig kell haladjon mind a burkolat, mind az aljzat teljes rétegvastagságán.

Aljzatdilatáció (mozgási dilatáció): Az aljzatdilatáció az aljzat teljes keresztmetszetében átmenő hézag, melynek alapvető funkciója, hogy biztosítsa az önálló burkolandó mezők független mozgását. Nagy kiterjedésű burkolati felület esetén alkalmazható, az aljzattípus és az alkalmazási hely függvényében. Az aljzatdilatáció alapvető funkciója, hogy biztosítsa az önálló burkolandó mezők független mozgását a hőingadozásból és a kötési zsugorodásból adódóan.

Burkolatdilatációs hézag: a kerámiaburkolat vastagságát érinti; funkciója az, hogy a lerakott burkolatot kisebb részekre ossza, így csökkentve a különböző erőhatásokból adódó igénybevételeket. A dilatációs hézagokat úgy kell elkészíteni, hogy azok az aljzatdilatációknál előírt, azzal azonos méretben osszák fel a burkolat felületét. A fent leírt aljzatdilatációk egyben burkolatdilatációs hézagokként is funkcionálnak. Ebből következik, hogy a fent bemutatott dilatációs hézagok elrendezési tervébe bele kell illeszteni az esetleges bukolatdilatációkat is.

Zsugorodási fuga (látszólagos dilatáció): A feldolgozás során kialakított, az esztrich réteg vastagságának 2/3-ig bevágott hézag, mely a cement kötése és az esztrich száradásával járó zsugorodási repedések tervezett iránya. A cement kötése és az esztrich száradása zsugorodással jár ezért az esztrich megrepedhet. A feldolgozás során vagy az azt követő napon az esztrich réteget a vastagság 2/3-ig át kell vágni. A fenti módon kialakított zsugorodási fugát 2 komponensű műgyantával kell kitölteni pl. Murexin EP 70 BM Többcélú Epoxi gyanta.

Peremdilatációs hézag: a burkolat kerülete mentén kialakított hézag, ahol a felmenő elemekkel határos, úgy mint: pillérek, falak, szegélyek, amely kiterjed a kerámiaburkolat, valamint az aljzat teljes vastagságára. A peremdilatációkat – a meghatározás szerint – a burkolat kerülete mentén kell elkészíteni, ahol a burkolat az egyéb felületekkel határos. Egymásba nyíló helyiségek padlóburkolatánál különösen javasolt egy, a küszöbbel megegyező helyen lévő peremdilatáció kialakítása.

Technológia fuga (munkahézag): A nagy egybefüggő felületeknél a munkafolyamat megszakítása és az egymás mellé kerülő két külön munkafázisban felhordott esztrich mezők csatlakozása. Célszerű tüskézéssel (felhajlás ellen) összekötni és a zsugorodási fugánál leírt módon összeragasztani. Az egybefüggő felületek nagysága a burkolandó felület elhelyezkedésétől (kültér, beltér), anyagától (cement- vagy kalcium-szulfát kötőanyagú), termikus és mechanikus terhelésétől függ.

Kontakt esztrichek esetén a dilatációs mezők nagyságát a szerkezeti dilatáció mérete szabja meg.

Választó fóliára kerülő (csúsztatott) esztrichek: Cementkötésű esztrich beltérben: dilatációs mezők nagysága max. 40 m2, ill. az oldalhosszúság nem haladhatja meg a 8 m-t, vagy az oldalhosszúság nem haladhatja meg a szélesség 3-szorosát. A 40 m2-es mezőket vágással (az esztrich réteg 2/3-ig át kell vágni) kisebb felületekre kell osztani (max. 20 m2, zsugorodási fuga), mert a cement kötése és az esztrich száradása zsugorodással jár és az esztrich megrepedhet. A kötési és száradási folyamatok befejeztével a zsugorodási fugát 2 komponensű műgyantával kell kitölteni pl. Murexin EP 70 BM Többcélú Epoxi gyanta.

Cementkötésű esztrich kültérben: dilatációs mezők nagysága max.15 m2 , ill. az oldalhosszúság nem haladhatja meg az 5 m-t, valamint az oldalhosszúság nem haladhatja meg a szélesség 2-szeresét.

Megjegyezzük, hogy az épületszerkezeti, mezőben elhelyezett tágulási és a felmenő szerkezetek menti tágulási dilatációknál a lapburkolatokat mindig a dilatációtól kell elindítani és a dilatációknál vagy dilatációs profilt (Murexin Dilatációs profil műanyag, Murexin Dilatációs profil fém) vagy rugalmas tömítőanyagot (Murexin SIL 60 Szaniter szilikon, Murexin SIL 65 PROFI Szaniter szilikon, PU 15 Poliuretán fugázó) kell alkalmazni.

Dilatációs profilokból igénybevételtől függően tudunk ajánlani műanyag dilatációs profilt 4 mm, illetve 8 mm látszó szélességgel, valamint nagy terhelésű fém (nemesfém ill. alumínium) dilatációs profilt 11,5 mm látszó szélességgel.

A dilatáción átmenő burkolat kialakítása nem megfelelő, ugyanis a dilatált felületek mozgásának hatására a burkolatok megrepedhetnek, még akkor is, ha egy speciális ragasztóval (pl. Murexin X- Bond MS-K 88 Speciális ragasztó, Murexin X-Bond MS-K 88 Speciális ragasztó Express) vannak a burkolatok a dilatáció felett leragasztva és fugázóként pedig rugalmas tömítőanyagot (pl. Murexin SIL 60 Szaniter szilikon) használnak ezen a területen. A speciális ragasztóanyag tulajdonságából adódóan biztosan ellenáll a különböző mozgásoknak, de a burkolat nem tudja felvenni ezeket a mozgásokat és elrepedhet.

Amennyiben nem alakítjuk ki, vagy nem megfelelően alakítjuk ki a dilatációkat, akkor biztosra vehető, hogy a szépen elkészített felületen idejekorán megjelennek az esztétikátlan, girbe-gurba repedések, melyek a rétegrend teljes keresztmetszetében megtalálhatóak és ezáltal a rétegek el- illetve felválásához vezet, melyeknél utólag elég magas javítási költségekkel kell számolni.

Sokszínű termékek a tavasz színeivel


Májusban teljes pompába öltözik a természet. Ilyenkor virágoznak a fák, egymás után nyílnak a virágok, egyszóval illatok és színek kellemes kavalkádja kényeztet minket. Nincs is ennél jobb alkalom, hogy bemutassuk Önnek azokat a termékeinket, amelyek e csodás, sokszínű tavaszt idézik.

KÉK - A remény, bölcsesség és bizalom színe

Valóban reményteljes és bizalomra érdemes a folyékony halmazállapotú, felhasználásra kész Murexin LF 1 Mélyalapozó, valamint a tejföl állagához hasonló, szintén felhasználásra kész Murexin 1 K Objekt Folyékonyfólia Rapid, amelyek egyaránt kék színűek. A színezett alapozó és a kenhető vízszigetelés előnye, hogy felhasználása során jól látható. Használatával ezért könnyen ellenőrizhető, hogy egységesen lett-e felhordva az anyag az alapfelületre, és azonnal feltűnnek az esetleges elmaradások. Nem marad bevonatlan terület, így nedvszívási, tapadási, illetve szigetelési problémák sem merülhetnek fel.

SÁRGA - Az öröm és boldogság színe

Találó szín, hiszen épp örömre és boldogságra ad okot minden Murexin mesternek a kiváló minőségű, folyékony halmazállapotú, kvarchomokkal dúsított, felhasználásra kész Murexin D4 Tapadóhíd, valamint az inkább a tejföl állagához hasonló, felhasználásra kész Murexin 1 KS Folyékonyfólia is.

FEHÉR - A tisztaság, biztonság és tökéletesség színe

Mi más lehetne fontos egy munka során, mint a tisztaság, biztonság és tökéletesség? Ezt nyújtják a fehér színű termékeink: nagyon jól önthető és feldolgozhatóságú a gipsz bázisú Murexin CA 20 önterülő Aljzatkiegyenlítő. A medencék, ivóvíztartályok, ipari nedves helyiségek, teraszok, erkélyek tökéletesen kenhető vízszigetelését szolgálja a Murexin DF 2K Vastagfólia, valamint a világos, áttetsző természetes kövek, márványlapok és üvegmozaikok burkolásához alkalmazott KWF 61 Flex ragasztóhabarcs, a SFK 81 Gyors-flex ragasztóhabarcs, illetve a frissen elkészített beton és cementhabarcsok utókezeléséhez, a napsugárzás és a szél hatása miatti gyors kiszáradás elkerülésére használt oldószermentes Murexin LF 3 Kipárolgásgátló.

PIROS - A vér és a tűz színe

Ha tűzbe nem is hozza a mestereket, de mindenképpen minőségi munkát garatnál a piros színű, polisztirolgranulátumokkal rendelkező hőszigetelő feltöltések készítéséhez szükséges Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag és az idő előtti vízelpárolgás ellen védelmet nyújtó oldószertartalmú Murexin BA2 Kipárolgásgátló.

RÓZSASZÍN - A szerelem és ragaszkodás színe

Érdemes ragaszkodni a rózsaszín termékeinkhez tartozó, folyékony halmazállapotú Murexin D1 Alapozóhoz. Az alapozó felhasználásánál is könnyen látható a színből eredendően, hogy megfelelően és egységesen lett-e felhordva az anyag az adott felületre, amelyhez a következő felület is könnyen ragaszkodik.

BARNA - A gondoskodás és szorgalom színe

Ez a szín különösen passzol a mesterekhez, hiszen gondos munka és szorgalom nélkül nincs siker. Ebben segít a barna színű, víz- és oldószermentes, UV- és időjárásálló, szívó- és nem szívó felületeken használható Murexin X-Bond MS-K 88 Speciális ragasztó és a gyorskötésű Murexin SL 52 Gyors aljzatkiegyenlítő, valamint a padló- és falfelületekre lépcsők javításához, lyukak, egyenetlenségek kitöltéséhez alkalmazható Murexin SF 83 Finom kitöltő- és javítóanyag.

NARANCSSÁRGA - A kreativitás, boldogság és siker színe

Minden burkolási munka más és más. Épp ezért van szüksége a Murexin mestereknek kreativitásra, a siker pedig jön magától. Főleg az olyan kiváló termékekkel, mint a narancssárga színű, oldószermentes, kétkomponensű, epoxigyanta bázisú Murexin IH 16 Epoxi impregnáló gyanta, mely a kisebb szilárdsággal rendelkező ásványi alapfelületek megerősítésére szolgál.

FEKETE - A rejtély és erő színe

Nincs ebben semmi rejtély! A Murexin termékek színtől függetlenül tartósak és erősek. Igaz ez a fekete színű, vízszintes és függőleges szigeteléseknél alkalmazható Murexin bitumenes vastagbevonatokra is. Ilyen például a Murexin BS 1 K Profi bitumenes ragasztó és vastagbevonat, a 1K PS Bitumenes vastagbevonat, a 1K Express bitumenes vastagbevonat, a 2K Standard bitumenes vastagbevonat, és a 2K PS Bitumenes vastagbevonat.

SZÜRKE - A fásultság és egyhangúság színe

Reméljük, hogy a fásultság és egyhangúság sosem jellemzi partnereinket. Bízunk benne, hogy Ön is inkább sokrétű és pozitív, mint a szürke színű aljzatkiegyenlítőink és csemperagasztóink.

MUREXIN PÁRVÁLASZTÓ


Elsőre minden egyszerűnek tűnik. A ragasztó a burkolólap párja. De a megfelelő pár megtalálásához figyelembe kell vennie a burkolólap adottságait: méret, szín, burkolólaptípus, nedvszívóképesség.

A Murexin termékek elnevezése mindig tartalmaz egy számot is. E számoknak természetesen jelentőségük van, amelyre érdemes odafigyelni. Minél magasabb szám, annál teljesebb körű felhasználásra és nagyobb méretű lapokhoz ajánljuk.

Speciális felhasználási területek ajánlott termékeink

Természetes kövekhez a kivirágzások és elszíneződések elkerülése érdekében Trass ragasztót (KTF 55) kell használni.

Világos lapok burkolásához fehér ragasztót alkalmazzunk, az SFK 81, KWF 61, KPF 31 ragasztóhabarcsok használatával nem történik színátütés

Medencéknél, termálfürdőknél, saválló padlóknál, laboratóriumoknál figyelembe kell vennie a különböző mértékű mechanikai- hő- és páraterheléseket, valamint a vegyi igénybevételeket, a vízzel való érintkezést, valamint a kötelezően alkalmazott vízkezelési beavatkozások mértékét, mely esetekben az EKY 91 Epoxi univerzális ragasztót kell használni.

Amennyiben a gyorsaság a legfontosabb, biztosan számíthat SFK 85, SFK 85 Trass, SK 15
ragasztóinkra. Használatukkal garantált a határidők tartása, illetve gyors munkavégzés.

Burkolatragasztó választásakor figyelemmel kell kísérni a termékjelöléseket is.
A C2TE S1 jelölés biztosan jó választás.
jelentése az MSZ EN 12004 harmonizált európai szabvány alapján az alábbi:

Fokozott követelményű, alakváltozásra képes cementtartalmú habarcs, csökkentett lecsúszással, meghosszabbított nyitott idővel.

 • C Cementkötésű C1 C2
 • 1 Habarcs vagy ragasztó általános igénybevételre
 • 2 Habarcs vagy ragasztó fokozott igénybevételre
 • T Állékony, csökkentett lecsúszású ragasztó
 • E Meghosszabbított nyitott idejű ragasztó (30 min)
 • F Gyors kötésű (tapadószil. 6 óra után már 0,5 N/mm2)
 • S1 Alakváltozásra képes ragasztó ≥2,5 és <5 mm
 • S2 Nagy alakváltozásra képes ragasztó: ≥5 mm

TIPIKUS HIBÁK a burkolat- ragasztás során


Nem megfelelő párválasztás: nagyméretű lap, kisebb teljesítményű ragasztó
Eredmény: a lapok felválnak

Nem megfelelő beágyazás: bőrösödés azaz a nyitott idő túllépése, valamint kétoldali ragasztókenés szükséges hiánya (Buttering Floating eljárás)
Eredmény: a lapok felválnak

Nem megfelelő keverés: rövid idejű keverés, valamint pihentetési idő be nem tartása
Eredmény: a kötési folyamat részlegesen játszódik le, szilárdság csökkenés, lapok elválnak

Nem megfelelő vízmennyiség: kevés keverővíz
Eredmény: a kötési folyamat részlegesen játszódik le, végszilárdság jelentősen csökken, a ragasztó kiporlik, a lapok felválnak

Nem megfelelő vízmennyiség: keverővíz túladagolása
Eredmény: végszilárdság jelentősen csökken, lapok elválnak, feldolgozási és nyitott idő problémák, járhatósági és fugázhatósági idő növekszik, fugaelszíneződés, fuga szilárdsága csökken

Nem megfelelő vízmennyiség: nem tiszta keverővíz adagolása
Eredmény: egyenetlen kikeményedés, lapok elválnak

Nem megfelelő rétegvastagság: vékonyágyas ragasztót középágyas ragasztóként történő felhordása Eredmény: a ragasztó megreped, a lapok felválnak

Feldolgozási hőmérséklet: túl meleg időben történő munkavégzés
Eredmény: bőrösödés, a lapok felválnak

Feldolgozási hőmérséklet: alacsony hőmérsékleten történő munkavégzés
Eredmény: a kötési folyamat lelassul, tapadási problémák az alapfelülethez,a lapok mozognak, járhatósági és fugázhatósági idő növekszik, a lapok felválnak

Feldolgozási hőmérséklet: fagypont környéki hőmérsékleten történő munkavégzés
Eredmény: a kötési folyamat megáll, tapadási problémák az alapfelülethez, az anyag megfagy, a lapok felválnak

MITŐL LESZ TARTÓS A RAGASZTÁS?

A ragasztót a burkolandó felületre, a megfelelő méretű fogazott glettvassal kell felvinni a burkolás típusától, az alapfelület szabályosságától, a lapformátumtól és a ragasztó típusától függően.
Ragasztóval történő burkolás előtt minden felhasználandó anyag alkalmazására vonatkozó jellemzőt (pl. nyitott idő) figyelembe kell venni.

Például:

- A lapok beágyazódásának mértéke beltérben legalább 65 %-os, kültérben legalább 90 %-os legyen.
- Kültérben, nagy víz és mechanikai terhelésnek kitett helyeken, 30x30 cm-nél nagyobb lapoknál kétoldali ragasztókenés szükséges. (Buttering Floating eljárás)
- Kültérben a burkolatot min. 2 %-os lejtéssel kell kialakítani.
- Ismeretlen tulajdonságú burkolólapoknál próbaragasztás javasolt.

Az adott burkolatnak és célnak megfelelő ragasztó használata megfelelő alapfelület és időjárási körülményeknél valamint, megfelelő szakértelemmel rendelkező szakemberrel történő feldolgozás esetén tartós kapcsolatot lehet létrehozni.
Ezt a tartós kapcsolatot az alapfelület és a padlóburkolat között a Murexin ragasztók biztosítják.

2015 alkalmából 15 „szállóige” burkolók számára


„Mindig a megrendelő igénye az első, a reggeli kávé után.”

„Jó munkához idő kell vagy gyorskötésű anyag.”

„A termékek műszaki adatlapja olyan, mint egy kinder tojás, mindig van benne valami meglepetés.”

„Olcsó munkának reklamáció a neve.”

„Úgy kell az alapfelületnek az alapozó, mint az embernek a pálinka.”

„A szükséges vízmennyiség kimérése mérővödör nélkül olyan, mint a sör korsó nélkül.”

„Rétegrend a lelke mindennek.”

„A szilikon teszi fel az i-re a pontot.”

„Tiszta vödör, rendes ház.”

„A fáradt burkoló önmagától elterül, mint egy jó aljzatkiegyenlítő.”

„Ne fogyókúrázz! Inkább burkolj!”

„Burkoló keverőszár nélkül olyan, mint a szakács fakanál nélkül.”

„A kötésidő nem az az idő, ami alatt a mama elkészül az új sállal.”

„A jó példa ragadós, mint egy jó burkolatragasztó.”

„A legszebb szín a Murexin.”

Közterek, templomok, műemlékek


Elérkeztünk az idei év utolsó referenciatúrájához, melynek állomása a közterek, templomok, műemlékek felújítása.
A karácsonyi ünnepek előtt az első adventi gyertyák gyújtásakor a városok, falvak közterein karácsonyi-adventi vásárok kezdődnek. Itt megcsodálhatjuk a vásárok fényeit, ajándékokat vásárolhatunk, és egy Murexin Mester a vásári forgatagban alaposan szemügyre veheti a térburkolatok, természetes kőburkolatok fugázóanyagait is. A Murexin SF 50 Trass Kőfugázó víz-, fagy- és oldott só álló, a kivirágzás megelőzésére a trass adalékkal rendelkezik, 30 mm fugaszélességig használható szürke, camel, bahama, manhattan, antracit vagy sötétszürke színekben.

Karácsonykor találkozhatunk a templomok vagy akár a műemlékek nedvesség által tönkretett falazatával is, melyre ideális választás a Murexin IS 48 Injektáló szett használata. A könnyen feldolgozható, oldószermentes, egykomponensű injektáló anyag a falazatokban felszálló nedvesség vízszintes lezárására szolgál. A falszerkezetekben utólagosan kialakítandó vízszintes, nedvesség elleni szigetelő anyag. A fugákba előre befúrt lyukakba behelyezett „folyadékelvezető pálca” KS 10 és az SW 30 Szívósarok együttes alkalmazásával használható. Az injektálás a falszerkezet bármelyik oldaláról elvégezhető. A kapillárisokon keresztül könnyen felszívódik, és vízzel oldhatatlan, a víz továbbjutását megakadályozó réteget alakít ki. Mind e mellett szilárdítja a károsodott falazatot is.

A templomok, műemlékek felújítása befejeződhet a kapart vagy dörzsölt struktúrájú Murexin Energy CRYSTAL szilikát vékonyvakolat alkalmazásával, mely felhasználásra kész, káli vízüvegbázisú ásványi vékonyvakolat, víztaszító, időjárásálló, nagyon jó páraáteresztő, feszültségszegény, szennyeződésre való alacsony hajlamosságú. Homlokzatok és belső falfelületek díszítésére és védelmére régi és új ásványi vakolatokon és tapaszokon, betonon, műemlékeken, felújításoknál. Amennyiben festett felület az igény, akkor a Murexin Energy CRYSTAL Colour szilikát festék hordható fel, mely felhasználásra kész, ásványi, vízüvegbázisú homlokzatfesték homlokzatok és belső falfelületek védelmére és díszítésére régi és új ásványi vakolatokra, tapaszokra és betonra valamint műemlékekre és felújításoknál.

Torna- és rendezvénycsarnokok burkolása


Sokan vagyunk, akik szeretik a fedett csarnokokban, tornatermekben játszott sportokat: Ilyen példádul a kézilabda, kosárlabda, röplabda. Ezeket az izgalmas sporteseményeket kényelmes fotelünkből a tévén keresztül vagy akár a helyszínen élőben is élvezhetjük. A közvetítések során és a helyszínen - akarva akaratlanul is - többször látjuk a „küzdőteret”. Minden alkalommal rácsodálkozhatunk, hogy milyen gyönyörű pályák adnak teret a nagy taktikai csatáknak az egymásnak feszülő csapatok között. Az eseménydús és az izgalmakkal teli meccs közben a szakmánk révén eszünkbe juthat a Murexin anyagok használata. A Murexin anyagokat ugyanis új pályák építése, vagy meglévő pályák felújítása során is meghatározó lehet, legyen szó parkettáról, PVC-ről vagy linóleumról.

Tornacsarnokok, sportcsarnokok, iskolai tornatermek vagy akár kiállító- illetve többcélú csarnokok parketta felületeinek megbízható, hosszú élettartamú, csúszásmentességgel, valamint extra magas karc és kopásállósággal rendelkező bevonata a vizes bázisú, kétkomponensű Murexin NT 100 Nano lakk. Murexin NT 100 Nano lakk min. három rétegben történő alkalmazása a legjobb választás. A megfelelő Murexin AP 20 Padlóápoló és a Murexin AP 10 Parketta mélytisztító rendszerápolókkal különösen könnyen tisztítható, nagyon kemény felületet lehet biztosítani.
Persze a lakkozást megelőzően, a felületet megfelelően alapozni kell a Murexin AV 20 Aqua vagy a Murexin LV 45 Alapozókkal.

A bevonandó fapadlókhoz a pályavonalak kialakításához és befestéséhez alkalmazható az egykomponensű, gyorsan száradó Murexin SMX 50 Aqua selyemmatt lakk mely festhető, hengerelhető és szórható. A Murexin SMX 50 Aqua selyemmatt lakk a Murexin Sportpadló rendszereleme. RAL színekben megtalálhatóak a különböző sportágaknál használt színárnyalatok pl. kézilabda, kosárlabda, röplabda, tollaslabda, tenisz, futsal, squash.

Amennyiben az adott sportlétesítményben sport PVC kerül lefektetésre, akkor a legideálisabb választás a magas tapadóerővel rendelkező, oldószermentes, műgyanta-diszperziós bázisú Murexin LF 300 Speciális ragasztóval történő burkolatragasztás. A Murexin LF 300 Speciális ragasztóval gyors kezdeti tapadást és tartós ragasztást lehet elérni.

A rugalmas alátétből és linóleumból álló Linóleum sportpadló rendszereknél a rugalmas alátétet a magas tapadóerővel rendelkező Murexin LF 300 Speciális ragasztóval, míg a rugalmas réteg és a linóleum közé a kül- és beltérben is alkalmazható, oldószermentes, rugalmasan keményedő, kétkomponensű, poliuretán bázisú, víz-és időjárásálló Murexin PU 330 2 K Ragasztó alkalmazása szükséges. A Murexin PU 330 2 K Ragasztó nagy igénybevételű gumi-, PVC-, kültéri- és sportburkolatokhoz is alkalmazható.

Természetesen a rugalmas burkolatok fektetése előtt feltétlenül használni kell a Murexin ST 12 vagy a Murexin OS 50 Objekt Plus önterülő aljzatkiegyenlítőket a Murexin D1 vagy D7 alapozókkal együtt.

Őszi munkák


Itt van az ősz, itt van újra. Az út melletti szántóföldeken már szántanak, folyamatban vannak a szüreti munkálatok. A mezőgazdasági gépek, traktorok lassan beállnak a csarnokokba. Elgondolkozott már azon, hogy mekkora „garázs”, csarnok kell ezeknek a gépeknek? Milyen felület bírja ki ezeket a hatalmas tömegeket? Itt van az ősz, itt van újra. Az út melletti szántóföldeken már szántanak, folyamatban vannak a szüreti munkálatok. A mezőgazdasági gépek, traktorok lassan beállnak a csarnokokba. Elgondolkozott már azon, hogy mekkora „garázs”, csarnok kell ezeknek a gépeknek? Milyen felület bírja ki ezeket a hatalmas tömegeket?

A Murexin anyagokkal készített alapfelületeknek nem okoz gondot a markológépek, teherautók, traktorok stb. tömege.

Kisebb-nagyobb ipari létesítményeknél általában fontos cél, hogy a szilárd beton alapfelületre víztaszító vagy a munkagépek olajcsöpögésének ellenálló réteg kerüljön, természetesen gyorsan, egyszerűen és költségkímélően. A megoldás: A Murexin Repol EP1 epoxi impregnáló oldószertartalmú, színtelen, mélyreható, kétkomponensű epoxi gyanta, mely impregnálásra, felület bevonására is használható. Beton, falazat, vakolat (gipsz is) fa és más nedvszívó anyagok impregnálására, száraz vagy nedves felületre, porló esztrichek megerősítéséhez. Jó vegyszer-, üzemanyag-, olaj- és saválló, pormentesítéshez és a kopásállóság javítására is használható.

Amennyiben egy meglévő helyiségben az elkészített betonfelület porlik, akkor a fent említett kritériumoknak a Murexin Repol EP1 epoxi impregnáló mellett a Murexin IG 03 Padló- és fal impregnáló az ideális választás, mely oldószermentes, pormegkötő, ásványi, felületkeményítő impregnáló, betonpadlókra és ásványi felületekre. Alkalmazásával megnöveli a felület mechnaikai kopásállóságát és a magas beszivárgóképességgel impregnált víz- és szennyődéstaszító felületet lehet elérni. Kül- és beltérben, vízszintes és függőleges ásványi felületeken használható. Impregnáláshoz 1:1 arányban tiszta vízzel lehet hígítani.

A raktár beton felületének felújítása során egyenetlen a felület, de a tulajdonos nem szeretne külön burkolatot rá, ugyanakkor nehéz gépek is közlekednek majd rajta?
Erre is van megoldás: Murexin FMI 50 Ipari aljzatkiegyenlítő. A Murexin FMI 50 Ipari aljzatkiegyenlítő kül- és beltérben alkalmazható önterülő aljzatkiegyenlítő 3-50 mm rétegvastagságig. Normál feltételeknél a gyors kiszáradás után kb. 48 óra múlva utólag epoxi bevonattal is bevonható. Különösen alkalmas sima, nagy igénybevételnek kitett ipari padlók készítéséhez. A nagy mechanikai szilárdság miatt az FMI 50 végső bevonatként is használható. A tökéletes rétegrend kialakításához és a még hosszabb élettartam eléréséhez javasoljuk a Murexin Repol EP1 epoxi impregnáló használatát.

Van, amikor menthetetlen a régi poros, gyenge szilárdságú beton. Ebben az esetben nincs más választás, mint ennek a betonnak az eltávolítása és egy új réteg felhordása. A Murexinnek erre is van javaslata a Murexin ER 70 Esztrichcement Rapid. A Murexin ER 70 Esztrichcement Rapid-hoz adalékanyagokat és vizet keverve esztrichet lehet előállítani, amely 24 órán belül úgy szárad ki, hogy kerámialapokkal burkolható, valamint 7 napon belül < 2,0 CM% maradék nedvességtartalom érhető el. Kötött-, csúsztatott és úsztatott esztrichek előállítására, valamint parketta, PVC, linóleum, kerámia, mű- és természeteskő, szőnyegpadló stb. alapfelületeként használható. Különösen gyors nedvességcsökkenés érhető el és gyors burkolhatóságot tesz lehetővé. ER 70 Esztrichcement Rapid kül- és beltérben is alkalmazható.

Amikor a helyszínen Murexin ER 70 Esztrichcement Rapid-al készített esztrich vagy betonnal történik a réteg kialakítása és traktorok, markolók targoncák közlekednek majd a felületükön, akkor nem szabad megfeledkezni a felület megerősítéséről, azaz a Murexin BH 100 Padlószilárdítóról. A Murexin BH 100 Padlószilárdító egy kemény beszóróanyag beton- és esztrichpadlókra. Gyárilag előkevert, felhasználásra kész, száraz, természetes kemény adalékanyagból (korrund, portlandcement és diszpergáló szer) áll. A Murexin BH 100 Padlószilárdítóval előállított felületeken a nagy tömegű járművek kerekei, markolók kanalai nem tudnak kifogni.

Az így elkészített erősített felületre a gyors kiszáradás és ennek folytán a repedésveszély kialakulásának elkerülésére ajánljuk a Murexin LF 3 Kipárolgásgátlót, mely oldószermentes, szórható, gyorsan ható, kiadós, lebomló, utókezelőszer magas záróhatással az idő előtti vízelpárolgás ellen. Kül- és beltérben, a frissen elkészített beton- és cementhabarcsok utókezeléséhez, a napsugárzás és a szél hatása miatti gyors kiszáradás elkerülésére.

Magtárak felújításánál fontos, hogy a felhordandó anyag vegyi ellenálló képességgel, könnyű felhordhatósággal rendelkezzen, illetve fal vagy akár mennyezeti felületekre is fel lehessen hordani, valamint nem elfelejtendő, hogy élelmiszerről beszélünk a tárolásnál, ezért élelmiszerengedélyezett legyen. Ezeknek a kritériumoknak felel meg a Murexin EP 20 Színes epoxibevonat, mely oldószermentes, élelmiszerbarát, kétkomponensű epoxigyanta bázisú vékonybevonat. Természetesen a Murexin EP 20 Színes epoxibevonat akár kis és közepes mechanikai igénybevételű beltéri betonok vékony padlóbevonataként is használható.

Ha ősz akkor szőlő, ha szőlő akkor bor. Ahhoz hogy jó minőségű bor kerüljön az asztalunkra, megfelelő módon és helyen, illetve helyiségben kell dolgozni a szőlőt. Ezekben a feldolgozó helyiségekben (pince, présház vagy ha más területet nézünk akár egy almafeldolgozó üzem, vágóhíd, tehenészet stb.) a tisztaság, a könnyű takaríthatóság és a vegyi- és a mechanikai ellenálló képesség fontos tényezők. Ezért javasoljuk ezekre a felületekre a Murexin EP 70 BM Többcélú epoxigyanta felhordást alapozó rétegként, mely zsugorodásmentes, oldószermentes, sárgásan áttetsző, hígfolyós, töltetlen, kétkomponensű epoxigyanta. Az anyag vastag rétegben is kikeményedik, szappanosodás- és ütésálló és az alapfelülettel szemben messzemenően feszültségmentes. Kül- és beltérben alkalmazható az epoxi bevonatok alapozójaként, esztrichek felújításához, esztrichrepedések injektáló eljárásához, kvarchomokkal habarcskeverékek előállításához, párazárásra (nagyobb nedvességtartalom lezárására max. 5 CM %-ig).

Végső ellenálló bevonatként a Murexin EP 70 BM Többcélú epoxigyantára a Murexin EP 3 Epoxibevonat kerül, mely oldószermentes, színes, folyékony, kétkomponensű műgyanta. Ipari padlófelületekhez magas vegyi és mechanikai terhelés esetére is. Padlóbevonatok közepes és nagy mechanikai igénybevételű előállításához alkalmazható.

CÉLKERESZTBEN A PRFIK


Fókuszban az új Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó


Próbált már hűvös időben greslapot fugázni?Kerestük és megtaláltuk!
Létezik immár egy olyan új megoldás, amely mindeddig
hiányzott a fugázók piacáról, és amelyre eddig talán nem
is gondolt. Mostantól azonban az Ön számára is elérhető
az új Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó is. Új termékünk
azonnal célkeresztbe, vagy stílusosan szólva
fugakeresztbe került. Nem véletlen, hiszen felhasználásával
hatékonyabbá, eredményesebbé és ezek
által gyorsabbá válik a munka!
Egyszóval a Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó
magára vonja minden profi figyelmét.
Bízunk benne, hogy az Önét is!

 • Keskeny fugaszélesség esetén
 • Hűvös, párás időben is problémamentesen feldolgozható
 • Kifejezetten greslapokhoz ajánljuk
 • Gyorsabb száradás, lemoshatóság és használatbavétel


Bizonyára vannak olyan munkái, ahol igazán nagyban érdemes csak gondolkodnia és szorosabb határidőkkel kell számolnia. Sőt! Az ősz közeledtével a hideg, párás időjárást is figyelembe kell vennie. Ilyen esetekben Önnek, mint profi burkoló szakembernek az ideális alapanyagok kiválasztása rendkívül fontos.

Célkeresztben a fugaszélesség


Egy olyan flexfugázóra van szüksége, amely tökéletesen alkalmazható keskeny fugaszélesség esetén.
A Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó pontosan ezt nyújtja 0,5-7 mm-ig.

Célkeresztben a greslapok


Nem nedvszívó lapok esetében, mint pl. greslapok a nedvesség a fugán keresztül távozik.
A gyors munkavégzéshez és a tökéletes eredmény eléréséhez különösen ajánlott az
FX 65 PROFI Flexfugázó. Különleges adalékanyagai elősegítik a fuga kiszáradását.

Használata az Ön megszokott munkaritmusa mellett is gyorsabb
és hatékonyabb munkavégzést eredményez!

Akár 1 nap alatt fugázható és szilikonozható!

Célkeresztben az idő


A csupán 3-6 órás száradási idő, könnyű bedolgozhatóság, gyors visszamoshatóság, valamint
a 45 perces fazékidő mind-mind ezt garantálja.

Ön és az FX 65 PROFI Flexfugázó egy igazán professzionális párost alkotnak szinte minden munka során.


A PRFIK ÍGY CSINÁLJÁKKíváncsiak vagyunk, Ön, mint profi szakember, hogyan dolgozik termékünkkel.
Küldje el nekünk véleményét. Várjuk szakmai tapasztalatait, meglátásait.
Próbálja ki minél előbb a Murexin FX 65 PROFI Flexfugázót.

Kérdéseinkre a www.murexinmester.hu weboldalon
vagy a kereskedésben található szórólap kérdőívének
segítségével válaszolhat!

A szakmai vélemények visszaküldői
között az itt látható PROFI ajándékokat sorsoljuk ki.

Kérdőívét leadhatja területi
képviselőjénél, visszaküldheti
levélben a 1103 Budapest,
Noszlopy u. 2. címre, vagy
elküldheti a 06 1 261 6336-es
faxszámra.

Beküldési határidő: október 31.

Reméljük, az új Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó Önt is meggyőzi és hatékonyan alkalmazza megbízásai során.

Ön és az FX 65 Profi csapatot alkotnak.

Burkoljunk valami finomat…


Mi sem dobhatna fel jobban egy nyári grillezést a jó barátok és a kellemes italfogyasztás mellett, mint a grillezőhelyek és azok környékének esztétikus és szép kialakítása. Mi kell ennek a harmonikus látványnak az eléréséhez? Természetesen a Murexin anyagokkal történő megfelelő munkavégzés.
Nézzük, melyek ezek a termékek:

A természetes kövek lerakásához a burkolat súlya és vastagsága miatt is a középágyazású ragasztók használata javasolt, mint pl. a víz- és fagyálló, szürke színű Murexin MB 25 Profiflex Maxi középágyazású ragasztóhabarcs. Alkalmazható természeteskövek, finomkőlapok, hasított- és klinkerlapok, kéziformázott kövek, téglaburkolatok ragasztására kül- és beltérben, valamint az egyenetlen, szabálytalan lapok ragasztásához, az alapfelület kiegyenlítése nélkül, 20 mm vastagságig.
A másik javasolt középágyazású Murexin ragasztó a deformálódásra képes, víz- és fagyálló, szürke színű Murexin KTF 55 Trass Flex ragasztóhabarcs. A ragasztót kül- és beltérben is ajánljuk természetes kövekhez és a homlokzatokhoz, nem áttetsző természeteskövek, mozaikok, cotto és térkövek flexibilis ragasztásához, valamint erősen formált lapok ragasztására, az alapfelület kiegyenlítése nélkül 20 mm vastagságig. A trass adalék miatt a ragasztóhabarcs nagyobb biztonságot kínál a kivirágzások és az elszíneződések ellen.
Az áttetsző, világos természetes kövek burkolásához ideális választás a középágyazású (max. 20 mm rétegvastagság) deformálódásra képes, víz- és fagyálló, fehér színű Murexin KWF 61 Flex ragasztóhabarcs.

A természetes kőburkolat lerakása után következik a burkolattal összhangban lévő megfelelő fugázóanyag kiválasztása. A tökéletes kivitelezéshez már csak a víz-, fagy- és oldott só álló, a kivirágzás megelőzésére a trass adalékkal rendelkező, 30 mm fugaszélességig használható Murexin SF 50 Trass Kőfugázó felhordása szükséges a burkolatainkhoz legjobb színárnyalatban illeszkedő szürke, camel, bahama, manhattan, antracit vagy a sötétszürke színekben beton, természeteskövek, tér- és klinkerburkolatokhoz.

A vízszintes és függőleges falcsatlakozásoknál, dilatációknál, peremeknél használjuk a Murexin SIL 50 Természeteskő szilikont, mely semlegesen térhálósodik (ecetsavmentes) és a természetes kövekkel való érintkezésénél nem lép fel elszíneződés.

A különböző színanyagok beszivárgása, valamint az időjárási viszontagságok a kövek foltosodásához, elszíneződéséhez vezethetnek, ezért a természetes köveket impregnálni kell, amelyhez a következő termékeket javasoljuk: Murexin Cura IG 20 Impregnáló, Cura IL 20 Ápolóolaj, Cura SI 90 Kőfény, Cura FV 90 Színmélyítő, vagy Repol S4 Szilikon impregnáló.

A Murexin anyagokkal történő természetes kőburkolat munkálatainak végeztével a jó hangulathoz most már környezet is tökéletes. Kellemes időtöltést és jó hangulatot a grillezéshez!

Mi van a boltban?


A nagy élelmiszer áruházak, szupermarketek padlófelületeinek kialakításánál, felújításánál törekedni kell a megfelelő anyagok kiválasztására, melyekkel időt, energiát és akár pénzt is meg tudunk spórolni. Az élelmiszer üzletek nagy látogatottságú helyek, ahol a padló nagy terhelésnek van kitéve, ezért nem mindegy, milyen anyagok és hogyan kerülnek a felületre. Elmúltak már azok az idők, amikor az üzletek kialakításánál csak a praktikus szempontokat vették figyelembe. Ma már a cél, hogy a bevásárlás élmény legyen egy hangulatos környezetben.
Az elmúlt időszakban az Aldi, CBA, Coop és Spar üzletekben rendszeresen használták az alábbi Murexin anyagokat.

A megfelelő alapfelület előkészítése után amennyiben szükséges 10 mm rétegvastagságig a Murexin OS 50 Objekt Plus önterülő aljzatkiegyenlítő felhordása történik, mely magas szilárdsági értékekkel (EN 13813 szerint CT-C35-F7), nagyon jó önthetőséggel, terüléssel és felhasználhatósággal rendelkezik.

Ma már előszeretettel választanak az élelmiszerüzletekbe is nagyformátumú lapokat. Ezek fektetéséhez ideális választás a folyékonyágyas technológiával végzett burkolat fektetéséhez használt ragasztóhabarcs.

Mit jelent az, hogy burkolás folyékonyágyas ragasztóba?
Burkolat kialakítása hígabb konzisztenciájú ragasztóval sík padlófelületen, mely erő kifejtése nélkül a burkolólap teljes felületi beágyazódását biztosítja.
A megfelelő felfekvés és a közel 100%-os beágyazódás egy munkamenetben megkönnyíti a munkálatainkat, ehhez javasoltuk a kizárólag nagy tételben (több raklapos mennyiségben) elérhető Murexin KVF 75 Flex Vario csemperagasztót, mely egy emelt minőségű, víz- és fagyálló, hidraulikus kötésű közép- és folyékonyágyas (vízadagolással beállítható) flexragasztó meghosszabbított nyitott idővel. A folyékonyágyas feldolgozás lehetővé teszi a teljes beágyazódás (Buttering Floating) elérését. Kerámia csempék és lapok, greslapok, valamint klinkerlapok burkolására kül- és beltérben a nagyobb mechanikai vagy hőterhelésnek kitett felületeken.
Amennyiben kisebb mennyiségű folyékonyágyas ragasztóra van szükség a Murexin FBS 75 Gyors-folyékonyágyas ragasztóhabarcs használata is ajánlott. Alkalmazható kül-és beltérben kerámia csempék- és lapok, finomkőlapok, valamint klinker- és hasítottlapok ragasztásához nagyobb mechanikai és hőterhelésű felületeknél. Különösen alkalmas nagyformátumú lapokhoz, valamint természetes kövekhez (nem áttetsző).

Természetesen a folyékonyágyas technológia mellett lehetőség van a kétoldali kenéses módszerrel történő ragasztófelhordásra is burkolatmérettől függően a Murexin KPF 35 Profiflex ragasztóhabarcs, Murexin KGX 45 Univerzál flexibilis ragasztóhabarcs, Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztóhabarcs, illetve a határidős munkálatoknál a Murexin SFK 85 Gyors-flex ragasztóval.

Fugázásra a Murexin FM 60 PRÉMIUM fugázóanyagot javasoljuk. A fugázóanyag finom szemszerkezetű, nagy szilárdságú, vízlepergető, flexibilis fugázóhabarcs, melyet magas kopásállósággal és alacsony vízfelvétellel rendelkezik, valamint egyenletesen lehet húzni és könnyen bedolgozható a fugába, illetve víz- es szennyeződéstaszító.
Az élelmiszer üzletekben a húspultnál különösen oda kell figyelni a higiéniára, ezért itt a kétkomponensű Murexin FMY 90 Epoxi fugázó lett felhordva, mely élelmiszerbarát, vízzáró, oldószermentes, baktériumgátló, hőmérséklet-, öregedés- és vegyszerálló.

Dilatációknál és a vízszintes és függőleges falcsatlakozásoknál a Murexin SIL 60 Szaniter szilikont és a Murexin PU 15 poliuretán fugázó tömítőanyagokat használták.

Legközelebb, ha betér egy élelmiszer üzletbe, vessen egy pillantást a padlóra is!

Nyári szünet, szüntelen munka


Referenciatúránk újabb állomása a bölcsődék, óvodák, iskolák felújítása és burkolása. Az elmúlt időszakban számos tanintézményben használtak fel Murexin anyagokat, ezek közül néhány: Napsugár Óvoda (Aszód), Gárdonyi Géza Általános Iskola (Sopron), Szakközép Iskola (Tatabánya), Alberti Evangélikus Egyházközség Óvodája.
Ismerje meg Ön is, mire érdemes odafigyelni a bölcsődék, óvodák, iskolák felújítása során.

Az iskolákban a gyerekek már elkezdték a jól megérdemelt vakációt.
Attól függetlenül, hogy a különböző tanintézményekben a kis lurkók - de természetesen a főiskolásokról és az egyetemistákról se feledkezzünk el, tehát a nagy lurkók is - befejezték a tanévet és pihenéssel töltik a nyarat, addig ezen intézményekben gyakorlatilag most kezdődik a „második évad”, hiszen ilyenkor lehet elvégezni a szokásos kisebb-nagyobb felújítási és karbantartási munkálatokat a hideg-, melegburkolók, kőművesek és más építőipari szakemberek közreműködésével.

A biztos és hosszú időn át tartó PVC burkolatok leragasztására a nagy igénybevétel miatt a Murexin LF 300 Speciális ragasztót javasoljuk, mely nagy tapadóerővel rendelkezik és akár Sport PVC, valamint PVC- t PVC-re történő ragasztásra is alkalmas.
Amennyiben a régi PVC burkolat eltávolítására kerül sor, akkor a ragasztó-, illetve bitumenmaradványos alapfelületre a Murexin KK4 Neoprén Tapadóhíd kvarchomok beszórással történő előkészítését ajánljuk. Erre a Murexin ST 12 Aljzatkiegyenlítőt (max. rétegvastagság 12 mm) vagy a Murexin ST 15 Aljzatkiegyenlítőt (3-15 mm rétegvastagságban) hordhatjuk fel.

Abban az esetben, ha meglévő kerámiaburkolatra újabb burkolatot kell fektetni, akkor a gyors száradású Murexin D4 Tapadóhíd alkalmazása szükséges.

A cement, illetve mész-cement bázisú alapfelületekben keletkező lyukakat és réseket gyors kötésű kül- és beltéri Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarccsal lehet kiegyenlíteni.
A kerámialapok fektetésére és ragasztására pl. Murexin KPF 35 Profiflex ragasztót (max. rétegvastagság 10 mm), illetve a kültérben is használható Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztót javasoljuk.

Az iskolai mosdók, vizes helyiségek felújításához a Murexin 1KS Folyékonyfólia min. 1 mm rétegvastagságban, illetve a beltéri használat mellett kültérben is alkalmazható, cementbázisú Murexin PD 1 K Profi Vastagfóliát vagy a Murexin Hydro Basic 2K Vastagfóliát alkalmazhatjuk min. 2 mm vastagságban, 2 rétegben, a Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalaggal.

Fugázásra 0,5-7 mm fugaszélességig a vízlepergető, nagy szilárdságú Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázót, vagy a Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó érdemes használni a Murexin SIL 60 Szaniter szilikon, vagy a Murexin SIL 65 Profi Szaniter szilikon alkalmazásával együtt.

Az erőteljesen lestrapált parkettaburkolatoknál, melyeknél sok esetben a lakknak már nyoma sincs, és szinte már csak a fa látszódik, ott a megfelelő előkészítések után lehet a faburkolat újra lakkozását elkezdeni. Természetesen a lakkozási munkálatokat megelőzi a megfelelő hézagkitöltés a Murexin AV 10 Aqua, vagy a Murexin LV 15 Fatapaszoldat használatával. A következő művelet az alapozás, melyet a Murexin AV 20 Aqua, vagy a Murexin LV 45 Alapozóval lehet elvégezni. Fedőrétegként a különösen erős igénybevételnek kitett helyeken, a vizes bázisú, kétkomponensű, nagyon jó kopás és karcállósággal rendelkező Murexin NT 100 Nano lakk min. három rétegben történő alkalmazása a legideálisabb választás. Amennyiben a kivitelezés szakszerűen történik és a használat során megfelelően védjük, és rendszeresen kezeljük a burkolatot, akkor hosszú-hosszú időn keresztül „koptathatják” a gyerekek a Murexin melegburkolati termékekkel kezelt felületeket.

Megjegyezzük, ha teljes faburkolat cseréről van szó, akkor pl. csaphornyos parketták ragasztására a Murexin M 522 vagy Murexin LE 555 Parkettaragasztók alkalmazhatóak, de természetesen a Murexin PU 566 vagy a Murexin X-Bond MS-K 509 Parkettaragasztók is felhasználásra kerülhetnek.

A felújítási munkálatok nem csak beltérben, hanem kültérben is folytatódnak pl. a homlokzatok utólagos hőszigetelésével. A Murexin Energy Panel polisztirol táblák ragasztására és az üvegszövet beágyazására, tapaszoláshoz a Murexin Energy EPS vagy a Murexin Energy Top ragasztótapasz használata javasolt, majd a Murexin Energy Primer vakolatalapozóval előkészített felületre lehet felhordani a Murexin Energy Brilliant műgyanta vagy a Murexin Furioso szilikon, illetve a Murexin Energy Crystal szilikát vékonyvakolatot.

Strandok, termálfürdők, uszodák burkolói szemmel


Referenciatúránk legújabb állomása a strandok, termálfürdők, uszodák felújításáról és burkolásáról szól. Az elmúlt időszakban olyan népszerű helyeken használták fel a Murexin anyagokat, mint pl. Orosháza-Gyopáros fürdő gyógymedencéje, a Kerekdomb Termálfürdő, valamint az Újpest Uszoda. Ismerjük meg együtt, mire érdemes odafigyelni a nagy látogatottságú strandok, fürdők és uszodák felújítása során.

A medence munkáinak elvállalása előtt a helyszínen meg kell bizonyosodnunk pl. szemrevételezéssel (nem, nem a fürdőruhás hölgyekről van most szó) és feltárással, hogy az alapfelület károsodott-e és ha igen, akkor mennyire.

Betonvarrásra javasoljuk a Murexin EV 15 Kiöntőgyantát, mely kétkomponensű, oldószermentes, nem szappanosodó, zsugorodásmentes, hígfolyós epoxi gyanta. Nagy keresztmetszetben is kikeményednek, tartós és erős kötést képez az alappal. A repedéseket ki kell tágítani és a repedésre kb. 45°-os szögben bevágásokat kell készíteni az esztrich réteg 1/3-ig (2/3-t át kell vágni). Ezekbe a bevágásokba a kiöntés előtt esztrich kapcsokat kell elhelyezni, mely egy plusz erősítést ad a kötésnek, majd a gyantát a repedésekbe kell önteni és a tetejét kvarchomokkal be kell szórni.

A régi burkolatok, illetve a károsodott részek eltávolítása után javasoljuk az alapfelület kiegyenlítését vízszintes és függőleges felületeken a 2-20 mm rétegvastagságban felhordható gyors kötésű Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarccsal, mellyel egy könnyű és gyors munkavégzés érhető el, természetesen a megfelelő Murexin LF1 Mélyalapozó használatával.
Amennyiben csak a vízszintes felületet kell kiegyenlíteni, akkor ezt a Murexin FMA 30 Kültéri aljzatkiegyenlítővel lehet elérni, persze a Murexin LF1 Mélyalapozóval történő előkészítéssel. Az oldalfalakon történő javításoknál lehetőség van arra, hogy az alapfelületet Murexin HE 20 tapadásjavító emulzióval lássuk el, melyre a még friss Tapadásjavítóra a Murexin Repol SM 20 Betonjavító habarcsot kell felhordani max. 20 mm rétegvastagságig.

A hosszantartó megoldás, a szerkezet megóvása érdekében a víz szerkezetbe történő bejutásának megakadályozására a kiegyenlített és kiszáradt felületre - az LF 1 Mélyalapozó alkalmazását követően – a tartósan rugalmas, kétkomponensű Murexin DF 2K Vastagfólia kerül, min. 2 mm rétegvastagságban 2 rétegben. A kenhető vízszigetelések rendszerelemeit mindenképpen be kell építeni. Ezek pl. Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag, Murexin DBS 50 Öntapadó hajlaterősítő szalag, Murexin Gully szigetelés, Murexin DZ 35/ DZ 70 Szigetelőmandzsetta.

Megjegyzés: Természetesen a medence felújítások mellett találunk más vizes helyiségeket is, ahol további Murexin kenhető vízszigetelések alkalmazása szükséges. Kizárólag beltérben épített zuhanyzók, tusolók, fürdőszobák, nedves helyiségek ideális utólagos szigetelése a min. 1 mm rétegvastagságban felhordható Murexin 1KS Folyékonyfólia vagy a gyors felújításokhoz szükséges Murexin 1 K Objekt folyékony fólia Rapid, melyek a felhordását követően 24 óra, vagy akár 3 óra múlva már burkolattal ellátható. Beltéri használat mellett, kültérben a cementbázisú Murexin PD 1 K Profi Vastagfólia vagy a Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia felhordását javasoljuk min. 2 mm vastagságban 2 rétegben.

Ezután a medencének egy kb. 2 hetes, tartós próbatöltése történik, melynél megállapítható hogy vízszivárgás történik-e, illetve bizonyosságot ad számunkra, hogy jól végeztük el a munkánkat.
Amennyiben megtörtént a szigetelés átvizsgálása és a felület száraz, a ragasztást Murexin KGF 65 Total Flex vagy a Murexin KWF 61 Flex fehér ragasztóval meg lehet kezdeni kétoldali ragasztókenés technológiájával, azaz a ragasztóanyagot mind a burkolandó felületre, mind a burkolólap hátlapjára fel kell hordani. Sós- vagy termálfürdőknél a Murexin EKY 91 Univerzális Epoxi ragasztóval kell a ragasztást elvégezni. A lapok megválasztásánál a kimondottan medencékbe való kerámiaburkolatokat, illetve porcelán- és üvegmozaikokat lehet alkalmazni.

Megjegyzés: Természetesen a medence felújítások mellett találunk más vizes helyiségeket is, ahol további Murexin ragasztók alkalmazása szükséges, ezek pl. Murexin KGX 45 Univerzál flexibilis ragasztó, Murexin SFK 85 Gyors-flex ragasztó.

Fugázásra a víz összetételétől függően Murexin FME 80 Extrém vagy a Murexin FMY 90 Epoxi fugázóanyagokat, a dilatációknál, sarkoknál, vízszintes és függőleges falcsatlakozásoknál elsősorban a Murexin X-Bond MS-D 80 Speciális tömítőanyag vagy a Murexin SIL 50 szilikon felhordását javasoljuk. A medencetestben a dilatációkat a kerámia burkolatokban is ki kell alakítani.
Függetlenül a medencefuga fajtájától a kilépő éleknél, a kerámia túlfolyó előtt a fugakitöltésre az Murexin EKY 91 Univerzális Epoxi ragasztót kell alkalmazni. A mély fugákat a Murexin Dilatációs körprofillal előre ki kell tölteni.
Az optimális eredmény és a hosszan tartó elégedettség eléréséhez nem szabad a fugázót idő előtt, tartósan nedves terhelésnek kitenni.

Megjegyzés: Természetesen a medence felújítások mellett találunk más vizes helyiségeket is, ahol további Murexin fugázóanyagok alkalmazása szükséges, ezek pl. Mureixn FM 60 PRÉMIUM Fugázó, Murexin FX 65 PROFI Flexfugázó, SFX 75 Gyors-flex fugázó.

Fürdőkben vagy uszodákban a kerámiafelületek feletti részekre is oda kell figyelni. Ezekre a felületekre javasoljuk a dörzsölésálló, alga és penészálló, magas fedőképességű és kiváló feldolgozási tulajdonságú AS 5200 Nedves helyiségekbe való beltéri fal- és mennyezetfestéket.


A Murexin termékek sajátossága a medence felújításnál, hogy a rendszerelemek összehangoltak és kiválóan egymásra épülnek, ezért magas ellenállóképességgel és tartóssággal rendelkeznek.

Ezek után most már mi is kimehetünk az általunk szépen és jól elkészített, felújított strandokra, fürdőkbe és uszodákba, ahol gyönyörködhetünk a munkánkban és most már a fürdőruhás hölgyekben is.

Mester, felfagyott a terasz...


Bizonyára Önt is hívták már kétségbeesett megrendelők, hogy itt a tavasz, a jó idő, kiülnének a teraszra, de jaj, ott bizony a tél által okozott komoly károk mutatkoznak, felfagytak a burkoló lapok. Jöjjön végre egy megbízható mester, és előzze meg mielőbb a még nagyobb bajt!


Amint az időjárás engedi a burkoló megérkezik a helyszínre és a bontási munkálatok elkezdődnek. Kiderül azonban, hogy a helyzet valóban nem is olyan egyszerű:

A fugák repedezettek, hiányosak illetve porlanak. Hogy miért?
Mert a korábban alkalmazott, nem kültérben használható fugázóanyag nem bírta a hőmérséklet viszontagságait és az abból eredő következményeket.
A megoldás: Kültérben flexibilis CG 2 WA minősítésű fugázóanyag javasolt, mint pl. a Murexin FM 60 PREMIUM vagy a gres lapokhoz különösen javasolt FX 65 PROFI flexfugázó. A felsorolt Murexin fugázóanyagok finom fugaképpel, nagy szilárdsággal, vízlepergetéssel, víz- és szennyeződéstaszítással rendelkeznek.

A burkolólapokat egyoldali kenéssel ragasztották le, mely által az a hőmérsékletingadozásoknak nem tud megfelelően ellenállni, illetve a fagy miatt a víznél térfogatnövekedés keletkezik és az egyoldali kenés miatt a lapoknál vagy a ragasztónál problémák keletkeztek. Ezért fontos megjegyezni, hogy lapok beágyazódásának mértéke kültérben legalább 90 %-os (beltérben legalább 65%-os) legyen . Kültérben, valamint nagy víz és mechanikai terhelésnek kitett helyeken, 30 x 30 cm-nél nagyobb lapoknál kétoldali ragasztókenés szükséges (Buttering Floating eljárás). Kültérben a burkolatot min. 2 %-os lejtéssel kell kialakítani. Ragasztóink közül a Murexin KGF 65 Totál Flex vagy a Murexin KGX 45 Univerzál flexibilis ragasztók használata ajánlatos.


A burkolólapok eltávolítása során egyértelmű jelei vannak, hogy a kenhető vízszigetelést a nem is oly régen történt terasz kialakításánál nem alkalmazták.
A kenhető vízszigeteléssel megakadályozható a víz bejutása az alszerkezetbe, tehát nem tudja károsítani az alapfelületet. Ezért mindig kell alkalmazni kenhető vízszigetelést pl. Murexin PD 1 K Profi Vastagfóliát vagy Murexin Hydro Basic 2 K Vastagfóliát. Javasoljuk a 2 rétegű felhordást, hogy az első rétegnél be nem vont hajszálnyi felület a második réteggel bevonásra kerüljön.

A bontás végezetül elérünk az alapfelülethez, mely a víz által okozott károkat sajnos elég rendesen megmutatta, ezért elkerülhetetlen a beton felújítása. A mállott, gyenge részek eltávolítása után szint kiegyenlítésre lehet használni a Murexin FMA 30 Kültéri aljzatkiegyenlítőt vagy a Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcsot.
Alkalmazhatjuk nagyobb rétegvastagságok esetén a Murexin ER 70 Esztrichcement Rapid-ot. Az ER 70 Esztrichcement Rapidhoz adalékanyagokat és vizet keverve kötött, csúsztatott és úsztatott esztrichet tudunk előállítani úgy, hogy akár 24 órán múlva úgy szárad ki, hogy kerámialapokkal már burkolhatóvá válik. Keverés: 1 m3 friss habarcshoz szükséges anyagmennyiség: kb. 1 m3 esztrich homok 0/8 (0/4), 80-130 l víz a homok nedvességétől és az esztrich konzisztenciájától függően és 250-300 kg ER 70 Esztrichcement Rapid.

Amennyiben a termékek műszaki adatlapjában leírtakat betartják a szakemberek, és megfelelő anyagokat használnak fel a terasz felújításánál, akkor a megrendelőknek sem kell az elkövetkezendő időszakokban telente azon gondolkodniuk, hogy mikor jön már a tavasz, illetve ezzel együtt az újabb terasz felújítási munkálatok.

Ahogyan mi csináljuk…
MUREXIN SZAKMAI TÚRAEbben az esztendőben útnak indultunk. Egy hasznos, informatív képzeletbeli útról van szó: minden hónapban egy-egy referenciamunkát járunk körbe.
Tartson velünk Ön is, hiszen nem tudhatja, éppen hova szólítja következő megbízása.

Referenciatúránk legújabb állomása a hotelek, panziók és kastélyszállók világába repít minden érdeklődőt. Olyan népszerű helyeken használták fel a Murexin anyagokat, mint pl. az alsópáhoki Kolping Hotel, a balmazújvárosi Semsey Kastély vagy a bólyi Batthyány-Montenuovo Kastély. Ismerje meg Ön is, mire érdemes odafigyelni, milyen termékeket ajánlunk egy nagy látogatottságú hotel vagy műemlék jellegű épület felújítása során.

Szállodákban az előterek, közlekedők, folyosók és vizes helyiségek burkolásához elegáns, esztétikus és nagyméretű padló- és csempeburkolatokat alkalmaznak. A nagy forgalmat bonyolító helyiségek nagyméretű lapjainak ragasztásához a Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztót vagy a Murexin SFK 85 Gyors-flex ragasztót javasoljuk, melyek akár a 60 x 60 cm-es vagy annál nagyobb méretű burkolólapok ragasztására is használható. Ezek a termékek alakváltozási képességgel rendelkező ragasztók: azaz a kikeményedett ragasztó a kerámia burkolólap és az alapfelület között feszültség hatására a burkolt felület sérülése nélkül tudja megváltoztatni az alakját.
Amennyiben világos színű természetes kőburkolatokat szeretnénk ragasztani, akkor a színátütés elkerülése érdekében a Murexin KWF 61 Flex fehér, illetve a Murexin SFK 81 Gyors-flex fehér ragasztó alkalmazása ajánlatos. A Murexin fehér színű ragasztók is alakváltozási képességgel rendelkeznek.

A biztos és hosszú időn át tartó padlószőnyegek leragasztására a nagy igénybevétel miatt a Murexin LF 300 Speciális ragasztót javasoljuk, mely nagy tapadóerővel rendelkezik.
Ha az adott helyiségekben folyamatosan egy nyomsávon történik a közlekedés pl. folyosók, akkor a szőnyeg ezeken a helyeken meg tud kopni és esztétikailag nem lesz szép, ezért ilyenkor megoldást jelentenek a modulszőnyegek, melyeket szilárdan az aljzathoz lehet rögzíteni a Murexin WL 720 univerzális fixálóval, és a megkopott részeket könnyedén el lehet távolítani, ki lehet cserélni.

A régi hagyományoknak megfelelően felújított kastélyokban a parkettaburkolat ragasztására a nyíró erőknek ellenálló Murexin X-Bond MS-K530 Parkettaragasztó az ideális választás, mely egykomponensű, víz- és oldószer-, valamint lágyítószermentes és nagyon emissziószegény (EC1) MS ragasztó.
A különösen erős igénybevételnek kitett parketták lakkozására a vizes bázisú, kétkomponensű, nagyon jó kopás és karcállósággal, valamint kémiai ellenállósági képességgel és könnyű takaríthatósággal rendelkező Murexin NT 100 Nano lakk a tökéletes választás.

INNOVATÍV MEGOLDÁSOK
Bemutatkozik a Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázó
A Murexin Kft. az innováció híve. Szem előtt tartjuk az állandó fejlődést és a változó igényeket, ezért vállalatunk laboratóriumában folyamatosan fejlesztjük termékeinket. A fejlesztés mellett természetesen a tesztelés is nélkülözhetetlen folyamat egy-egy új fugázó kialakítása során. Az elmúlt évben több különböző kisebb-nagyobb projekteken teszteltük a Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázót, nemcsak hazai, de külföldi kivitelezők körében is. Eltérő helyszínek és különböző tesztelőcsapatok garantálták, hogy más-más alapfelületek, burkolólapok és hőmérsékleti viszonyok között vizsgáljuk a Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázót!
A projektben részt vevő burkolómesterek visszajelzései számtalan kérdésre választ adtak. Kiderült, hogy Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázó általános minőségi besorolása rendkívül kedvező. A termék sok-sok előnyös tulajdonsága közül a mestereknek leginkább a csomómentes, krémes, finom állag nyerte el
tetszését. Kiemelték azt is, hogy a fugázóval gyorsan lehet haladni, nem potyog gyors húzásnál sem és greslapnál is remekül lehet vele dolgozni. Szintén kitűnőnek ítélték az anyag átmoshatóságát, feldolgozhatóságát és bekeverhetőségét is.
Új termékünk az átmosás, színek és kikeményedés terén is nagyszerűen teljesített. A szakemberek beszámolója szerint a fugázó jól mosható, nem ragad, nem buborékos, nem porlik és nem kell visszanyúlni lemosáskor. Ráadásul szép, sima fugakép jellemzi.

Idézünk néhány szakembert. Ismerje meg Ön is, hogy mi volt a véleményük az új anyaggal kapcsolatban.

 • „Jó vele dolgozni”
 • „Az anyag így maradjon!”
 • „Jéé, kevésbé porzik!”
 • „Jó anyag!”
 • „Jó ez így!”
 • „Tetszik!”
 • „Jó, hogy kis fugaszélességnél is alkalmazható!”
 • „Már kint van a piacon?”
 • „Az anyag jó, könnyű vele fugázni”


A Murexin számára fontos a környezettudatosság és a kivitelezők, az Önök egészsége. Az új FM 60 PRÉMIUM Fugázó az új gyártástechnológiának köszönhetően porzáscsökkentett. A kivitelezés során kevesebb por jut a levegőbe.

A tapasztalatokat összegezve elmondható hogy az új Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázóval a burkolók egyöntetűen meg voltak elégedve. Persze sokkal többet számít a saját tapasztalat! Tegyen egy próbát Ön is! Bízunk benne, hogy az új FM 60 PRÉMIUM Fugázó elnyeri az Ön tetszését is. Jó munkát kívánunk hozzá!

„Padlódoktorok” figyelmébe ajánljuk!Az elmúlt időszakban a magán felújítások mellett jelentős mennyiségű állami, önkormányzati felújítások történtek, illetve történnek jelenleg is. A felújítások egyik fontos területe a kórházak. A kórházak felújítása között szerepelnek nyilvános folyósok, kórtermek, műtők, vizes helyiségek stb. Az elvárás nagy, hiszen igénybevételtől és használatbavételtől függetlenül a megfelelő minőségi termékek felhasználása és kivitelezése folyamatos műszaki ellenőrzés mellett történik. A különböző funkcionalitások mellett a termékek sokszínűsége is jellemzi a felújításokat, mint pl. aljzatkiegyenlítők, kenhető vízszigetelések, csempe- és járólapragasztók, fugázóanyagok, szilikonok, rugalmas melegburkolat ragasztók, műgyanták.

Referenciáink:

Kiemelve a jelentősebb kórházakat, ahol nagy mennyiségben használták a Murexin különböző termékeit: szekszárdi Balassa János Kórház, debreceni Kenézy Kórház, harkányi Zsigmond Vilmos Gyógykórház stb.

Részletesen a termékekről:

A műszaki előírásokban szereplő termékekre vonatkozó elvárásokat a Murexin anyagai teljeskörűen teljesítik.
Műtők felújításánál fontos szerepet játszik a vezetőképesség. A Murexin NE 30 Extrém aljzatkiegyenlítő (2-30 mm rétegvastagságban) leöntése és kiszáradása után a Murexin EP 70 BM epoxigyantára a Murexin KB 20 rézszalag kerül felragasztásra, majd a Murexin vezetőképes ASG 170 Aquapox alapozó és a Murexin ASD 130 Epoxibevonat felhordása történik. Vezetőképes melegburkolatok ragasztása a Murexin EL 605 vezetőképes alapozóra a Murexin EL 300 vagy a Murexin EL 628 vezetőképes ragasztóval történik.

Természetesen a műtőkön kívül a folyósok, kórtermek felújításánál és átépítésénél is a kiírásnak megfelelő különböző Murexin anyagok használhatóak fel. Alkalmazni lehet a könnyen tisztítható és a higiéniai követelményeknek megfelelő műgyanta bevonatokat, mint pl. Murexin NE 30 Extrém aljzatkiegyenlítőre (2-30 mm rétegvastagságban) Murexin EP 70 BM Epoxigyanta, majd Murexin EP 2, vagy a Murexin EP 3 Epoxi vastagbevonatok kerülhetnek felhordásra. Rugalmas melegburkolatok ragasztására pl. a diszperziós bázisú Murexin D 338, Murexin D 391, Murexin LF 300 ragasztók mehetnek az előtte szakszerűen kivitelezett Murexin ST 12 (max. 12 rétegvastagságban), vagy a Murexin ST 15 (3-15 mm rétegvastagságban) aljzatkiegyenlítőkre.

A műgyanta mellett sok helyen alkalmazzák a jól bevált hideg- burkolatokat is. A Murexin ezekre is teljes rendszerfelépítést tud ajánlani, beleértve a vizes helyiségeket is. A megfelelő aljzatkiegyenlítés és alapozás után a vizes helységekben a Murexin 1 KS Folyékonyfóliát vagy a Murexin Hydro Basic 2K vastagfóliát lehet felhordani a Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag alkalmazásával, mely szigetelésekre a Murexin C2-es típusú ragasztókkal lehet a burkolatokat fektetni, illetve felragasztani. Ilyen ragasztók pl. Murexin KPF 35 Profiflex ragasztó, Murexin KGX 45 Univerzális flexibilis ragasztó vagy a Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztó. Fugázóanyagként a Murexin FM 60 Fugázó és a Murexin SIL 60 Szaniter szilikon használható, de speciális helyekre a Murexin FMY 90 Epoxi ragasztó javasolt.

A felújítások során elfordulnak speciális esetek, amikor a rendszeresen használt cementbázisú termékeket nem lehet alkalmazni pl. a nem megfelelő tapadás és rugalmasság miatt, illetve ahol fennáll az elválás veszélye. Ilyen eset pl. mikor a lift alját hidegburkolattal kellene ellátni. A fém alaphoz a cementbázisú ragasztóanyagok nem megfelelőek, ezért itt a Murexin X-Bond MS-K 88 Speciális ragasztó, illetve a Murexin X-Bond MS-K 88 Speciális ragasztó Express alkalmazása biztosítja a megoldást.

Hidegburkolás hideg időbenA késő őszi és téli időjárás során a kültéri munkálatok kivitelezése nagy felelősséggel jár, hiszen a felhordott anyagoknak a különböző, nem ideális, gyakran szélsőséges időjárási viszonyoknak kell, illetve kellene megfelelniük pl. eső, köd, hó, alacsony hőmérséklet, páradús-, nedves környezet, fagyhatások.

A hideg időben figyelni kell a különböző anyagok feldolgozására, hiszen az anyagokat vízzel kell összekeverni, illetve vizet tartalmaznak. Az alacsony hőmérséklet miatt az anyagok száradása, kötése lelassul és amennyiben pl. fagyás lép fel, akkor az anyag minőségében ez megmutatkozik. Ugye senki sem szeretne újból burkolni, csak azért, mert a ragasztó megfagyott.

Az anyagok feldolgozási hőmérséklete +5 °C alapfelület- és léghőmérséklet felett történik.

Hideg időjárásban történő feldolgozásoknál gyakori tévhit, hogy elegendő a levegő hőmérsékletének +5 °C-nak meglenni és már lehet a kent vízszigetelést vagy a burkolást és fugázást elvégezni. De gondoljunk csak bele, lehet, hogy a levegő hőmérséklete +5 °C, addig az alapfelület hőmérséklete max. +1 °C van, tehát az alacsony hőmérséklet biztosan negatívan befolyásolja az anyag minőségét. Szintén további tévhit, hogy a különböző fagyásgátló szerek hozzáadásával a kötési folyamat felgyorsítható. A fagyásgátló szerek betonokhoz lettek kifejlesztve, csemperagasztókhoz, fugázókhoz nem lehet ezeket a szereket hozzáadni, mert minőségromláshoz vezethet pl. szilárdságcsökkenés.
Ha mindenképpen szükséges a burkolási munkákat elvégezni, akkor célszerű és persze, ha megoldható langyos, melegvíz hozzáadásával megkeverni az anyagot. A megfelelő hőmérsékletű vízzel történő keverés mellett szükséges lefedni a felületet, alátemperálni és rendszeresen szellőztetni. Viszont a frissen felhordott anyagból folyamatos a nedvesség eltávozása, mely hatására a letakarásra szolgáló anyag, felhordott anyag felőli oldalán páralecsapódás történik, tehát vízcseppek jelennek meg. A folyamatos és állandó páradús környezet (dunsztolás) olyan hatást kelt, mintha a frissen felhordott anyagot folyamatos és állandó esőztetés, erős vízhatás, nedvesítés érné, tehát a felhordott anyag nem tud kiszáradni, illetve a fagy hatására tönkremegy.

Alacsony hőmérsékletnél elvégzett burkolatok fektetésénél előfordul, hogy másnap mikor a burkolatra rámennek, a lapok még megmozdulnak. Ez nem a ragasztó hibája, hiszen ilyen körülmények között ne várjuk el a ragasztótól, hogy másnapra megköt és egy stabil járó felületet biztosít a kerámiaburkolattal, egyáltalán örüljünk neki, hogy a ragasztó nem fagyott meg. Ilyen esetekben a járhatósági idő több napba is beletelik.

Alacsonyabb hőmérsékleteknél a Murexin gyors kötésű termékeit ajánljuk pl.:
AM 20 Kiegyenlítőhabarcs, mely csempével burkolható kb. 2-4 óra után.

Az SFK 85 Gyors-flex csemperagasztó, mely 3 óra után, vagy az M 41 Maximo Flexragasztó, mely 12 óra után, valamint az SK 15 Gyors javítóragasztó, mely 90 perc után már fugázható és kötésgyorsítóként más Murexin ragasztókhoz hozzáadva lecsökkenthető a várakozási idő.

A gyorsan kötő fugázáshoz az SFX 70 Gyorsflex fugázó a megfelelő, mely 2 óra után már járható. (A megadott időtartamok alacsonyabb hőmérsékletnél kitolódhatnak.)

Általánosan elmondható, hogy az alacsony levegő és alapfelület hőmérséklet, valamint a levegő magas páratartalma a száradási-kötési időt meghosszabbítja, a magas alapfelület és levegő hőmérséklet, valamint a levegő alacsony nedvességtartalma a száradási-kötési időt lerövidíti.

Természetesen a megadott járhatósági és burkolhatósági időket befolyásolja az alacsony levegő és alapfelület hőmérséklet, a levegő magas páratartalma, valamint a ragasztó rétegvastagsága, illetve a lapburkolat típusa és a mérete is.Murexin X-Bond MS-K Speciális ragasztók - a Mindentudó

(X-BOND MS-K88 Speciális ragasztó, X-BOND MS-K88 Speciális ragasztó Express)

2013.10.17A munkálataink során előfordulnak különleges, speciális esetek, mikor jól jönne egy olyan ragasztóanyag, amellyel megfelelően és nagy biztonsággal lehet burkolni nem hagyományos alapfelületekre, illetve nem hagyományos burkolatokat ragasztani.
Milyen esetekre is gondolunk ilyenkor?

Például:

 • bádogra, fém vízcseppentőre greslapok ragasztása;
 • lift fémburkolatra kerámialapok ragasztása;
 • kerámia burkolatra üveg, tükör ragasztása;
 • kopolit üvegre polisztirol hőszigetelés ragasztása;
 • OSB lapra fém lemez ragasztása

A Murexin X-Bond MS-K termékek az MS-technológiának (modifikált szilán-polimerek) köszönhetően még a legproblémásabb alapfelületekre is tapadnak. Az eredmény stabil és rugalmas ragasztóanyag, ami majdnem minden alapfelületre alapozó nélkül is tapad. Egy MS bázisú termék ragaszt csaknem minden időjárás esetén, mindenkor és mindenhol. Az MS-technológia előnye például a magas csavarodási és nyúlási képesség, ami lehetetlenné teszi a hőtágulás okozta törést és szakadást.

Kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően, mint szilárdság, szívósság, erőteljes tapadás, nagy ragasztóerő és tartós rugalmasság, az X­Bond MS-K ragasztók minden feladatra alkalmasak, ahol megbízható ragasztóanyagra van szükség. A kimondottan nagy tapadóerő biztos tartást garantál, még a nedves alapfelületeken is.
Az X­Bond MS-K ragasztók felhasználásra készek, vastag rétegben is feldolgozhatók és rögtön átfesthetők. Alkalmasak azonos típusú anyagok összeragasztására, mint ahogy kő, tégla, beton, fa, parketta, szigetelőanyag, üveg, fém, műanyag és sok más ragasztáskombinációra is.

A Murexin X­Bond MS-K csúcsminőségű, egykomponensű, elasztikus, víz-, oldószer-, szilikon-, izocianát- és halogénmentes, átfesthető, UV- és időjárásálló, kül- és beltérben alkalmazható ragasztók. Tartósan elasztikus, csökkenti a nyíróerőket és megakadályozza a káros erők átadását az alapfelületre. Nagyon emisszió szegény EC1 szerint és semleges szagú.
Univerzálisan alkalmazható az erősen tapadó ragasztóanyag szívóképes és sima, glettelt nem szívóképes felületekre is pl. fémeknek, betonnak és különböző anyagoknak az összeragasztásához, valamint akár szellőző- és a klímabeépítések során és padlófűtéssel ellátott felületekre is.

Alkalmazható:
- Építési ragasztóként szigetelőanyagokhoz mint pl. styropor, kőzetgyapot betonra, üvegre, téglára és fémre. Szintén nagyon jól alkalmazható a Murexin Uniplatte lemezek ragasztására is.
- Ragasztóként Kerámia, csempe, kő, ablakpárkány, fa, és parketta ragasztására a különböző alapfelületekre.
- Többféle anyag egymáshoz történő ragasztására (kombinációs ragasztás) pl. fém, beton, kő stb. és különböző anyagok ragasztására.(Próbaragasztás ajánlott!) Nem szívó felületek esetén illetve amikor mindkét anyag felülete nem szívóképes, akkor vízzel be kell permetezni legalább az egyik felületet.
- További alkalmazhatósági területek: konténer, szellőző- és a klímabeépítések, szendvics szerkezet, szendvics-, akusztikai- könnyű- és szárazépítés, hajóépítés, jármű- és karosszériagyártásban, síneken közlekedő járművek, reklámtechnika, épületbádogozás


Szakadási nyúlás (DIN 53504): 335%
Húzószilárdság (DIN 53504): 2,2 N/mm2
Átkeményedés: 3 mm / 24 óra (20°C / 50% rel. páratart.)
Hőállóképesség: - 40 °C -+100°C kikeményedett állapotban
Anyagszükséglet: 0,6 kg-1,5 kg / m2
Kikeményedési idő: kb. 12-48 óra
Végszilárdság: kb. 48 óra
Nyitott idő (fektetési idő) X-BOND MS-K88 Speciális ragasztó: kb. 30-40 perc
Nyitott idő (fektetési idő) X-BOND MS-K88 Speciális ragasztó Express: kb. 10 perc


A Murexin X­Bond MS-K ragasztóval ragaszthatunk bármit – üveget, fát, fémet, alumíniumot, követ – az X-Bondnak semmi sem akadály!Az alapozás iskolája

2013.09.19A piacon kapható építőipari anyagok (pl. esztrichek, aljzatkiegyenlítők, csempe- és járólap ragasztók, betonjavító habarcsok, alapvakolatok stb.) beszerzésénél gondolni kell arra is, hogy miként tud a felhasználandó anyag megtapadni, illetve milyen kellősítőanyag kell az adott alapfelületre. Ezek az anyagok már egy sor különböző tulajdonságjavító adalékanyagot tartalmaznak, ezért a megfelelő tapadás eléréséhez már nem elegendő egy egyszeri sima vizes előnedvesítés.

Miért is kell alapozni? Lényegében az alapfelület nedvszívóképességének kiegyenlítésére, illetve tapadásjavítóként.
Az alapozást mindig teljes felületen és egyenletesen, a tócsaképződést kerülve kell felhordani. Az erősen nedvszívó alapfelületek esetén az alapozást meg kell ismételni.


Mire használhatjuk még az alapozót?

 • A felületi por lekötésére
 • A kiegyenlítő anyag keverővizének túl gyors beszívódása ellen.
 • A szívóképesség csökkentésére (egyenletes szívóképesség)
 • A rákerülő rétegek tapadásának javítására
 • A kiegyenlítő anyag terülésének javítására
 • Párazáró réteg képzésére a cementaljzatok maradék-nedvessége ellen.
 • Az aljzat felső rétegének megszilárdítására


Az alapozás megkezdése előtt meg kell győződni, hogy az alapfelület szívóképes, vagy nem szívóképes. Szívóképes alapfelületek estén, a Murexin LF 1 Mélyalapozót javasoljuk pl. a kiegyenlítés megkezdése előtti felület előkészítésére. Szívóképes alapfelületek pl.: cementesztrich, magnezit esztrich, gipsz alapfelület, nyersbeton, előre gyártott födémelemek.
Ha nem szívóképes alapfelülettel állunk szemben, akkor a Murexin D4 Tapadóhíd kerül felhordásra. Nem szívóképes alapfelületek pl.: kő és kerámia alapfelületek.

A munkálatok megkezdése előtt mindig meg kell győződni arról, hogy az alapfelület tiszta, száraz, szilárd, teherbíró, alaktartó, valamint por-, szennyeződés-, olaj, zsír, leválasztószer- és laza részektől mentes legyen.
Amennyiben pl. a régi burkolatunkra szeretnénk egy új burkolatot felhordani, és miután a szemrevételezés megtörtént, a felületet jól megtisztítjuk. Mivel a felület nem nedvszívó, ezért tapadóhídként a Murexin D4 Tapadóhidat kell alkalmazni, mely a sima felületet megérdesíti, ezáltal a kiegyenlítőanyagnak vagy a ragasztóanyagnak megfelelő tapadást tud biztosítani az alapfelülethez.
A Murexin D4 Tapadóhíd nagyon gazdaságos, hiszen kiadóssága kb. 10-15m2/kg (nem nedvszívó alapfelület esetén), és akár 20-30m2/kg (nedvszívó alapfelület esetén).
A Murexin D4 Tapadóhíd oldószermentes, egykomponensű, kvarchomokkal töltött, felhasználásra kész, gyorsan száradó (kb. 1 óra) diszperziós bázisú alapozó. A felhordott tapadóhíd teljes átszáradása után (ragadásmentesen kiszáradt alapozóréteg) a rákerülő anyagok számára megfelelő tapadófelületet biztosít. Használható kül-és beltérben, falra és padlóra, padlófűtéssel ellátott felületekre, valamint szívó- és nem szívóképes alapfelületek előkészítésére. Alkalmas kiegyenlítéseknél, valamint burkolás előtt és felújításoknál. Különösen alkalmas csempét csempére történő felújításoknál. Erősen szívó, cementtartalmú és kalcium-szulfát esztrich alapfelületeknél a D4 Tapadóhidat 1:1 arányban vízzel kell hígítani.
Vizes helyiségekben (pl.fürdőszobák) a Murexin D4 Tapadóhidat a Murexin szigetelési rendszerekkel együtt kell alkalmazni.
Száradási idő szobahőmérséklettől függően kb. 1 óra.
Kalcium-szulfát esztricheknél a száradási idő min. 12 óra.

A Murexin D4 tapadóhíd tulajdonságai összegezve:
- Felhasználásra kész
- Egykomponensű
- Kül- és beltérben használható
- Vízszintes és függőleges felületekre
- Oldószermentes
- Gyors kötésű: száradás kb. 1 óra
- Érdes felületet biztosít
- Szívóképes felületeknél 1:1 arányban vízzel hígítható
- Kiadós: anyagszükséglet kb. 0,1 kg/m2

Szívóképes alapfelületek alapozása a Murexin LF 1 Mélyalapozóval történik. A kékre színezett, műgyanta diszperziós alapozó nagyon jó beszivárgó képességgel rendelkezik. Kül- és beltérben szívó alapfelületeknél, mint tapadóhíd, valamennyi ragasztóhoz, aljzatkiegyenlítőhöz, és kent szigetelésekhez.
A Murexin LF 1 mélyalapozót hígítás nélkül, tiszta festőecsettel, vagy szőrmehengerrel 1 rétegben kell felhordani a teljes felületre. Fokozottan nedvszívó alapfelületek esetén az alapozás megismételhető. Szívóképes cementbázisú alapfelületek esetén a burkolást az alapozó teljes száradása előtt kell megkezdeni (nedves a nedvesre technológia). Gipszes alapfelületek esetén az alapozónak teljesen ki kell száradnia (kb. 12 óra).

A Murexin LF 1 Mélyalapozó tulajdonságai összegezve:
- Felhasználásra kész
- Egykomponensű
- Kül- és beltérben használható
- Vízszintes és függőleges felületekre
- Oldószermentes
- Száradás: kb. 15 perc
- Anyagszükséglet: kb. 0,1 kg/m2

Megbízható, minőségi ragasztók

2013.08.16Ragasztóink magas terhelhetősége és széleskörű alkalmazhatósága teszi lehetővé megbízható felhasználásukat minden körülmények között – immár 20 éve Magyarországon is!
A több évtizedes folyamatos kutatás és fejlesztés a következő 20 évben sem állhat meg!

Magas minőségű flexibilis ragasztóink között biztosan megtalálja az igényeinek és az adott követelményeknek megfelelőt!


A következőkben ezek közül szeretnénk kettőt bemutatni:

MB 25 Profiflex Maxi középágyazású ragasztóhabarcs (C2 TE)

Középágyazású, flexibilis, kül-és beltérben alkalmazható ragasztó, mely kerámia fal- és járólapok, beton és természeteskövek, finomkőlapok, hasított- és klinkerlapok, kéziformázott kövek, téglaburkolatok ragasztására, valamint az egyenetlen, szabálytalan lapok ragasztására használható, az alapfelület kiegyenlítése nélkül 4-20 mm rétegvastagságig.
Az MB25 Profiflex Maxi ragasztó emelt minősítésű (C2), megcsúszásmentes függőleges felületeken (T), meghosszabbított nyitott idejű (E), középágyazású és szürke színű ragasztó, melyet teraszra, erkélyre, padlófűtésre, csempét csempére, és elszíneződésre nem hajlamos természetes kőburkolatokhoz is alkalmazhatunk.


SFK 85 Gyors-flex csemperagasztó (C2 F S1)

Gyors kötésű, flexibilis, középágyazású, és kerámia csempék, mozaikok, hasított- és greslapok, klinkerlapok, kéziformázott kövek, téglaburkolatok, természetes kövek ragasztásához alkalmazható kül- és beltérben falra és padlóra.
Az SFK 85 Gyors-flex csemperagasztó emelt minősítésű (C2), gyors kötésű (F): 3 óra után járható, alakváltozásra képes (S1), középágyazású (4-20 mm rétegvastagság), szürke színű ragasztó, melyet a gyors, határidős munkákhoz, felújításokhoz, teraszra, erkélyre, padlófűtésre, csempét csempére, és elszíneződésre nem hajlamos természetes kőburkolatokhoz, valamint kifejezetten nagyformátumú lapok ragasztására is alkalmazhatunk.

C2 minőségű flex ragasztóink:

Extra ragasztóhabarcs
KMG 25 Speciál ragasztóhabarcs
KPF 35 Profiflex ragasztóhabarcs
KPF 31 Profiflex ragasztóhabarcs - fehér
MB 25 Profiflex Maxi középágyazású ragasztóhabarcs

C2, S1 minőségű flex ragasztóink:

KGF 65 Totál Flex ragasztóhabarcs
KWF 61 Flex ragasztóhabarcs - fehér
SFK 85 Gyors-flex ragasztóhabarcs
KTF 55 Trass Flex ragasztóhabarcs
SFK 81 Gyors-flex ragasztóhabarcs – fehér
M 41 MAXIMO Flexragasztó – fehér
FBS 75 Gyors-folyékonyágyas

Tökéletes terasz, ami tart
– Murexin FME 80 Extrém Fugázóval

2013.06.20Terasz felújításoknál, burkolásoknál sokszor hallhatjuk a tulajdonosoktól, magánemberektől, hogy vízzáró vagy vízálló fugázót szeretnének, hogy a víz a fugázó anyagon keresztül beszivárogva ne tegye tönkre a kész burkolatot vagy az alapszerkezetet.

Fontos megemlíteni, hogy a cementkötésű fugázóanyagokkal szemben támasztott követelmények (EN 13888 szabvány) között nem szerepel a tökéletes vízzárás, persze ez nem jelenti azt, hogy a fugázóanyag szitaként engedi át a csapadékvizet. Mint minden cementbázisú anyag - pl. beton, esztrich, lábazati vakolatok, stb. - nedvesség hatására be tud nedvesedni, de ez nem tesz kárt az anyagokban.

Vízállónak nevezzük azokat az anyagokat, melyeknél a rendeltetésszerű használhatóság a víz tartós hatására nem szűnik meg. (pl. a közönséges vályog nem vízálló, míg a beton vízálló) Vízzárónak nevezzük azokat az anyagokat, melyeknél az adott vastagság és víznyomás mellett csak annyi víz hatol át rajta, amennyi a víznyomással ellentétes felületen el tud párologni. A porózus építőanyagokat, mint pl. a beton, legfeljebb ebbe a kategóriába lehet sorolni, de nem vízhatlanok.
Vízhatlannak nevezzük azokat az anyagokat, melyek az adott vastagság és a magadott folyadéknyomás mellett folyadékot nem bocsátanak át. (pl. fémek, egyes műanyagok, vízszigetelő anyagok)

Amennyiben szeretnénk a felmerülő „vizes problémákat” elkerülni, akkor a Murexin FME 80 Extrém speciális egykomponensű fugázóanyagot javasoljuk.

Murexin FME 80 Extrém Fugázó víz és fagyálló, vegyszereknek és gőzsugárnak ellenálló fugázóanyag. Kül- és beltérben, vízszintes és függőleges felületeken kerámia burkolatok fugázására használható 2-10 mm fugaszélességig úszómedencékbe, termálfürdőkbe, tengervíz- és sósvíz fürdőkben, ipari konyhákban, autómosókban, teraszon, valamint gyár- és ipari területeken.
A Murexin FME 80 Extrém Fugázó fehér, szürke és ezüstszürke színekben kapható.
Feldolgozása hasonló a hagyományos fugázóanyagokéhoz. A vízzel történő bekeverés után az anyagot egy kemény fugázógumival, a fugairányra átlósan kell bedolgozni a fugákba. Az első száradás után tiszta vízzel és puha mosószivaccsal történik a felület átmosása.
Figyelni kell arra, hogy a fuga teljes keresztmetszete hézagmentesen legyen kitöltve. Száradás után megmaradt cementfilm réteget még egyszer tiszta vízzel tisztára kell mosni. A fugázás után kb. 24 óráig a mechanikai terheléstől védeni kell. (Ez idő alatt ne lépjen rá!) A fuga 7 nap után teljesen terhelhető.
Megjegyzendő, hogy a fugaanyag foltosodásának elkerülése érdekében a fugázás előtt a ragasztóhabarcs kiszáradását meg kell várni és a fugákból egyenletesen, mindenhol ki kell kaparni, valamint az előírt vízmennyiséggel történjen a bekeverés, illetve a lemosáskor a lemosó szivacs nedves legyen és ne vizes.

Anyagszükséglet: kb. 0,5 kg/m2, burkolat és fugamérettől függően
Járható: kb. 24 óra múlva
Terhelhető: kb. 7 nap múlva
Hőállóság: -30°C +80°C között

Egy példa a helyes rétegfelépítésre:

Murexin LF 1 Mélyalapozó (szívóképes alapfelületeknél)
Murexin D4 tapadóhíd (meglévő kerámiaburkolat)

Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs vagy Murexin FMA 30 Kültéri aljzatkiegyenlítő (amennyiben szükséges)

Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia
(kiegészítő rendszerelemekkel pl. DB 70 Hajlaterősítő szalag, külső sarok, belső sarok, DZ 35 vagy DZ 70 Szigetelőmandzsetta)

KGX 45 Univerzál vagy KGF 65 Totál flex ragasztóhabarcs (kétoldali kenés)

Kerámiaburkolat

FME 80 Extrém fugázó, valamint SIL 60 Szaniter szilikon, SIL 80 Aqua szilikon

Figyelem! Meg kell győződni, hogy az alapfelület (esztrich, beton) megfelelő mértékben kiszáradt-e. Ugyanis az eszrich, illetve a beton száradása közben zsugorodik, mozog. Amennyiben a lapokat túl korán fektetjük le, a fugázóanyagok megrepedhetnek, a burkolatok elkezdhetnek mozogni és felválhatnak.
Ha megfelelően, az előírások szerint történik a lapburkolat ragasztása, akkor a fugázóhabarcs felveszi a hőmérséklet ingadozása miatt a burkolatban bekövetkező méretváltozást úgy, hogy nem képződik repedés vagy más károsodás a felületen. A kültérben végzett burkolási munkáknál arra kell törekedni, hogy a ragasztó a burkolólap teljes felületét borítsa.


Háziasszonyok örömére!
– Makulátlan konyha Murexin FMY 90 Epoxi fugázóval

2013.05.16A helyiségeink hidegburkolási munkálatai után a végső, teljes összképet a fugázással tudjuk kialakítani, amely nagy mértékben befolyásolja a kész burkolat esztétikáját. Ezért fontos, hogy a fuga kiválasztása során körültekintőek legyünk, a színek mellett ügyeljünk a burkolat későbbi igénybevételének megfelelő minőségre is.

Biztosan találkoztunk már olyan fugákkal például a konyhában, konyhapulton is, melyek az eredetitől eltérő, különböző színekben „pompáznak”, foltosak és kopottak. Persze ezeknek a színeknek, színkavalkádoknak a létrejötte nem a fugázóanyag gyárilag kevert színére, valamint a kivitelezési problémákra vezethetőek vissza. A mindennapok során gyakran előfordulnak olyan apró, de kellemetlen balesetek, mint pl. kifröccsenő olaj, zsír vagy étel, kiöntött vörösbor vagy kávé, gyümölcsök és zöldségek levei stb., melyek egy cementbázisú fugázóanyagon maradandó nyomot hagynak. Természetesen ilyenkor minden háziasszony rögtön megpróbálja eltávolítani különböző tisztítószerekkel és súroló eszközökkel, de sajnos a végeredmény legtöbbször inkább lehangoló, hiszen a foltok megmaradnak, sőt a tisztítás után még jobban csorbul a fugakép összhatása. A cementbázisú fugázóanyagok tulajdonságaiból adódóan, a nyitott pórusok miatt a szennyeződések mélyen beszívódnak a fugába.

Aggodalomra azonban semmi okunk, hiszen az előbb felsorolt problémákat egy megfelelő, tökéletesen zárt pórusokkal rendelkező Murexin fugázóanyag választásával és felhordásával könnyedén ki lehet küszöbölni. Ez a fugázóanyag az élelmiszerbarát, ivóvízzel való érintkezésre is alkalmas, vízzáró, oldószermentes, baktériumgátló, hőmérséklet-, öregedés- és vegyszerálló, kétkomponensű, epoxigyanta-bázisú Murexin FMY 90 Epoxi fugázó, melyet 10 mm fugaszélességig lehet alkalmazni.

A széles színválasztékából könnyedén kiválaszthatjuk az ízlésünknek megfelelőt, illetve a kerámiaburkolathoz leginkább illeszkedő árnyalatot, hiszen a Murexin FMY 90 Epoxi fugázó már az FM 60 Fugázó színeiben is elérhető. És ha ezek közül mégsem találtuk volna meg a megfelelőt, az epoxi fugázót a RAL színkártya szerinti bármelyik színben megrendelhetjük.

Anyagszükséglet: kb. 0,5-1,0 kg/m2 csempe és fugamérettől függően
Kikeményedés/járható: kb. 24 óra után, vegyileg terhelhető: kb. 10 nap után

Amennyiben az FMY 90 Epoxi fugázót az előírásoknak megfelelően dolgozzuk fel, akkor a későbbi olajos, pirospaprikás, vörösboros kifröccsenéseket, foltokat könnyedén el lehet távolítani tisztítószerek és súrolóeszközök alkalmazása nélkül, a fugán keletkező maradandó foltokat elkerülve.

Tipp: Az Epoxi fugázó lemosásához langyos-meleg vízzel történő lemosás javasolt. A könnyebb lemosás és a fugafátyol kialakulásának csökkentése érdekében a mosóvízhez kb. 2-3%-ban denaturált szesz adható.

Tipp: Hogyan lehet még szebbé, illetve egyedibbé tenni az epoxi fugázót, azaz a fugaképet?
A válasz: a Murexin Epoxi fuga- csillámporral!
A Murexin Epoxi fugacsillámpor kiemeli a fugát a csempe mellett és hangsúlyosabbá teszi a fuga kinézetét. Az arany, illetve ezüst színű fugacsillámpor az FMY 90 Epoxi fugázóba keverésekor csillogó effektust hoz létre.
Anyagszükséglet: 1 db (200 g) Epoxi fugacsillámpor / 6 kg FMY 90 Epoxi fugázóhoz keverve

A Murexin FMY 90 Epoxi fugázót nem csak a konyhában alkalmazhatjuk, hanem kültérben, üzemi konyhákban, élelmiszeripari üzemekben, autómosókban, fürdőszobákban, medencékben, gyógyfürdőkben is.Függőfolyosók, loggiák, erkélyek és teraszok felújítása

2013.04.18A felújítások megkezdése előtt körültekintően kell eljárni, hiszen pl. egy függőfolyosó, vagy erkély felújításánál nem csak a burkolatcsere az elsődleges szempont, hanem meg kell vizsgálni a burkolat alatt található betonszerkezetet is. Ezalatt értendő a vasbeton szerkezet, szegélyek, illetve a vasbeton lemezek alsó síkjának megerősítése, felújítása, mely részeken a lemezek vakolása bizonytalan állapotú, repedezett, meglazult és sok helyen átázott, valamint lehullás- illetve balesetveszélyes is lehet.

Az átázás oka, hogy a fugázóanyag repedésein keresztül a víz bejut a szerkezetbe és pl. hőmérsékletingadozás, csapadék, fagy hatására a burkolólapok feltöredeznek, és elválnak az alapfelülettől. A víz feldúsul a szerkezetben és korrodálja az acélt, valamint repedések, vizesedés, salétromosodás, vakolathullás jelei mutatkoznak.

A felújítás első lépése a repedezett, laza, málló részek eltávolítása a vasbeton lemezek alsó felületéről. A betonacélt meg kell tisztítani a szennyeződésektől, rozsdátalanítani kell. A fémtiszta felületre Murexin Repol BS 7 Betonacél védőszer kerül felhordásra, majd a régi benedvesített betonfelületre a Murexin Repol HS 1 Tapadásjavító habarcsot kell bedolgozni. Ezután a még nedves tapadásjavító habarcsra, „friss a frissre” technológiával kell felhordani a rétegvastagság függvényében a Murexin Repol SM 20 Betonjavító habarcsot 5-20 mm, vagy a Repol SM 40 Betonjavító habarcsot 10-40 mm rétegvastagságban. Amennyiben szükséges, a felületet át lehet simítani a Murexin Repol BS 05 G Betonglettel max. 5 mm rétegvastagságig.

A felújítás következő lépése a régi burkolat eltávolítása, és ha szükséges a betonszerkezet felújítása. Majd a kellő mértékben történő kiszáradás után, a függőleges és vízszintes alapfelületek kiegyenlítését a gyors kötésű Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarccsal lehet elvégezni, akár 20 mm rétegvastagságig a Murexin LF 1 Mélyalapozó használatával. Meg kell győződni, hogy az alapfelület (esztrich, beton) megfelelő mértékben kiszáradt-e. Ugyanis az eszrich, illetve a beton száradás közben zsugorodik, mozog. Amennyiben túl korán történik a lapok fektetése, a burkolatok megrepedhetnek és felválhatnak. Természetesen a felújítás során figyelemmel kell lenni a megfelelő rétegvastagságok betartására és a lejtés kialakítására is.

A beton szerkezet átázásának megakadályozására és a későbbi problémák megelőzése érdekében a teljes felületet kenhető szigeteléssel kell ellátni, melyekkel varrat és hézagmentes szigetelést lehet elérni. A Murexin egyik ilyen kenhető szigetelése a kül- és beltérben is felhasználható két komponensű, oldószermentes, vízzáró, tartósan elasztikus Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia, melyet min. 2 mm vastagságban kell felhordani a kiegészítő rendszerelemekkel együtt pl. a Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalaggal. A Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia ajánlott felhordása két munkafolyamatban történik, a szigetelőanyag felhordása előtt a Murexin LF1 Mélyalapozó használata szükséges. Vízszintes és függőleges padló-falcsatlakozásoknál, sarkoknál, éleknél a kent szigetelések felhordása mellett vízzáró, kiegészítő rendszerelemeket is kell alkalmazni. A DB 70 Hajlaterősítő szalag egy elasztikus hajlaterősítő szalag, mely kétoldali filccel van ellátva az optimális beágyazáshoz.

A kenhető szigetelésekre csak emelt igénybevételnek megfelelő, C2-es osztályú ragasztókat lehet felhordani. A hőingadozások során a normál igénybevételű ragasztók merevek, ezért ezek a mozgásokat nem tudják kellőképpen felvenni. A hőmérséklet ingadozásokból eredő mozgásokra és az emelt igénybevételekre a flexibilis ragasztók javasoltak, pl. a Murexin KGX 45 Univerzális, illetve az alakváltozásra képes Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztók. Kültérben történő ragasztási munkálatoknál figyelembe kell venni, hogy a lapok hátoldalának beágyazódási mértéke legalább 90%-os legyen. Kültérben, természetesen törekedni kell a kétoldali kenés meglétére. A ragasztóanyag felhordása során fontos odafigyelni a ragasztó „bőrösödésére”. Ha a ragasztónál már elindult a száradási és kötési folyamat, és a burkolólapok még nem lettek a ragasztóágyba fektetve, akkor a „bőrösödött” ragasztót el kell távolítani, és egy újabb réteget kell felhordani. A bebőrösödött ragasztó ugyanis nem tapad megfelelően a laphoz, ezáltal nem bírja a hőingadozásokat és a kisebb-nagyobb igénybevételeket.

Nem szabad megfeledkezni a vízorros kiképzésű vízelvezető profilok beépítéséről sem, hiszen ezek elhagyása a lapfelválás miatt a későbbiekben szintén okozhat bosszúságokat. Megjegyezzük még, hogy a szerkezeti dilatációkat egészen a végburkolat tetejéig fel kell vezetni, ezeken a helyeken rugalmas tömítőanyagok illetve profilok használhatóak.

Az utolsó munkafázis a megfelelően kiválasztott flexibilis Murexin FM 60 fugázóanyag felhordása, a dilatációknál, sarkoknál, éleknél a SIL 60 Szaniter szilikonnal kiegészítve.

Példa a helyes rétegfelépítésre betonfelújítás esetén:

Vasbeton alapfelület
Repol BS 7 Betonacél védőszer
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=1057

Repol HS 1 Tapadásjavító habarcs
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=1058

Repol SM 20 Betonjavító habarcs vagy Repol SM 40 Betonjavító habarcs
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=1063

Repol BS 05 G Betonglett (opcionális)
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=1060

Példa a helyes rétegfelépítésre függőfolyosók, loggiák, erkélyek és teraszok esetén:

LF 1 Mélyalapozó
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=694

AM 20 Kiegyenlítőhabarcs
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=696

LF 1 Mélyalapozó
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=694

Hydro Basic 2K Vastagfólia (kiegészítő rendszerelemekkel)
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=7132

KGX 45 Univerzál flexibilis ragasztóhabarcs
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=2626
vagy KGF 65 Totál Flex ragasztóhabarcs
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=2627

FM 60 Fugázó és SIL 60 Szaniter szilikon
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=727
http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=736Új ragasztók a Murexintől

2013.03.14Egy ház felújításánál, építésénél számos olyan terület van, ahol a szakemberek különböző ragasztókkal dolgoznak. Ha végignézünk a hatalmas palettán, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon valóban a megfelelő ragasztó kerül-e a megfelelő helyre. Mielőtt a burkolási munkálatokat elkezdenénk, a megfelelő ragasztó kiválasztásához érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

 • a burkolás kül- vagy beltérben történik
 • vízszintes vagy függőleges felületről van-e szó
 • milyen igénybevételnek lesz kitéve a felület (pl. padlófűtés, száraz vagy nedves helyiség, fizikai ill. vegyi terhelés, stb.)
 • az alapfelület szívóképes (pl. beton) vagy nem szívóképes (pl. meglévő hidegburkolat)
 • a burkolólap mérete
 • a burkolólap típusa (kerámia, greslap, üvegmozaik, természeteskő, stb.)
 • egyéb követelmények (pl. gyors kötésű, folyékonyágyas, stb.)

A termékek műszaki leírásaiban megtalálható, hogy az adott ragasztóanyag a fenti szempontok alapján mely felületre és milyen típusú burkolat ragasztására ajánlott illetve alkalmas. Amennyiben ezeket a leírásokat nem vesszük figyelembe, fennállhat a veszélye, hogy a lap elválik az alapfelülettől, ami nem csak bosszúságot, de javítás miatti plusz költséget is jelenthet.

Figyelmébe ajánljuk új fejlesztésű ragasztóinkat, amelyekkel még professzionálisabb munkát végezhetünk:

SFK 85 Trass Gyors-Flex ragasztó
C2 F S1


Emelt minőségű, gyorsan kötő, poralakú, élelmiszerbarát, víz- és fagyálló, flexibilis, hidraulikus kötésű, középágyazású (4-20 mm vtg.) szürke színű ragasztó. A ragasztóhabarcs nagyobb biztonságot kínál a kivirágzások és az elszíneződések ellen. Különböző kerámia csempék, mozaikok, hasított-, greslapok, klinkerlapok, kéziformázott kövek, nagyformátumú lapok, téglaburkolatok, elszíneződésre nem érzékeny természetes kövek ragasztásához kül- és beltérben falra és padlóra.

Műszaki jellemzők:
 • vékony és középágyazású
 • gyorskötésű
 • flex csemperagasztó
 • rétegvastagság: 4-20 mm
 • anyagszükséglet: kb. 3 kg/m2
 • járható/fugázható: kb. 3 óra után (vékonyágyazásnál)
 • fazékidő: kb. 30 perc
 • nyitott idő: 10-15 perc
 • kiszerelés: 25 kg


KD 11 Diszperziós ragasztó
D2 TE


Felhasználásra kész, flexibilis és alakítható diszperziós ragasztó, vékonyágyas csemperagasztáshoz. Csak beltéri helyiségekben (nedves helyiségek falfelületeire is) kerámiacsempék és lapok (max. 200 mm hosszúságig), mozaikok ragasztására, valamint javításokhoz használható.

Műszaki jellemzők:

 • anyagszükséglet: kb. 2 kg/m2, lapmérettől függően
 • vízigény: nincs
 • nyitott idő: kb. 30 perc
 • korrigálható: kb. 20 perc
 • járható ill. fugázható: kb. 2 nap után
 • terhelhető: kb. 7 nap után
 • max. rétegvastagság: 4 mm
 • feldolgozási hőmérséklet: +5°C-+30°C


FBS 75 Folyékonyágyas ragasztó gyors
C2 E S1


Poralakú, víz- és fagyálló, flexibilis, hidraulikus kötésű folyékonyágyas ragasztó a teljes felületen történő ragasztáshoz. Alkalmazható kül-és beltérben kerámia csempék- és lapok, finomkőlapok, valamint klinker- és hasítottlapok ragasztásához a nagyobb mechanikai és hőterhelésű felületeknél. Különösen alkalmas nagyformátumú lapokhoz, valamint természetes kövekhez (nem áttetsző).

Műszaki jellemzők:

anyagszükséglet:
 • fogazott glettvas 10x10x10mm: kb. 3,5 kg/m2
 • íves fogazású glettvas: kb. 4,5 kg/m2

 • vízigény: kb. 0,25 l/ kg (=6,25 l/ 25 kg)
 • fazékidő: kb. 1,5 óra
 • nyitott idő: kb. 30 perc
 • korrigálható: kb. 5 perc
 • max. rétegvastagság: 10 mm
 • járható ill. fugázható: kb. 8 óra után
 • terhelhető: kb. 24 óra után


EKY 91 Epoxi ragasztó
R2 T


Fehér színű, élelmiszerbarát, vízzáró, fagyálló, oldószermentes, hőmérsékletálló, baktérium- gátló, öregedésálló, vegyszerálló, két komponensű epoxigyanta-ragasztó, vékony- ágyazású ragasztáshoz oldalfalon és padlón. Kül-és beltérben kerámiacsempék, lapok, mozaikok ragasztására és fugázására használható. Különösen alkalmas agresszív vízterhelésnél, növényi és állati zsíradékoknál, vegyszereknél, valamint ívóvíztarályokban.Műszaki jellemzők:

 • anyagszükséglet: kb. 3 kg/m2,
  laptípustól függően
 • keverési arány: A komp.: B komp.= 3 : 1
 • fazékidő: kb. 30 perc
 • nyitott idő: kb. 30 perc
 • korrigálhatóság: kb. 30 perc
 • vegyileg terhelhető: kb. 10 nap után
 • kikeményedés/járható: kb. 24 óra után
 • max. rétegvastagság: 5 mm
 • kiszerelés: 6 kg


További ragasztóinkról itt olvashat bővebben:
http://www.murexin.hu/front_content.php?idcat=171

A jól végzett burkolói munka alapja

2013.02.12Többször találkozunk olyan felületekkel -legyen szó akár régiről vagy újról -, melyeket adott rétegvastagságban ki kell egyenlíteni. Ilyenkor tesszük fel a kérdést, hogy milyen önterülővel, milyen vastagságban kell a kiegyenlítést végezni, valamint milyen terhelésnek lesz kitéve az adott aljzatkiegyenlítő.

A rendszerben alkalmazott alapozók és aljzatkiegyenlítők bármilyen típusú burkolat és terhelés esetén megfelelő szilárdságot tudnak biztosítani, természetesen az alapfelület megfelelő előkészítéséről aljzatkiegyenlítés előtt is gondoskodni kell.
Az alapfelületnek legalább 28 naposnak kell lennie, és a maradék nedvességtartalom 2 CM %-nál nem lehet több. Ez a gyakorlatban normál klíma esetén akkor adott, ha a beton vagy az esztrich cm-es vastagságát megszorozzuk egy héttel és még további 2 két hetet kivárunk az aljzatkiegyenlítés megkezdése előtt.

Az alapfelület előkészítése a következő lépésekből áll:
 • Cementtej felúszás eltávolítása (csiszolás)
 • Portalanítás, szennyeződések eltávolítása
 • Esetlegese repedések megszüntetése
 • Alapfelületek és a csatlakozó rendszer felépítésének, anyagának, szívóképességének megfelelő alapozóval történő alapozása
 • Függőleges falcsatlakozások mentén el kell helyezni a távtartókat. Az aljzaton meglevő dilatációkat az aljzatkiegyenlítőn is be kell vágni. (3-24 órán belül).


Az aljzatkiegyenlítéshez szükséges szerszámok, amelyeket a munka megkezdése előtt célszerű előkészíteni:
30 literes keverővödör
Mérővödör
Lassú fordulatú keverőgép
Simító vagy fogazott lehúzó
Tüskés henger
Tiszta, hideg víz
Alapozónak megfelelő szerszám: henger vagy ecset.
Amire érdemes odafigyelni az aljzatkiegyenlítés során:

 • A cementkötésű kiegyenlítőkhöz a csomagoláson megadott keverési arányban kell vizet keverni.
 • A túl sok vízmennyiség az anyag szétosztályozódásához és szilárdságcsökkenéshez, gyenge felülethez vezet.
 • A már bekevert kiegyenlítőknek meghatározott feldolgozási idejük van, amit többnyire 15-20°C-os hőmérsékleten történő feldolgozáshoz adnak meg.
 • A már besűrűsödött masszát nem szabad vízzel utólag higítani.
 • A kiegyenlítő masszákat nem szabad +10°C anyag- és aljzathőmérséklet alatt feldolgozni.
 • Az aljzatkiegyenlítők száradását lényegesen befolyásolja az aljzat hőmérséklete és a levegő páratartalma.

Mikor melyik aljzatkiegyenlítőt használjuk?
A Murexin többféle alapanyagú, kötésgyorsaságú és maximális vastagságban használható aljzatkiegyenlítők széles választékával rendelkezik. Fontos elolvasni, hogy melyik burkolat és igénybevétel alá melyik aljzatkiegyenlítő a megfelelő, illetve érdemes az ár érték-arányra is odafigyelni.


Új fejlesztésű aljzatkiegyenlítőink:ST 15 Önterülő aljzatkiegyeníltő 3-15mm
CT-C25-F5


Gyárilag előkevert, poralakú, cement-és műanyagdiszperzió tartalmú, hidraulikus kötésű önterülő aljzatkiegyenlítő kézi és gépi feldolgozásra. Beltéri sima felületek készítéséhez hidegburkolatok ragasztása és melegburkolatok fektetése előtt 3-15 mm rétegvastagságig.

Műszaki adatok
Anyagszükséglet: kb. 1,6 kg/m2/mm
Rétegvastagság: 3-15 mm
Feldolgozási idő: kb. 20-30 perc
Járható: kb. 3 óra múlva, rétegvastagságtól és hőmérséklettől függően
Burkolható: kb. 24-36 óra múlva, rétegvastagságtól és hőmérséklettől függően
Vízigény: kb. 0,2 l/kg (5 l/25 kg zsák)


CA 20 Aljzatkiegyenlítő
CA-C25-F8


Poralkú, feszültségszegény, önterülő, kálcium-szulfát bázisú aljzatkiegyenlítő. Kizárólag beltéri sima, egyenletes alapfelületek kialakításához, különösen kálcium-szulfát kötőanyagú esztricheken, valamint öntött aszfalt esztricheken régi- és új épületekben 2-15 mm rétegvastagságban, padlóburkolatok és parketták fektetése előtt. Alkalmas padlófűtésnél és görgős székterhelésnél.

Műszaki adatok:
Anyagszükséglet: 1,5 kg/m2/mm
Vízigény: kb. 0,24 l/kg (= 6 l/25kg zsák)
Max. rétegvastagság: 15 mm
Feldolgozási idő: kb. 25 perc
Járható: kb. 4 - 6 óra múlva
Burkolható: kb. 24 - 36 óra múlva 3 mm esetén
Parketta alatt a min. rétegvastagság: 3 mm


További termékeink:

ST 12 aljzatkiegyenlítő
ST 25 aljzatkiegyenlítő
OS 50 Objekt Plus aljzatkiegyenlítő
NE 30 Extrém aljzatkiegyenlítő
SL 52 Gyors kiegyenlítő porzáscsökkentett
M 61 Maximo aljzatkiegyenlítőSEGÉDESZKÖZÖK

• Fugaszámító program
• Hidegburkolat ragasztás segédlet
• Alkalmazástechnikai filmek
• Árlista